Υγεία & Διατροφή

Προσωπικός Γιατρός: Oι Ιατρικοί Σύλλογοι μετά την εξάντληση διαθεσιμότητας – «Ελεύθερη επιλογή για όλους τους γιατρούς»

«Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε στις εκτιμήσεις μας για τη μερική εφαρμογή του νόμου για τον Προσωπικό Γιατρό», δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας. Επανέλαβε, δε, το αίτημα να ανοίξει το σύστημα ώστε να υπάρξει ελεύθερη επιλογή προς όλους τους γιατρούς, είτε είναι συμβεβλημένοι είτε όχι.

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΦΣΘ), εξαντλήθηκε η διαθεσιμότητα των γιατρών για ένταξη στον Προσωπικό Γιατρό, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πρέπει να απευθυνθούν σε κάποια πιο μακρινή περιοχή ή ακόμη και σε άλλο δήμο.

Αποτέλεσμα, όσοι πολίτες – ηλικιωμένοι κατά πλειοψηφία – απευθύνονται στους φαρμακοποιούς για να κάνουν εγγραφή στον Προσωπικό Γιατρό να φεύγουν άπραγοι από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι πολίτες έχουν σπεύσει να εγγραφούν στον Προσωπικό Γιατρό, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη ενταχθεί στο σύστημα 4 εκατομμύρια άτομα!

Προσωπικός Γιατρός: Ελεύθερη επιλογή για όλους τους γιατρούς, συμβεβλημένους ή μη, ζητούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι

«Χωρίς γιατρούς δεν μπορεί να πετύχει ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού», δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας. Ο πολίτης να έχει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής, ανάμεσα σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς της χώρας και όχι μόνο μέσα από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, ζητούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι. Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την εξάντληση της διαθεσιμότητας γιατρών στη Θεσσαλονίκη.

«Αυτή τη στιγμή αδυνατούμε να εγγράψουμε τους πολίτες στο σύστημα εξαιτίας της μη διαθεσιμότητας ιατρών», ανέφερε ο πρόεδρος του (ΦΣΘ) Διονύσιος Ευγενίδης και πρόσθεσε:

«Ενημερώνουμε τους πολίτες ότι το Υπουργείο Υγείας έχει λάβει απόφαση για ένταξη και άλλων ειδικοτήτων στο σύστημα – πέραν των παθολόγων και των γενικών ιατρών – οπότε ενδεχομένως να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν σε δεύτερο χρόνο», ανέφερε.

Προσωπικός Γιατρός: «Αγκάθι» οι εφημερίες στα Κέντρα Υγείας

Το πρόβλημα της ανεπάρκειας ικανού αριθμού γιατρών για την κάλυψη του πληθυσμού, υφίσταται προς το παρόν και στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Οφείλεται στο γεγονός ότι σε μεγάλο ποσοστό οι γιατροί δεν είναι πρόθυμοι να ενταχθούν στο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού. Κι αυτό καθώς – μεταξύ άλλων θεμάτων (π.χ. φορολογικών, ή ωραρίου) – οι γιατροί αντιτίθενται στη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, η οποία τους υποχρεώνει αυτόματα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους (εφημερίες) σε Δημόσια Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας.

Το ιδιωτικό τους ιατρείο δηλαδή, αναμένεται να περάσει στον έλεγχο του διοικητή του Κέντρου Υγείας, του οποίου υπάγεται γεωγραφικά, κάτι το οποίο τους αποτρέπει να ενταχθούν στο σύστημα.

«Η ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή, προς το παρόν δε μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως καθώς ΔΕΝ υπάρχει δυνατότητα για επιλογή προσωπικού γιατρού χωρίς σύμβαση αλλά και επιλογή μεταξύ γιατρών άλλων ειδικοτήτων που φροντίζουν χρόνιους ασθενείς καθώς και παιδιάτρων. Συνεπώς πρέπει να ανοίξει άμεσα το σύστημα ώστε να υπάρχουν γιατροί για τον… προσωπικό γιατρό», δηλώνει ο Νίκος Νίτσας.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη δεν δήλωσαν συμμετοχή. Από τους 600 γενικούς γιατρούς και παθολόγους που είναι εγγεγραμμένοι στον Ιατρικό Σύλλογο της πόλης (ΙΣΘ), μόνο 140 ζήτησαν πιστοποιητικό προκειμένου να αναλάβουν προσωπικού γιατρού.

«Δεν γνωρίζω αν τελικά όλοι από αυτούς τους 140 έκαναν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα προσωπικού γιατρού. Σίγουρα δεν αρκούν. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την ένταξη και άλλων ειδικοτήτων στον προσωπικό γιατρό», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΙΣΘ.

Λύση από την ένταξη ειδικοτήτων όπου δεν επαρκούν οι γιατροί

Το Υπουργείο Υγείας βασίζεται στους γιατρούς 10 παθολογικών ειδικοτήτων, οι οποίοι δύνανται να ενταχθούν τις επόμενες μέρες στο σύστημα, ώστε να αναλάβουν ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες νόσους, ως «προσωπικοί γιατροί».

Πρόκειται για αιματολόγους, γαστρεντερολόγους, ενδοκρινολόγους-διαβητολόγους, καρδιολόγους, νευρολόγους, νεφρολόγους, ρευματολόγους, παθολόγους – ογκολόγους, πνευμονολόγους – φυματιολόγους και γιατρούς φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, οι οποίοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

Και πάλι, ωστόσο, το σύστημα του Προσωπικού Ιατρού μπορούν να ενταχθούν μόνο όσοι γιατροί είναι ήδη συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, ή όσοι αποδέχονται να συνάψουν συμβάσεις.

Προσωπικός Γιατρός: «Να γίνει πράξη και η προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης»

Οι γιατροί των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, όμως, ζητούν την πλήρη εφαρμογή του νόμου για τον προσωπικό γιατρό «με δυνατότητα των πολιτών να επιλέξουν μεταξύ όλων των γιατρών του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα (συμβεβλημένων και μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ), ώστε να γίνει πράξη και η προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης για ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους πολίτες», όπως λέει ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας.

Παράλληλα σημείωσε ότι ο ΙΣΘ τάσσεται υπέρ της ελευθερίας του πολίτη να επιλέγει προσωπικό γιατρό και ότι έχει παρουσιάσει τις θέσεις του τόσο στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Υγείας.

πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

To άρθρο Προσωπικός Γιατρός: Oι Ιατρικοί Σύλλογοι μετά την εξάντληση διαθεσιμότητας – «Ελεύθερη επιλογή για όλους τους γιατρούς» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock