888 Süddeutche Zeitung: Ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά καθαρή έξοδο | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Süddeutche Zeitung: Ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά καθαρή έξοδο

Süddeutche Zeitung: Ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά καθαρή έξοδο

«Φέτος, όταν ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να είναι πάλι ανεξάρτητος. Αποδεσμευμένος από τις πιέσεις για λιτότητα και τις απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις. Ο Τσίπρας θέλει τελικά να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, ώστε η Ελλάδα -έπειτα από οκτώ έτη- να μπορέσει πάλι να αυτοχρηματοδοτηθεί» γράφει η γερμανική Süddeutche Zeitung (SZ) και προσθέτει:

«Μέχρι τότε όμως, πρέπει να ξεπεραστούν κάποια εμπόδια και τίθεται το ερώτημα: Μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιo;»

Τη Δευτέρα αποφασίζουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ, σημειώνεται στο δημοσίευμα και τονίζεται πως πρόκειται για το ποσό των 6,7 δισ. ευρώ, από τα οποία, 3,3 δισ. ευρώ αφορούν την εξυπηρέτηση του χρέους, το 1,5 δισ. ευρώ αφορά την αποπληρωμή οφειλών και το 1,9 δισ. ευρώ αφορά το «μαξιλάρι» για το χρονικό διάστημα, μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ο Τσίπρας έχει ικανοποιήσει τη βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης, επισημαίνει ο αρθρογράφος και προσθέτει πως η κυβέρνηση της Αθήνας πρέπει να εφαρμόσει περισσότερες από 100 μεταρρυθμίσεις, μεγάλο μέρος των οποίων εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι ξεκινά μια διαδικασία που ο Τσίπρας επιθυμεί να ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο. Όμως πριν εκπνεύσει το πρόγραμμα, υπάρχει ένα ευαίσθητο ζήτημα: Θα λάβει η Ελλάδα ελαφρύνσεις χρέους; Οι ευρωπαϊκές χώρες ήδη από το Μάιο του 2016 έχουν καταρτίσει κατάλογο πιθανών μέτρων. Στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, θα αποφασιστεί βοήθεια για το χρέος. Εάν πραγματοποιηθεί και σε ποια έκταση θα πρέπει τότε να αποφασιστεί.

Η Αθήνα έχει ήδη λάβει μέρος των ελαφρύνσεων: τα λεγόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Παραμένει ανοιχτό, ωστόσο, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Εξαρτώνται κυρίως από την πρόγνωση για την μακροπρόθεσμη εξέλιξη του πλεονάσματος στον προϋπολογισμό –δηλαδή το πλεόνασμα μείον την εξυπηρέτηση του χρέους, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα και συμπληρώνει πως οι τεχνικές διεργασίες ξεκινούν αμέσως μετά την αποδέσμευση της επόμενης δόσης. «Σε πολιτικό επίπεδο δεν είναι απαραίτητη προς το παρόν η σχετική συζήτηση», δηλώνει στη SZ υψηλά ιστάμενος ευρωπαίος υπάλληλος.

Μέχρι στιγμής το ΔΝΤ έχει υποσχεθεί για την πρόθεση συμμετοχής του. Ιδιαίτερα για τη Γερμανία, η συμμετοχή του ΔΝΤ θεωρούνταν απολύτως απαραίτητη. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει πέρυσι ότι θα συστήσει στο ΔΣ του ΔΝΤ μια «θεμελιώδη απόφαση» για ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ θέλει να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα με 2 δισ. ευρώ. Τα χρήματα όμως θα δοθούν όταν οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνήσουν για ελαφρύνσεις χρέους μέσα στο 2018. Εξάλλου, το ΔΝΤ θεωρεί το ελληνικό χρέος, που ανέρχεται στο 179% του ΑΕΠ, μη βιώσιμο.

Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν με το ΔΝΤ την προηγούμενη χρονιά στους στόχους για την ανάπτυξη που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες. Το πρωτογενές πλεόνασμα για την περίοδο 2023-2060 πρέπει να αγγίζει το 2% του ΑΕΠ. Τι θα συμβεί μέχρι τότε; Στο παρελθόν, οι οικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις των Ευρωπαίων ήταν πολύ θετικότερες από του ΔΝΤ. Τουλάχιστον υπάρχει ανοδική πορεία: Η S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας πρόσφατα από «B-» σε «Β».

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Δείτε επίσης

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ ΠΟΥΤ@ΝΑΣ! ΑΠΟΦΑΣΗ “ΘΑΝΑΤΟΣ” ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ – ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΞΕΝΑ ΚΟΡΑΚΙΑ! ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΠΛΗΡΩΣ ΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ MAKELEIO.GR ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΪ

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ Επιβεβαιώθηκε το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *