ΕνημέρωσηΟικονομία

Tanuja Randery (AWS): Τα σχέδια του αμερικανικού κολοσσού για επέκταση στην Ελλάδα

Τη δέσμευση της για συνέχιση των επενδύσεων της Amazon Web Services στην Ελλάδα που περιλαμβάνει και άλλες κινήσεις πέραν της δημιουργίας τοπικής cloud υποδομής, όπως είναι το λανσάρισμα της υπηρεσίας δορυφορικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο (Project Kuiper) διατυπώνει στο CNN Greece η Tanuja Randery, γενική διευθύντρια της AWS για την περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ).

H κα Randery βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα και ο λόγος της πρώτης επίσκεψη της στην Ελλάδα, όπως δηλώνει η ίδια, ήταν ότι ακούει για πολλά καινοτόμα έργα που υλοποιεί η AWS στη χώρα μας, τα οποία την κάνουν να αισθάνεται υπερήφανη ότι η εταιρεία της μπορεί να συνεισφέρει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας.

«Στην AWS έχουμε μία βαθιά δέσμευση για την Ελλάδα» τονίζει η κα Randery, σπεύδοντας να προσθέσει ότι η εταιρεία ξεκίνησε το 2020 με τη δημιουργία της πρώτης υποδομής της, το αποκαλούμενο Edge location, για να ακολουθήσει η δημιουργία του τοπικού γραφείου «και από τότε επενδύουμε διαρκώς και ανυπομονούμε για την έναρξη λειτουργία του AWS Local Zone στην Αθήνα. Επιπλέον, εργαζόμαστε μαζί με τους συνεργάτες μας στη Νάξο για την περαιτέρω υλοποίηση του έργου Smart Island και υποστηρίζουμε το τοπικό οικοσύστημα των startups μέσω της συνεργασίας μας με το Elevate Greece.

Και με προγράμματα όπως το AWS GetIT βοηθάμε ήδη μαθητές ηλικίας 12-14 ετών -κυρίως κορίτσια- να αναπτύξουν δεξιότητες που σχετίζονται με τις ψηφιακές τεχνολογίες και το cloud. Και θέλουμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τους πελάτες και τους συνεργάτες για νέες ιδέες που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη, θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα και θα προωθήσουν την καινοτομία και σε μη τεχνολογικές εταιρείες».

Cloud

Η δημιουργία ενός local zone στην Αθήνα, το οποίο αποτελεί μία από τις βασικές cloud υποδομές της AWS, είναι η μεγαλύτερη επένδυση της αμερικανικής εταιρείας στη χώρα μας. Όσον αφορά το πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του, η επικεφαλής της AWS για την Ευρώπη αποφεύγει να είναι συγκεκριμένη, σημειώνοντας ότι «κινούμαστε βάσει των σχεδίων μας».

Όμως, παράλληλα δηλώνει ενθουσιασμένη για αυτή την κίνηση λόγω των οφελών που θα φέρει στους Έλληνες πελάτες της AWS, τα οποία περιλαμβάνουν από τη βελτίωση της εμπειρίας σε εφαρμογές όπως είναι το gaming, το live streaming και η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα (AR/VR) μέχρι την απλοποίηση των διαδικασιών για τη μετάβαση επιχειρήσεων στο cloud και την αποθήκευση δεδομένων τοπικά.

«Είμαι βέβαιη ότι η υποδομή που δημιουργούμε στην Αθήνα θα αποτελέσει καταλύτη για περισσότερη «καινοτομία made in Greece» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Tandery.

Project Kuiper

Τα πλάνα του ομίλου Amazon για την Ελλάδα δεν σταματούν στο cloud. Η Amazon δημιούργησε πρόσφατα μία νέα θυγατρική στην Ελλάδα που σχετίζεται με το Project Kuiper. Σύμφωνα με την κα Tandery, το Project Kuiper έχει ως στόχο την παροχή ευρυζωνικής πρόσβασης σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω ενός δικτύου 3.236 δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. «Το σύστημα θα προσφέρει γρήγορη και προσιτή ευρυζωνική πρόσβαση σε κοινότητες που δεν καλύπτονται από σταθερά δίκτυα ή δεν καλύπτονται αρκετά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αναμένουμε να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε μία ευρεία γκάμα πελατών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων οικιακών καταναλωτών, σχολείων, νοσοκομείων, επιχειρήσεων και κυβερνητικών οργανισμών που λειτουργούν σε περιοχές που δεν υπάρχει αξιόπιστη ευρυζωνική σύνδεση. Με την Ελλάδα να έχει πληθώρα νησιών, αναμένουμε αυτό το σύστημα να έχει μεγάλη σημασία» τονίζει η κα Tandery.

Όσον αφορά το πότε θα είναι διαθέσιμο το Project Kuiper στην Ελλάδα, οι υπάρχουσες πληροφορίες είναι πως η διαδικασία αδειοδότησης θα ολοκληρωθεί αρκετά σύντομα. Από την πλευρά της, πάντως, η κα Tandery απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένη σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε ακόμη ανακοινώσει αυτές τις λεπτομέρειες». Σπεύδει, όμως, να προσθέσει ότι «πρόκειται για μία μακροπρόθεσμη πρωτοβουλία για την Amazon και θα έχουμε περισσότερα να πούμε στο μέλλον. Αλλά μπορώ να σας πω ότι τηρείται το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει προκειμένου να έχουν τεθεί σε λειτουργία τουλάχιστον το 50% των δορυφόρων μέχρι τον Ιούλιο του 2026».

Ερωτώμενη για την εικόνα που έχει για την ελληνική αγορά, η κα Tandery σημειώνει ότι η Ελλάδα καταλαβαίνει την ανάγκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίαςCNN Greece

Επιχειρήσεις

Όσον αφορά τους πιθανούς πελάτες της AWS στην Ελλάδα, η κα Tandery τονίζει ότι «θα εξυπηρετήσουμε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις που είναι ανοικτοί στην καινοτομία και θέλουν να διευρύνουν τις δραστηριότητες τους με το cloud της AWS.

Έχουμε εξειδικευμένα προγράμματα για την υποστήριξη startups με δωρεάν συνδρομές στο cloud και ελπίζουμε ότι κάθε καινοτόμα νεοφυής επιχείρηση στην Ελλάδα θα αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία προκειμένου να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της χωρίς να σκέπτεται την πληροφοριακή υποδομή της».

Σύμφωνα με την γενική διευθύντρια της AWS, υπάρχουν ήδη ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα παραδείγματα επιχειρήσεων που αξιοποιούν τις υποδομές και τις λύσεις του αμερικανικού κολοσσού. Σε αυτά τα παραδείγματα περιλαμβάνονται εγχειρήματα όπως είναι το Shopflix, η Trading Point που δραστηριοποιείται στο χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η DeepSea που κινείται στο χώρο του ΑΙ, αλλά και η Qivos, η οποία παρέχει υπηρεσίες σε 8 χώρες.

«Η AWS επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία καθώς καλούνται να πληρώσουν μόνο για τις υποδομές που χρησιμοποιούν και να χρησιμοποιούν μόνο ότι χρειάζονται. Συνεχώς καινοτούμε και προσπαθούμε να περνάμε τα οφέλη μας στους πελάτες μας. Η καινοτομία αυτή περιλαμβάνει ακόμη και την ανάπτυξη των δικών μας επεξεργαστών που προσφέρουν βελτιωμένες επιδόσεις με χαμηλότερο κόστος» σημειώνει η κα Tandery αναφερόμενη στους επεξεργαστές Graviton, τους οποίους χρησιμοποιούν ήδη ορισμένοι Έλληνες πελάτες της AWS όπως είναι το Shopflix.

Smart Island

Στα έργα που υλοποιεί η AWS στην Ελλάδα είναι και αυτό του Smart Island στη Νάξο. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παράδειγμα καινοτομίας αξιοποιώντας το cloud προκειμένου να δημιουργηθεί ένα περισσότερο βιώσιμο τοπικό οικοσύστημα. Ήδη συνεργαζόμαστε με 20 εταιρείες και οργανισμούς και συζητάμε με νέους συνεργάτες για την υλοποίηση καινούριων ιδεών» επισημαίνει η κα Tandery. «Παράλληλα, ορισμένες λύσεις έχουν ήδη αρχίσει υλοποιούνται με απτά αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, οι πολίτες της Νάξου μπορούν να κλείσουν γρήγορα ένα ραντεβού με τις τοπικές αρχές όταν στο παρελθόν έπρεπε να το κάνουν τηλεφωνικά. Το σύστημα έχει ήδη εξοικονομήσει 43,5 ώρες που θα είχαν «καταναλωθεί» για να εξυπηρετηθούν αυτοί οι πολίτες μέσω τηλεφώνου. Τώρα, οι δημοτικοί υπάλληλοι μπορούν να επικεντρωθούν στην εξυπηρέτηση των πολιτών» αναφέρει η γενική διευθύντρια της AWS.

«Επίσης, υλοποιούμε ένα σύστημα έξυπνης μαρίνας που θα μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες κατά 20% και θα εξοικονομήσει 30% σε κατανάλωση ενέργειας και εκπομπές CO2. Και σύντομα θα δείτε πολλές ακόμη έξυπνες λύσεις όπως είναι οι φορτιστές για ηλεκτροκίνητα οχήματα αλλά και αισθητήρες στους δρόμους που θα αποτρέπουν την παράνομη στάθμευση, όπως και αισθητήρες που βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων. Επίσης, έχουμε υλοποιήσει μία λύση τηλεϊατρικής, ενώ ένας από τους συνεργάτες μας δημιούργησε μία εφαρμογή AR για να μπορεί να δει κανείς την Πορτάρα όπως φαινόταν στην αρχική εκδοχή της».

Ελληνική αγορά

Ερωτώμενη για την εικόνα που έχει για την ελληνική αγορά, η κα Tandery σημειώνει ότι η Ελλάδα καταλαβαίνει την ανάγκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας. «Η Ελλάδα έχει ήδη δείξει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ψηφιακά εργαλεία για να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που εργαζόμαστε σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Αλλά ήταν και μία ευκαιρία υλοποίησης ορισμένων εκ των πλέον καινοτόμων λύσεων σε όλους τους κλάδους.

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων χρειάστηκε να στραφεί σε μοντέλα απομακρυσμένης εργασίας και να βρει νέους τρόπους συνεργασίας. Τώρα, δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω. Οι επιχειρήσεις είδαν τα οφέλη που φέρνει το cloud και θα συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν» τονίζει η γενική διευθύντρια της AWS για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock