Υγεία & Διατροφή

Σε ετοιμότητα ΕΚΑΒ και Νοσοκομεία, ριδικό σχέδιο για τη μεταφορά ασθενών

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» σφυροκοπά ανελέητα τη χώρα για δεύτερο 24ωρο, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες για τη συνεχή και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στα νοσοκομεία.

Οι ισχυρές χιονοπτώσεις, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός που έφερε μαζί της η κακοκαιρία Μπάμπαρα, έχουν θέσει τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας σε μέγιστη ετοιμότητα.

Προτεραιότητα είναι να παραμείνουν ανοιχτοί όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στα Νοσοκομεία, ειδικά των βορείων προαστίων τα οποία δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο χιονιού και αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες αποκλεισμού πρόσβασης οχημάτων και ασθενοφόρων.

Εκχιονιστικά μηχανήματα και ειδικά κλιμάκια της Περιφέρειας και των Δήμων ανοίγουν δρόμους -από και προς- όλα τα νοσοκομεία και ρίχνουν αλάτι σε σκάλες και στους εξωτερικούς χώρους προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα και ατύχημα κατά την πρόσβαση.

Προς ώρας δεν έχουν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα.

Σε συναγερμό τα Νοσοκομεία

Ο πρόεδρος του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ), Νίκος Παπαευσταθίου, με επείγουσα εγκύκλιο προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες έχει δώσει εντολή οι διοικητές των Νοσοκομείων να μεριμνήσουν για την άρτια λειτουργία των υγειονομικών εγκαταστάσεων.

Επίσης, να φροντίσουν να εξασφαλίσουν την τροφοδοσία των Υγειονομικών Δομών σε τρόφιμα, φάρμακα, αναλώσιμο υγειονομικό υλικό και οξυγόνο.

Ζητά συγκεκριμένα, να διενεργούνται συνεχείς τεχνικοί έλεγχοι σε όλες τις κρίσιμες υποδομές των Υγειονομικών Σχηματισμών (ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, έλεγχος Η/Ζ, έλεγχος φρεατίων απορροής υδάτων, έλεγχος εγκαταστάσεων αερίων, κτλ..)

Επίσης, να τεθεί σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα το προσωπικό των Υγειονομικών Σχηματισμών και ειδικότερα τα στελέχη Διοίκησης και όσους εμπλέκονται στη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων.

Έκτακτο σχέδιο για τη μεταφορά ασθενών

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης υπάρχει και για τη μεταφορά των νεφροπαθών στις υγειονομικές δομές, στις οποίες πραγματοποιούνται αιμοκαθάρσεις.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας έχει επιστρατεύσει ειδικά οχήματα 4×4 της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας, ώστε να μεταφέρουν στα νοσοκομεία -όχι μόνο τους νεφροπαθείς- αλλά όλους τους περιπατητικούς ασθενείς που έχουν ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης.

Πνευμονολόγοι – Καρδιολόγοι: Να αποφεύγουν τις μετακινήσεις ηλικιωμένοι και ασθενείς

Με ανακοίνωσή τους, οι Έλληνες Πνευμονολόγοι και Καρδιολόγοι προειδοποιούν το κοινό να αποφεύγει τις μετακινήσεις που δεν είναι απολύτως απαραίτητες.

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδος, συγκεκριμένα, καλεί τους πολίτες να παραμένουν σε εσωτερικούς θερμαινόμενους χώρους. Τους καλεί επίσης να αποφεύγουν την έκθεση στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Εξαιρετικά προσεκτικοί συστήνεται να είναι οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, οι οποίοι πρέπει βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους, διότι η έκθεση στο ψύχος μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων ή παροξυσμό της νόσου τους.

Αντίστοιχες είναι και οι οδηγίες των Καρδιολόγων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η πτώση της θερμοκρασίας αυξάνει τη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία, όπως και από καρδιαγγειακά συμβάντα. Η αύξηση των εμπραγμάτων μπορεί να φτάνει το 7% για κάθε 10ο C πτώση της θερμοκρασίας.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνια νοσήματα, με νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Καθηγητή Καρδιολογίας, στη Γ΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», Γεράσιμο Σιάσο, ο ανθρώπινος οργανισμός παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα. Όταν όμως οι περιβαλλοντικές συνθήκες ξεφεύγουν από αυτό που είναι συνηθισμένο για κάθε πληθυσμό μπορεί να παρατηρηθούν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Πηγή iatropedia.gr / Γιάσννα Σουλάκη

To άρθρο Σε ετοιμότητα ΕΚΑΒ και Νοσοκομεία, ριδικό σχέδιο για τη μεταφορά ασθενών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock