Κόσμος

Παρέμβαση της Ελληνίδας πρέσβη για τη φυλάκιση Μπελέρη – Οργή στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο

Απόντος του εκλεγμένου δημάρχου του Φρέντυ Μπελέρη και με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης συνήλθε σήμερα στη Χειμάρρα το νέο εκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Χειμαρραίων σε επίσημη τελετή ανάληψης των καθηκόντων του για την επόμενη τετραετία.

Χθες το Ειδικό Δικαστήριο της Αλβανίας, απέρριψε αίτημα της υπεράσπισης του Μπελέρη ώστε να του επιτραπεί η συμμετοχή στην ορκωμοσία, γεγονός που θα του κατοχύρωνε επισήμως την ανάληψη του χρίσματος του δημάρχου.

Το δικαστήριο επικαλέστηκε “νομικό κενό”, μια και σύμφωνα με το σκεπτικό του δεν προβλέπονται στο νομικό σύστημα τέτοιες περιπτώσεις.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε με την εκλογή προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και των συμβούλων που θα εκπροσωπήσουν το δήμο Χειμάρρας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αυλώνας.

Υποστηρικτές του Φρέντυ Μπελέρη είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο και διαμαρτυρήθηκαν τόσο για την σύλληψή του όσο και για την άρνηση του δικαστηρίου να επιτρέψει την συμμετοχή του στη διαδικασία.

«Μεγάλο πλήγμα στο κράτος δικαίου και το τεκμήριο της αθωότητας»

 

Μεταξύ άλλων παρόντες ήταν ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες και η πρέσβης της Ελλάδας Κωνσταντίνα Καμίτση, η οποία χαρακτήρισε την απουσία του Μπελέρη “μεγάλο πλήγμα στο κράτος δικαίου και το τεκμήριο της αθωότητας”.

Όπως ανέφερε «θα ήταν μεγάλη οπισθοδρόμηση της προσπάθειας που κάνει η Αλβανία για την ένταξη της στην ΕΕ να χάσει το δικαίωμα άσκησης των καθηκόντων του ένας δημοκρατικά εκλεγμένος δήμαρχος στον οποίο ούτε καν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, δεν έχει δικαστεί, ούτε καταδικαστεί. Η ΕΕ είναι πάνω απ όλα κοινότητα αξιών, αυτές τις αξίες πρέπει να σέβεται και να εφαρμοζει κάθε χώρα που θέλει να γίνει μέλος της».

Δεδομένου ότι το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα ελέγχει την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, ο νέος πρόεδρος του συμβουλίου ανήκει και εκείνος στο κόμμα του Έντι Ράμα.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Δ Σ, που προήδρευσε στη συνέχεια της συνεδρίασης, αρνήθηκε να αναγνώσει ενημερωτικό έγγραφο που παρουσίασε η υπεράσπιση Μπελέρη και στο οποίο αναφέρονταν οι λόγοι απουσίας του νέου δημάρχου. Από την πλευρά του ο Φρέντυ Μπελέρης έδωσε στη δημοσιότητα χαιρετισμό προς τους δημοτικούς συμβούλους και τους κατοίκους της Χειμάρρας.

Μεταξύ των άλλων, χαρακτηρίζει παράνομη τη σύλληψή του και άδικη την 45ήμερη μέχρι τώρα προφυλάκιση. Θεωρεί την παρεμπόδιση για να μετάσχει σήμερα στην ορκωμοσία προσπάθεια αλλοτρίωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Σημειώνει, παρά ταύτα, ότι πιστεύει «στη δύναμη της αλήθειας, της καλοσύνης και της αρετής».

«Σ΄ αυτή τη δοκιμασία», αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν θα υπάρχει σταύρωση. Η μάχη, προσθέτει, θα δοθεί και θα κερδηθεί». Επί της ευκαιρίας καλεί τους υποστηρικτές του να δείξουν υπομονή, πίστη στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Καλεί, τέλος, τους διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν για την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων.

Μέχρις ότου ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία δήμαρχος παραμένει ο απερχόμενος Γιώργος Γκόρο, που υποστηρίχθηκε από το Σοσιαλιστικό Κομμα του Έντι Ράμα και ηττήθηκε από τον Μπελέρη.

Το μήνυμα Μπελέρη στο δημοτικό συμβούλιο – Χυδαία επίθεση από Ράμα

Νωρίτερα, μήνυμα στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Χειμάρρας, με αφορμή τη συνεδρίαση για τη σύστασή του, έστειλε ο νέος δήμαρχος Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος δεν μπορεί να ορκιστεί, καθώς παραμένει προφυλακισμένος.

Ο Φρέντι Μπελέρης μιλά για «συκοφαντική και χυδαία επίθεση προς το πρόσωπό μου από τον Έντι Ράμα», τονίζει πως «την 14η Μαΐου νίκησε η Δημοκρατία» και προσθέτει πως «η μάχη θα δοθεί και θα κερδηθεί και την ημέρα που θα ελευθερωθώ και θα αναλάβω τα καθήκοντα που μου αναθέσατε θα είναι μια γενναία ημέρα της Ιστορίας».

Ο χαιρετισμός του Φρέντι Μπελέρη

«Πολίτες της Χειμάρρας,

Σήμερα, προγραμματισμένη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου ως Δήμαρχος Χιμάρας, παρότι αιτήθηκα ολιγόωρη άδεια για να παρευρεθώ και να αναλάβω την ευθύνη που μου αναθέσατε με το αποτέλεσμα των εκλογών της 14ης Μαΐου 2023, μου την αρνήθηκαν.

