Συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα: «Μαύρος καπνός» στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας

Καμία συμφωνία δεν υπήρξε κατά την πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας – Ρωσίας στην Αττάλεια, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των Ντμίτρι Κουλέμπα και Σεργκέι Λαβρόφ.
Αρχικά, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ στην ομιλία του είπε έκανε σαφές ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη πρόοδος, αφού ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν άλλαξε τη ρωσική στάση, ενώ μίλησε συγκεκριμένα και για την κατάσταση στη Μαριούπολη.
«Η πιο τραγική κατάσταση εκτυλίσσεται στη Μαριούπολη, η πόλη βομβαρδίζεται. Ήρθα εδώ με έναν ανθρωπιστικό σκοπό. Να συμφωνήσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη, για τους πολίτες που θέλουν να φύγουν από την περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.
«Συζητήσαμε για μία 24ωρη παύση πυρός για να λύσουμε τα ανθρωπιστικά ζητήματα. Δεν υπήρχε, όμως, πρόοδος. Έκανα ό,τι μπορούσα. Μάλλον πρέπει να αποφασίσουν άλλοι στη Ρωσία», συνέχισε.
Ο κ. Κουλέμπα σημείωσε πως «συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για μία λύση. Εγώ θα είμαι έτοιμος για νέα συνάντηση. Όταν συναντώνται οι δύο ΥΠΕΞ, έχουν οδηγία να διαπραγματευτούν θέματα ειρήνης και ασφάλειας», είπε ακόμη.
Με τη σειρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως κατά την συνάντηση:
«Επιβεβαιώσαμε ότι η πρωτοβουλία που ανέλαβε η ρωσική πλευρά για την καθημερινή διάνοιξη των ανθρωπιστικών διαδρόμων παραμένει σε ισχύ».
Και συνέχισε λέγοντας:
«Υπενθυμίσαμε στους συναδέλφους μας ότι στον τελευταίο γύρω των συνομιλιών στη Λευκορωσία, παρουσιάσαμε πολύ συγκεκριμένες σκέψεις, ενώ η ουκρανική πλευρά μας διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα δώσει συγκεκριμένη απάντηση».
Ακόμη, ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξαπέλυσε επίθεση στις ΗΠΑ λέγοντας πως ανέπτυξαν βιολογικά όπλα κοντά στη Ρωσία.
Για την επίθεση στο μαιευτήριο στη Μαριούπολη είπε πως δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουν να διατυπώνονται τέτοιες κατηγορίες.
«Το συγκεκριμένο κτήριο είχε καταληφθεί από τους Ουκρανούς της φασιστικής ομάδας Αζόφ, που χρησιμοποιούσαν τις μητέρες και τα μωρά ως ανθρώπινη ασπίδα», είπε και έκανε λόγο για fake news σχετικά με την «φερόμενη» επίθεση των Ρώσων.
«Η Ουκρανία εξελίχτηκε σε δυτική φερέφωνο», τόνισε, ενώ σημείωσε πως «το ΝΑΤΟ ήθελε να εγκαταστήσει πυραύλους στη χώρα, γεγονός που συνιστά απειλή για τη Μόσχα».
Μίλησε για ακόμη μια φορά για «Ναζί» στη χώρα και είπε ότι θέλουν μια ανεξάρτητη κατάσταση την Ουκρανία και είναι πρόθυμοι να συζητήσουν για τις αρχές ασφαλείας.