ΕνημέρωσηΟικονομία

Πώς η ρωσο-ουκρανική κρίση απειλεί τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες – Οι επιπτώσεις στην ΕΕ

Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μπορεί να αυξάνονται, καθώς κλιμακώνεται η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά ο αντίκτυπος στην ενέργεια δεν θα είναι η μόνη συνέπεια. Από το σιτάρι στο κριθάρι και από τον χαλκό στο νικέλιο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εφοδιαστικές αλυσίδες πρόκειται να διαταραχθούν σημαντικά εάν έχουμε μια σύρραξη ή εκτεταμένους εμπορικούς περιορισμούς.

Η Ουκρανία θεωρείται «σιταποθήκη» της Ευρώπης και μια εισβολή θα είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί σκληρά η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της ΕΕ. Η Ουκρανία παράγει σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη στα οποία βασίζεται μεγάλο μέρος της Ευρώπη,. Είναι επίσης μεγάλος παραγωγός καλαμποκιού. Στη βάση αυτή αναλυτές επισημαίνουν πως αν και η περίοδος συγκομιδής των σιτηρών είναι ακόμη μακριά, μια παρατεταμένη σύγκρουση θα δημιουργούσε ελλείψεις και θα αύξανε τις τιμές καταναλωτή αυτό το φθινόπωρο.

Αλλά και η Ρωσία είναι επίσης κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο. Μαζί με την Ουκρανία, και οι δύο αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% της παγκόσμιας εξαγωγικής αγοράς σιταριού. Εμπάργκο στις ρωσικές εξαγωγές θα οδηγούσε σε σημαντικό περιορισμό των προσφερόμενων διεθνώς ποσοτήτων.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger