Επικαιρότητα

Παπαδημητρίου: Έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού στο θέμα του clawback

Παναγούλιας: Έχουμε περάσει στην “ιδιωτικοποίηση” της κοινωνικής πολιτικής. 

Η Πολιτεία κάνει φιλότιμες προσπάθειες να διαχειριστεί μια κατάσταση που βρίσκεται, όμως, στο “μη περαιτέρω” με το clawback. Ωστόσο, δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, στην ημερίδα του ΣΑΦΕΕ «Συνέπειες του clawback – Μύθοι και αλήθειες για τις επιστροφές». Η στρατηγική θα πρέπει να στοχεύει στο πώς χτίζεται η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης και το κράτος να δει τι αποζημιώνει, πού το αποζημιώνει και πόσο το αποζημιώνει, εξήγησε ο κ. Παπαδημητρίου.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κώστας Παναγούλιας στάθηκε στη δημοσιονομική διάσταση του θέματος. Ενώ οι δαπάνες σε άλλους τομείς έχουν αυξηθεί μετά και το τυπικό τέλος των μνημονίων, η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης θεωρείται ταμπού. Μία από τις συνέπειες είναι, η “ιδιωτικοποίηση” της κοινωνικής πολιτικής, είπε ο κ. Παναγούλιας, αφού οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν καταστεί υπεύθυνες για τη φαρμακευτική κάλυψη του πληθυσμού, μέσω των υπέρογκων επιστροφών. Αυτό σημαίνει ότι η κάλυψη μιας σειράς κοινωνικών ομάδων, όπως οι ανασφάλιστοι ή μεταναστευτικοί/προσφυγικοί πληθυσμοί, καλύπτεται τα προηγούμενα χρόνια εμμέσως από τη φαρμακοβιομηχανία. Μάλιστα, ενώ ο ΕΟΠΥΥ επιχορηγείται από το κράτος στο 6-7% του προϋπολογισμού του, ο ΕΦΚΑ επιχορηγείται αντίστοιχα κατά 33%. “Ο ΕΟΠΥΥ έχει βρει σπόνσορα τη φαρμακοβιομηχανία” ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock