Πόλεμος στην Ουκρανία: «Καθηλώνονται» στο έδαφος οι Ρώσοι – Βομβαρδίζουν πόλεις και αμάχους

Ο φόρος αίματος του άμαχου πληθυσμού αυξάνεται δραματικά· Μαριούπολη, Χάρκοβο και Τσερνίχιβ δέχονται ανηλέες σφυροκόπημα. Άμαχοι στοχοθετούνται και η ανθρωπιστική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί ιδίως το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας -όπου 350.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι– εξελίσσεται ημέρα με την ημέρα σε ασύλληπτη τραγωδία.
Τα τελευταία επιβεβαιωμένα στοιχεία για τις απώλειες αμάχων που παρουσιάστηκαν κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάνουν λόγο για 726 νεκρούς, περιλαμβανομένων 52 παιδιών, και 1.714 τραυματίες. Όμως ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται ότι είναι κατά πολύ υψηλότερος.
Μόνο στη Μαριούπολη, όπου και κατοικεί συμπαγής ελληνικός πληθυσμός, οι δημοτικές αρχές κάνουν λόγο για περισσότερους από 2.000 νεκρούς.
Στην πολιορκημένη πόλη πλέον έχει καταστραφεί άνω του 80% των κτηρίων, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές. Τις τελευταίες ημέρες έχουν διαφύγει 30.000 άνθρωποι, όμως 350.000 κάτοικοι παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη. Κρύβονται σε υπόγεια και καταφύγια. Όμως, ούτε καν αυτά γλιτώνουν από τις επιδρομές. Ακόμη και όταν η λέξη «παιδιά» αναγράφεται στα ρωσικά στην οροφή τους για να είναι διακριτή από τα βομβαρδιστικά.
Ασαφές παραμένει εάν υπήρξαν θύματα από το βομβαρδισμό στο θέατρο-καταφύγιο.
Τουλάχιστον 130 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν την Πέμπτη από τα συντρίμμια. Το καταφύγιο διαφαίνεται ότι «άντεξε» στο βομβαρδισμό και οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται με τα ελάχιστα μέσα που πλέον διαθέτουν οι υπηρεσίες. Έως και 1.300 άμαχοι, παιδιά και ηλικιωμένοι ανάμεσά τους, εκτιμάται ότι είχαν αναζητήσει το τελευταίο διάστημα καταφύγιο στο θέατρο που η Ρωσία διαψεύδει ότι βομβάρδισε, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε εθνικιστές του Τάγματος Αζόφ.
Από τον αεροπορικό βομβαρδισμό καταστράφηκε το κεντρικό τμήμα του θεάτρου, ενώ από την κατάρρευση αποκλείστηκε η είσοδος του καταφυγίου που βρίσκεται στο υπόγειο του κτηρίου.
Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας που δέχεται αδιάκοπο σφυροκόπημα. Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν την Πέμπτη στην πόλη Μερέφα, κοντά στην πολιορκημένη περιοχή του Χαρκόβου στην ανατολική Ουκρανία. Χτυπήθηκαν σχολείο και κοινοτικό κέντρο.
Έως και 53 άμαχοι πολίτες έχουν σκοτωθεί το τελευταίο 24ωρο και στο Τσερνίχιβ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της πόλης της βόρειας Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις πλήττουν συστηματικά με πυρά πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές το κέντρο της περιφέρειας. Καταστρέφουν πολιτικές υποδομές. Μεταξύ των νεκρών στο Τσερνίχιβ βρίσκεται και Αμερικανός πολίτης.
Τουλάχιστον ένας άμαχος σκοτώθηκε επίσης από ρωσική επιδρομή που έπληξε πολυκατοικία σε συνοικία του Κιέβου.
Δεν κερδίζουν έδαφος οι ρωσικές δυνάμεις
Δυτικοί αξιωματούχοι, που επικαλούνται διεθνή μέσα ενημέρωσης, διαβλέπουν ότι η Ρωσία πασχίζει να κερδίσει έδαφος γύρω από το Κίεβο. Ορισμένοι εκφράζουν για πρώτη φορά αμφιβολίες για το κατά πόσο χερσαίες δυνάμεις θα επιχειρήσουν όντως να εισβάλουν στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ωστόσο, συνεχίζονται οι κινήσεις των μονάδων πυροβολικού με διαφαινόμενο στόχο να τεθεί το Κίεβο υπό πολιορκία.
Κατά την εκτίμηση του αμερικανικού Πενταγώνου, τουλάχιστον 7.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής -αριθμός υψηλότερος από τις απώλειες για τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ σε 20 χρόνια επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας δηλώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν εδώ και ημέρες να περικυκλώσουν το Κίεβο, αλλά αποτυγχάνουν να σημειώσουν επαρκή πρόοδο τόσο στα βορειοδυτικά, όσο και στα ανατολικά.
«Εκτιμώ ότι υπάρχει ένα ερώτημα αναφορικά με το εάν η Μόσχα τώρα σκοπεύει να επιχειρήσει να επιτεθεί στο Κίεβο ή όχι, και δεν γνωρίζω την απάντηση σε αυτό. Εάν το πράξει, κατά την κρίση μου, με ή άνευ βομβαρδισμών, θα είναι πολύ δαπανηρό» αναφέρει ο ίδιος. Θεωρεί πως θα ήταν εφικτό ακόμη και να οδηγήσει η Ουκρανία τη Ρωσία σε «στρατιωτικό αδιέξοδο» -κάτι που μπορούσε να συμβάλει σε επιτυχή ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης.
Έτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου κάνει την ίδια στιγμή λόγο για ενδείξεις ότι κάμπτεται το ηθικό των στρατιωτών σε ορισμένες μονάδες του ρωσικού στρατού.
Με το βλέμμα στη διαπραγμάτευση
Στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, η τουρκική πλευρά έκανε λόγο την Πέμπτη για «μεγαλύτερες ελπίδες» προς κατάπαυση του πυρός, ενώ σε ιδιαίτερα προσεκτικές δηλώσεις περί διπλωματικής προόδου έχουν προχωρήσει δημόσια Μόσχα και Κίεβο, με το μοντέλο της ουδετερότητας της Ουκρανίας να βρίσκεται στο επίκεντρο των διεργασιών.
Δυτικοί αξιωματούχοι, πάντως, αναφέρουν πως παραμένει «πολύ μεγάλο χάσμα» μεταξύ των δύο πλευρών και υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για άμεση πρόοδο.
Το Κίεβο προκειμένου να συζητήσει ένα ουδέτερο στρατιωτικό καθεστώς ζητά, όπως δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος από το περιβάλλον Ζελένσκι στο Associated Press, τη συμμετοχή μίας ή περισσότερων δυτικών πυρηνικών δυνάμεων στις διαπραγματεύσεις και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Θέλει την Τουρκία εγγυήτρια το Κίεβο
Επ’ αυτού, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατόπιν της συνάντησης που είχε την Πέμπτη με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρι Κουλέμπα, στη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας -σε συνέχεια των επαφών του στη Μόσχα- σημείωσε πως το Κίεβο ζήτησε από την Άγκυρα να αναλάβει εγγυήτρια χώρα ενδεχόμενης συμφωνίας με τη Ρωσία.
«Η Ουκρανία έκανε μια πρόταση για τη συμφωνία συλλογικής ασφαλείας: Τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (5), συν η Τουρκία και η Γερμανία» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαβεβαιώνοντας ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία δεν είχε καμιά αντίρρηση».
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε την ίδια στιγμή νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, στον οποίο και επανέλαβε την πρόταση να φιλοξενήσει στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη συνάντηση των Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε επίσης η Άγκυρα να στείλει παρατηρητές για την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Μαριούπολη.