Μετά την συκοφαντική και χυδαία επίθεση προς το πρόσωπό μου από τον Έντι Ράμα την τελευταία προεκλογική εβδομάδα, την παράνομη σύλληψή μου δύο ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση, την προφυλάκισή μου επί 45 ημέρες, σήμερα παρεμπόδισαν την ανάληψη των καθηκόντων μου αλλοιώνοντας προς ώρας, το αποτέλεσμα των εκλογών.

Παρά ταύτα πιστεύω ακόμα στην δύναμη της αλήθειας. Πιστεύω ακόμα στην δύναμη του καλού, της αρετής. Η πρωτοφανής επίθεση που έχω δεχθεί αλλά και οι 45 ημέρες άδικης προφυλάκισής μου δεν αλλάζουν την βαθιά μου πίστη στην δημοκρατία, στα δικαιώματα, στους θεσμούς και πρωτίστως στους ανθρώπους.

Πιστεύω, και σας καλώ και εσάς να πιστέψετε ότι αυτός ο Γολγοθάς δεν θα έχει σταύρωση. Ελπίζω ότι σύντομα όλοι θα σκεφθούν ελεύθερα και θα πράξουν με αρετή. Γι’ αυτό σας ζητώ να δείξετε υπομονή, πίστη στην δημοκρατία και στο κράτος δικαίου, σε ό,τι υπερασπιστήκατε με την ψήφο σας. Γιατί την 14η Μαΐου νίκησε η Δημοκρατία.

Κέρδισε η Χειμάρρα. Και ευγνωμονώ όσους επέδειξαν λεβεντιά αλλά και συμμερίζομαι όσους υπέκυψαν στην τρομοκρατία. Όμως σας υπόσχομαι ότι για εμένα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Όλοι οι πολίτες της Χειμάρρας και εγώ ως Δήμαρχος πρώτος μεταξύ ίσων, σύντομα θα βαδίσουμε μαζί ενωμένοι για να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί, υπερασπιζόμενοι την Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Προσωπικά παίρνω δύναμη από τη δύναμή σας και αντέχω, ως ένας πολίτης που έμαθε να υπερασπίζεται τις ιδέες τους για την ελευθερία, τη δημοκρατία και εμπράκτως να προστατεύει και να φροντίζει κάθε συνάνθρωπο που υποφέρει ή απειλείται.

Είμαι σίγουρος ότι σύντομα η διεθνής κοινότητα θα υπερασπιστεί τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Γιατί πέρα όλων των άλλων σήμερα παρεμποδίστηκε εκλεγμένος Δήμαρχος σε αυτή τη γωνιά της Ευρώπης, ένας πολίτης, ένας μειονοτικός πολίτης, να αναλάβει τα καθήκοντά του. Γιατί σήμερα δηλαδή επιβεβαιώθηκε ο στόχος των εχθρών του λαού, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Και από τούτη τη γωνιά της Ευρώπης, απευθύνομαι στην δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία της Αλβανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όλων των Εθνών που υπηρετούν την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Απευθύνομαι σε όλα τα οριζόμενα μέλη όλων των διεθνών οργανισμών που κατά αρμοδιότητα υπερασπίζονται και διαφυλάσσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την δικαιοσύνη, το νόμο, και το κράτος δικαίου ζητώντας να υπερασπιστούν όχι τον Φρέντη Μπελέρη, όχι την ελληνική μειονότητα στο Δήμο Χειμάρρας, όχι την πλειοψηφία των πολιτών που με εξέλεξαν, όχι την δημοκρατία στην Αλβανία ή την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ΑΛΛΑ, να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, να υπερασπιστούν ό,τι εκπροσωπούν, να υπερασπιστούν την ιστορία τους και πρωτίστως το μέλλον τους.

Γιατί εάν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου αφεθούν στην μοίρα τους σε τούτη τη γωνιά τότε θα ηττηθεί η ίδια η δημοκρατία τότε θα έχουν ηττηθεί οι ίδιοι και η ηθική που έχουν ορκιστεί να υπερασπίζονται.

Άλλωστε η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών είναι συλλογική άσκηση και όχι μονομερής προσπάθεια. Και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, και ο Πρόεδρος της Ενωμένης Ευρώπης και οι επικεφαλής των διεθνών οργανισμών, και ο Δήμαρχος Χειμάρρας, ή ο Δήμαρχος κάθε γωνιάς του δυτικού κόσμου την ίδια δημοκρατία, τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα, το ίδιο κράτος δικαίου υπερασπίζονται.

Γι’ αυτό τους ζητώ να ενσκήψουν στην προφυλάκιση και στο κατηγορητήριο του εκλεγμένου Δήμαρχου Χειμάρρας Αλβανίας για να ασκήσουν το καθήκον τους υπερασπίζοντας το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εάν εδώ, όπως και σε κάθε γωνιά του πλανήτη χαθεί η μάχη τότε αύριο μπορεί να χαθεί και ο πόλεμος.

Όμως η μάχη θα δοθεί και θα κερδηθεί και την ημέρα που θα ελευθερωθώ και θα αναλάβω τα καθήκοντα που μου αναθέσατε θα είναι μια γενναία ημέρα της ιστορίας αντίθετα με την σημερινή που είναι ντροπιαστική για όσους ευθύνονται και αποκαρδιωτική για εμάς τους υπόλοιπους».

Οργισμένη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών σε χθεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η απόρριψη αυτή καταδεικνύει πλέον, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι στόχος των αλβανικών Αρχών είναι να του στερήσουν, δίχως τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση και χωρίς καν να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, το αξίωμα του Δημάρχου, στο οποίο τον εξέλεξαν με δημοκρατικές διαδικασίες οι πολίτες της περιοχής».

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Ούσα υποψήφια για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η Αλβανία θα πρέπει να σέβεται το κράτος δίκαιου και το τεκμήριο της αθωότητας».

πηγη

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock