ΕνημέρωσηΟικονομία

Στη σκιά του πολέμου η παγκόσμια ναυτιλία

Σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα υψηλά που έφθασαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από τρεις εβδομάδες κινούνται οι ναύλοι στα δεξαμενόπλοια, ενώ στους δείκτες των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα αυξομειώσεις, δείγμα της αβεβαιότητας που επικρατεί και στη ναυτιλία.

Σε γενικές γραμμές, όπως σημειώνουν ναυτιλιακοί παράγοντες, μπορεί βραχυπρόθεσμα ορισμένοι κλάδοι ή και συγκεκριμένες διαδρομές να κερδίζουν από μια αναταραχή, όπως μια πολεμική σύγκρουση μακροπρόθεσμα, όμως η ναυτιλία κερδίζει από την ανάπτυξη του εμπορίου. Και ένας πόλεμος σημαίνει «πάγωμα» των ρυθμών ανάπτυξης και της ζήτησης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Intermodal, στα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου κάποια φορτία που ξεκινούσαν από Μαύρη Θάλασσα έχουν αντικατασταθεί από φορτία από τις ΗΠΑ (Κόλπος του Μεξικού), με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα τονομίλια μεταφερόμενου φορτίου προς όφελος των υψηλότερων ναύλων, όμως αυτό που περιμένει η ναυλαγορά είναι αν οι τιμές των εμπορευμάτων (π.χ. σιτηρά) λόγω του πολέμου παραμείνουν στα ύψη και πόσο αυτό θα επηρεάσει τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να φέρει αρνητικά αποτελέσματα στη ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock