ΕνημέρωσηΟικονομία

Ρεύμα: Αναλυτικά παραδείγματα για τους λογαριασμούς του Απριλίου

«Τους τελευταίους 20 μήνες, έχουμε διαθέσει περισσότερα από 9 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός κατά την ανακοίνωση των επιδοτήσεων και τόνισε πως «Το 70% αυτό του ποσού προέρχεται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, και των εσόδων από τις δημοπρασίες αερίων των θερμοκηπίου, επιβαρύνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο τον κρατικό προϋπολογισμό».

Πιο αναλυτικά στα οικιακά τιμολόγια, για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:

  • Η επιδότηση θα είναι 15€/MWh για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh.
  • Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Η επιδότηση ανέρχεται στα 54€/MWh στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).
  • Όσον αφορά στις επιδοτήσεις για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται επίσης στα 15€/MWh.

Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα

1. Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400KWh / μήνα θα πλήρωνε 66 ευρώ, χωρίς την επιδότηση, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 60 ευρώ.

2. Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700KWh / μήνα θα πλήρωνε 115,5 ευρώ, χωρίς την επιδότηση, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 108 ευρώ, για την κατανάλωση μέχρι τις 500 κιλοβατώρες.

Παράλληλα, αν εξοικονομήσει 15% θα πληρώσει 105 ευρώ.

3. Τέλος, ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200 KWh/μήνα θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 198 ευρώ.

Με την επιδότηση, μέχρι τις 500 κιλοβατώρες, θα πληρώσει τελικά 190,5 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15% θα πληρώσει 180 ευρώ.

Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών

Τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών μεταξύ των προσφερόμενων τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει η διαδικτυακή εφαρμογή «Energy Cost» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν, να συγκρίνουν και να ενημερώνονται για τις τιμές που ισχύουν στην αγορά και να βρουν τον οικονομικότερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.

Δείτε εδώ το «Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock