ΕνημέρωσηΠολιτική

Οπαδική βία: Η κυβέρνηση απαντά με «λουκέτο» στις κερκίδες και ποινική αναβάθμιση της έρευνας

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι και μετά το τελευταίο περιστατικό του σοβαρού τραυματισμού του αστυνομικού στου Ρέντη ο κόμπος έφτασε στο χτένι με την οπαδική βία και κάθε ολιγωρία μπορεί να αποδειχθεί μοιραία. Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε ότι η μηδενική ανοχή σε φαινόμενα βίας, ενώ παράλληλα αναβαθμιστεί ποινικά η έρευνα.

Οι εξελίξεις είναι μάλιστα ραγδαίες. Αύριο Τρίτη (12/12) στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα μεταβούν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης όπου και θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί, θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

Χαρακτηριστική είναι η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, πως οι υπουργοί «θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά».

Μετά και το σοβαρότατο τραυματισμό του αστυνομικού στα επεισόδια της περασμένης Πέμπτης (7/12) στου Ρέντη, η Δικαιοσύνη καλείται να διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης θα βρεθούν ζητήματα όπως ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν τέτοιες εγκληματικές δραστηριότητες και εάν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις.

Χωρίς οπαδούς για δύο μήνες τα ματς της Super League – Διαρκής επανεξέταση των μέτρων

Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της «μηδενικής ανοχής» απέναντι στην οπαδική βία, έγινε με την ανακοίνωση της δέσμης των μέτρων που ελήφθησαν στη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση αποφάσισε οι αγώνες της Super League 1 να διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών για δύο μήνες, έως και τις 12 Φεβρουαρίου. Χωρίς φιλάθλους θα γίνει ακόμα ο αγώνας του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα, μια απόφαση που δεν ισχύει ωστόσο για τα ευρωπαϊκά ματς του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ.

Όπως έγινε γνωστό, οι εν λόγω αποφάσεις τελούν σε γνώση και συμφωνία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση διαμηνύει πως οι παρεμβάσεις της θα είναι δυναμικές, δηλαδή θα επανεξετάζονται διαρκώς με βάση τα αποτελέσματά τους.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

  1. Διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους 2 μήνες, δηλαδή μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2024. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β΄ της super league 2 οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας. Εκδίδεται σήμερα σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με άμεση εφαρμογή, η οποία θα προβλέπει, παράλληλα, ότι με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Η εκτέλεση των ποινών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές που έχουν ήδη επιβληθεί έως τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής της αναστέλλεται έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League, ο οποίος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών για προφανείς λόγους ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.

  1. Έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης, προκειμένου να εξετασθεί η παράταση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων, καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων:

– Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της super league 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές και

– Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Επιπρόσθετα μέσα στο διάστημα των 2 αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.

  1. Αύριο Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

Τα μέτρα της κυβέρνησης συναντούν αντιδράσεις από συνδικαλιστές αστυνομικούς οι οποίοι τα χαρακτηρίζουν «χάδια», και επισημαίνουν πως «χάθηκε το μέτρο της σκληρότητας». «Ξεκάθαρα, λοιπόν, προκύπτει ότι η Αστυνομία θα συνεχίσει να είναι στους αθλητικούς χώρους και να φορτώνεται ευθύνες που δεν της ανήκουν έχοντας να αντιμετωπίσει εγκληματικές αγέλες χούλιγκαν», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την αντιπολίτευση

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock