Επικαιρότητα

9ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στις φυλακές νέων Αυλώνα

  Με την επισήμανση της ανάγκης ότι οι ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες και δράσεις στα σωφρονιστικά καταστήματα ανηλίκων και νέων θα πρέπει να έχουν και συνέχεια, ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του 9ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά πενήντα νέοι κρατούμενοι και σε αυτό έδωσαν το παρόν περισσότεροι από εβδομήντα πανεπιστημιακοί, ερευνητές, δημοσιογράφοι, και καλλιτέχνες. 

Τις εργασίες του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου κήρυξαν ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου και η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Τμήματος Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας, κ. Άννα Μπατιστάτου. Όπως τόνισε ο κ. Παπαθανασίου, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, ενθαρρύνει και επικροτεί τέτοιες εκπαιδευτικές δράσεις, καθώς αναγνωρίζεται πόσο σημαντική είναι η επαφή των νεαρών κρατουμένων με τα ιδανικά και τις αρχές της τέχνης και της συνεχούς εκπαίδευσης, εργαλεία τα οποία επιτελούν κομβικό ρόλο στην μετέπειτα επανένταξή τους στην κοινωνία. Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επεσήμανε ότι η ανθρωπιστική διάσταση της φετινής πρωτοβουλίας επιβάλλει την αμέριστη υποστήριξη όλων μας καθώς και την παρότρυνση για τη συνέχιση ανάληψης αντίστοιχων πρωτοβουλιών που παρουσιάζουν σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο. Στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου που ήταν αφιερωμένο φέτος στη γλώσσα και στην ενσυναίσθηση μίλησε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακαδημαϊκός και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Προκόπης Παυλόπουλος, με θέμα «Για την αυτογνωσία στην εποχή μας: “Ενσυναίσθηση” και “αυτογνωσία”». Συγκεκριμένα, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Όσο βαθαίνει, και μάλιστα σε πλανητική κλίμακα, η αβεβαιότητα και η εξ αυτής διαβρωτική αγωνία για την “ανθρώπινη μοίρα”, μ’ επίκεντρο την δυσοίωνη προοπτική της υπεράσπισης της αξίας του ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του, τόσο περισσότερο “πιεστικό” γίνεται το αίσθημα που νοιώθουμε να εντείνουμε την “άσκηση” στον “στίβο” της ανεπιτήδευτης και, κατά το δυνατόν, ολοκληρωμένης “αυτογνωσίας”».

Χαιρετισμούς απέστειλαν το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια κ. Αικατερίνη Πλακίτση και η Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Αγωγής, Καθηγήτρια κ. Πολυξένη Παγγέ. Χαιρετισμό απηύθυναν ο διευθυντής του Ειδικού Σωφρονιστικού Καταστήματος Νέων κ. Αντώνης Τσουρέκης, ο οποίος και συντόνισε με μεγάλη επιτυχία τη διεξαγωγή του προγράμματος, και ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, Αν. Καθηγητής, κ. Χαρίλαος Ζάραγκας. Όπως τόνισε ο κ. Τσουρέκης, τέτοια προγράμματα θα πρέπει να έχουν και συνέχεια και η διεύθυνση του σωφρονιστικού καταστήματος θα συνεχίσει να τα ενισχύει, με στόχο την παροχή όσο το δυνατόν περισσότερων εφοδίων και δεξιοτήτων προς τους νεαρούς κρατούμενους.

Το πρόγραμμα οργάνωσε το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την ελληνική αντιπροσωπεία του Διεθνούς Οργανισμού Cámara Internacional de Escritores & Artistas CIESART – Greece [Διεθνές Επιμελητήριο Συγγραφέων και Καλλιτεχνών] που εδρεύει στην Βαρκελώνη, και το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris). Εκτός από τους κρατούμενους, το πρόγραμμα παρακολούθησαν και σωφρονιστικοί υπάλληλοι και εθελοντές που συνδράμουν στο έργο του σωφρονιστικού καταστήματος. Οργανώθηκαν παράλληλα εργαστήρια για τους κρατούμενους, ενώ προβλέφθηκε διερμηνεία στις γλώσσες Ούρντου, Παστό και Φαρσί/Νταρί, από τους μεταφραστές της μη κυβερνητικής οργάνωσης SolidarityNow.

Σημαντική ήταν η παρουσία Καθηγητών από τα Πανεπιστήμια εξωτερικού, Harvard, Standord, Merrimack College. Από την Ελλάδα συμμετείχαν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι από τα Α.Ε.Ι. Ιωαννίνων, Αθηνών, Αιγαίου, Πατρών, Πειραιά, Θράκης, Θεσσαλίας, Κρήτης, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ένθερμοι υποστηρικτές ήταν κορυφαίοι καλλιτέχνες και δημιουργοί, όπως ο σκηνοθέτης κ. Κώστας Γαβράς, ο οποίος και απέστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα από το Παρίσι, οι τραγουδιστές κ.κ. Γιώργος Νταλάρας και Γιάννης Αγγελάκας, ο στιχουργός κ. Οδυσσέας Ιωάννου, ο δημοσιογράφος και σκιτσογράφος «Στάθης» (κ. Στάθης Σταυρόπουλος), ο σκηνοθέτης κ. Γιάννης Οικονομίδης, οι συγγραφείς κ.κ. Μάνος Κοντολέων, Λευτέρης Κουλιεράκης, Βεατρίκη Μαγρίζου, ο σολίστ κ. Πτολεμαίος Αρμάος, η ηθοποιός κ. Άννα Βαγενά, ο δημοσιογράφος και ζωγράφος, κ. Θανάσης Λάλας, οι δημοσιογράφοι κ.κ. Νατάσσα Σπαγαδώρου, Μάριος Τζανακάκης, Γιώργος Πολυμενέας, Πάνος Σόμπολος, Τάσος Παπαδόπουλος, Νίκος Ξυδάκης κ.ά.

Αξίζει να τονιστεί η συμμετοχή ερευνητών και προσωπικοτήτων από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής Ισότητας Φίλων, το ΝΠΙΔ «Επάνοδος», το Ελληνοϊαπωνικό Πολιτιστικό Κέντρο – HIKARIKWAI, την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών κ.ά. Τις εργασίες παρακολούθησαν σπουδαστές από την Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης «Τεχνών Εκατό» που συνόδευαν τον ηθοποιό και σκηνοθέτη, Λάκη Λαζόπουλο.

Τη διοργάνωση υποστήριξε ως χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ, ΕΡΤ 2, ΕΡΤ3, ΕΡΤ WORLD, το Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 και η Φωνή της Ελλάδας, καθώς και το Κανάλι της Βουλής. Χορηγός επικοινωνίας ήταν επίσης το CNN GREECE. Τη δράση υποστήριξε σειρά άλλων φορέων και επιχειρήσεων. Στο φετινό τηλεοπτικό σποτ πρωταγωνίστησε ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός.

Τις εργασίες του προγράμματος παρακολούθησε και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επί τιμή κ. Ξένη Δημητρίου, ενώ το παρόν έδωσε και ο κ. Σπυρίδων Μαγκλάρας ειδικός συνεργάτης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Χαιρετισμό απηύθυνε ο διευθυντής των σχολικών δομών του Ειδικού Σωφρονιστικού Καταστήματος κ. Πέτρος Δαμιανός.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του προγράμματος τιμήθηκαν από την Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου οι κ.κ. Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, Πρόεδρος United Nations GLOBAL COMPACT NETWORK. HELLAS, Μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, και Ροζελίτα Φραγκουδάκη, Αν. Καθηγήτρια Μηχανολογίας Merrimack College Μασαχουσέτης, Επισκέπτρια Καθηγήτρια Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που ήταν και ο κεντρικός διοργανωτής φορέας, συμμετείχαν οι κ.κ. Ξενοφών Μπήτσικας, Αντιπρύτανης, Καθηγητής Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Σχολής Καλών Τεχνών, Σταύρος Δ. Νικολόπουλος, Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης, Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πολυτεχνικής Σχολής, Βασίλειος Κούτρας, Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, Γιάννης Χριστάκος, Αν. Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, Μαρία Ζουμπούλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Θεμιστοκλής Γκόγκας, Αν. Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Σχολής Επιστημών Αγωγής.

Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» ιδρύθηκε και διευθύνεται από την Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ειδική συνεργάτιδα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη, η οποία και εξέφρασε τη μεγάλη συγκίνηση και ικανοποίηση από τη διεξαγωγή του προγράμματος και εξήρε το στοιχείο της συμμετοχής και του ενθουσιασμού από την πλευρά των νεαρών κρατουμένων, τους οποίους καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος προσφωνούσε ως «φοιτητές του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου».

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock