888 S-500: Ξεκινά η παραγωγή του εξολοθρευτή των F-22 και F-35 (βίντεο) | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / S-500: Ξεκινά η παραγωγή του εξολοθρευτή των F-22 και F-35 (βίντεο)

S-500: Ξεκινά η παραγωγή του εξολοθρευτή των F-22 και F-35 (βίντεο)

Ξεκινά η σειριακή παραγωγή του υπερσύγχρονου πυραυλικού συστήματος S-500 Prometheus σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ανακοίνωσε χθες Τετάρτη (26.09.2018) ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας Γιούρι Μπορίσοφ, καθώς η ανάπτυξη του οπλικού συστήματος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Οι εργασίες ανάπτυξης για το εξελιγμένο ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-500 είναι σχεδόν ολοκληρωμένες και η σειριακή παραγωγής τους θα αρχίσει σύντομα, δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Γιούρι Μπορίσοφ.

«Τα συστήματα S-300, S-400 και S-500, τα οποία είναι πολύ κοντά στην αρχή της παραγωγής τους, έχουν καλύτερες προδιαγραφές σε σύγκριση με όλα τα ανταγωνιστικά τους συστήματα, είτε πρόκειται για τα αμερικανικά Patriot, είτε για τα γαλλικά ή τα ισραηλινά αντίστοιχα συστήματα” δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσης Revunov, που διοργανώνεται κάθε χρόνο για νέους μηχανικούς στο κρατικό τεχνικό πανεπιστήμιο Bauman της Μόσχας.

Το S-500 Prometey («Prometheus”) είναι ένα νέας γενιάς σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος με εμβέλεια 400 με 600 χιλιομέτρων (250-370 μίλια), σχεδιασμένο για την παρακολούθηση και την καταστροφή διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων μικρ΄τοερου βελληνεκούς και αεροσκαφών.

Στις 15 Μαΐου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η ανάπτυξη και η προετοιμασία για τη σειριακή παραγωγή του συστήματος αεράμυνας S-500 πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, με τις παραδόσεις των συστημάτων S-500 στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας ννα αναμένεται να ξεκινήσουν γύρω στο 2020.

Το S-500, ένα οπλικό σύστημα αεράμυνας επόμενης γενιάς, έχει σχεδιαστεί για να συμπληρώνει το ήδη πανίσχυρο σύστημα S-400 της Μόσχας και να αντικαταστήσει το αντιβαλλιστικό αμυντικό σύστημα A-135. Όχι μόνο το νέο οπλικό σύστημα έχει πρωτοφανή ικανότητα να καταρρίπτει στόχους σε υψηλό υψόμετρο – συμπεριλαμβανομένων των βαλλιστικών πυραύλων και δορυφόρων – σε εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις. Υπάρχουν αναφορές ότι το σύστημα θα έχει την ικανότητα να εντοπίζει και να εμπλέκει αεροσκάφη τύπου stealth.

Ωστόσο, ενώ ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο είναι θεωρητικά δυνατό, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια χειροπιαστή απόδειξη, δεδομένης και τις μυστικότητας που υπάρχει γύρω από το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα.

Αν και δεν έχουν έρθει στην δημοσιότητα όλες οι δυνατότητες των S-500, δεν υπάρχει καμία αμφιβολίας για τις δυνατότητες των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας. Πράγματι, σύμφωνα με τις αμερικανικές πηγές, η Μόσχα πρόσφατα διενήργησε δοκιμή ρεκόρ του συστήματος S-500 με καταρρίψεις στόχων σε αποστάσεις που μέχρι προηγουμένως θεωρούνταν αδύνατες. Σύμφωνα με μια έκθεση του CNBC που αναφέρει πηγές της αμερικανικής κατασκοπίας, «το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-500 έπληξε επιτυχώς έναν στόχο 299 μίλια μακριά, απόσταση την οποία οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι είναι 50 μίλια μακρύτερα από κάθε άλλο γνωστό τεστ».

Όπως ανέφερε ο Βλαντιμίρ Καρνόζοφ στην Aviation International News, το S-500 θα χρησιμοποιεί διάφορα είδη πυραύλων. Όταν χρησιμοποιείται με στόχους αναπνοής αέρα, το S-500 μπορεί να χρησιμοποιήσει την οικογένεια των πυραύλων 48N6, τα οποία έχουν εμβέλεια μέχρι 240 χιλιόμετρα. Για στόχους μεγαλύτερης εμβέλειας, το σύστημα θα χρησιμοποιεί την έκδοση 40N6 με υψηλότερες επιδόσεις. Επίσης θα χρησιμοποιεί μικρότερου βεληνεκούς βλήματα 9M96 και 9M100.

Ενάντια στις απειλές των βαλλιστικών πυραύλων το S-500 χρησιμοποιεί τους κινητικά βλήματα 77N6-N και 77N6-N1. Οι πύραυλοι είναι ικανοί να χτυπήσουν τους στόχους τους με ταχύτητα 7 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, ταχύτητα η οποία οι Ρώσοι θεωρούν επαρκή για να καταστρέψουν κάθε εισερχόμενο εναέριο στόχο, συμπεριλαμβανομένων και δορυφόρων. Έχει προφανώς την ικανότητα να εμπλέκεται με στόχους σε ύψος 200 χλμ. σε απόσταση 600 χιλιομέτρων. Μπορεί να επιτεθεί ταυτόχρονα σε 10 εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους και έχει απόκριση μικρότερη από 4 δευτερόλεπτα.

Υπάρχουν μερικές αναφορές που δηλώνουν ότι οι S-500 μπορούν να εμπλέξουν αεροσκάφη τύπου stealth, συμπεριλαμβανομένων του Lockheed Martin F-22 Raptor, του F-35 Joint Strike Fighter ή οποιασδήποτε άλλης πλατφόρμας τέτοιου τύπου. Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι το σύστημα μπορεί να εμπλέξει στόχους πέρα από τον ορίζοντα και να συνδεθεί σε ένα δίκτυο αεράμυνας και ραντάρ που συμπεριλαμβάνει και δορυφόρους.

S-500: Ξεκινά η παραγωγή του εξολοθρευτή των F-22 και F-35 (βίντεο)

Το F-22 Raptor

«Είναι ασφαλές να πούμε ήδη από τώρα ότι η Ρωσία δημιούργησε το πρώτο πολυεπίπεδο σύστημα αεροπορικής άμυνας στον κόσμο, το οποίο θα προστατεύσει με αξιοπιστία τη χώρα από τεράστιες επιθέσεις πυραύλων”, δήλωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Zvezda . «Το S-500 θα αναλύει πληροφορίες μιας πιθανής επίθεσης πυραύλων από δορυφόρους και ραντάρ πέρα από τον ορίζοντα, όπως το Voronezh, καθώς και θα επιλέγει στόχους, με βάση την σπουδαιότητάς τους και εν τέλει θα τροφοδοτεί στόχους σε διάφορα αντιαεροπορικά συστήματα. ”

Δεδομένων των προηγμένων δυνατοτήτων δικτύωσης και διασύνδεσης των S-500, ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι όντως οι Ρώσοι θα μπορούσαν να εντοπίσουν και να καταρρίψουν αεροσκάφη τύπου stealth. Πράγματι, με τη διασύνδεση πολλών ραντάρ μεγάλης ταχύτητας και εμβέλειας, όπως το RLS Voronezh-DM και το 1L119 Nebo SVU, θα μπορούσε να είναι δυνατός ο εντοπισμός αεροσκαφών όπως το F-22 ή το F-35. Η ένωση αισθητήρων έδωσε σε πολλά στρατεύματα ικανότητες πολύ μεγαλύτερες από το άθροισμα των δυνάμεων τους. Αυτή μπορεί να είναι μια τέτοια περίπτωση.

onalert.gr

pentapostagma.gr

Πηγή

Δείτε επίσης

Βγαίνουν στο «σφυρί» τα έργα τέχνης του ιδιοκτήτη της Parmalat

Τα κατασχεθέντα έργα της συλλογής του ιδιοκτήτης της Parmalat, Καλίστο Τάντσι, μεταξύ των οποίων βρίσκονται …