Δραματική έκκληση έκανε ο Αλβανός πρόεδρος Ιλιρ Μέτα, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, κρούοντας  «καμπάνες» στους Αμερικανούς για Ρώσους πράκτορες που θα βάλουν «φωτιά» σε όλα τα εδάφη της Μεγάλης Αλβανίας, διότι αυτό τον ενδιαφέρει κυρίως, καταστρέφοντας τα σχέδια της δύσης.

Ο Μέτα έγραψε από την μακρινή Ουάσιγκτον στο Twitter ότι ο ίδιος έδωσε κόκκινο συναγερμό στους Αμερικανούς για την τεράστια ενίσχυση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή των Βαλκανίων, σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο.

«Η συρρίκνωση και η έλλειψη αποτελεσματικού συντονισμού ΗΠΑ και ΕΕ (δηλαδή Γερμανίας και Τραμπ) στα Βαλκάνια θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κενό που θα ενίσχυε την παρουσία της Ρωσίας και τρίτων φορέων στην περιοχή».

Στην ουσία τα Τίρανα τρέμουν την Μόσχα, με τον Β. Πούτιν να έχει πάρει ήδη τις αποφάσεις του για τους προκλητικούς Αλβανούς.

Ilir Meta@ilirmetazyrtar

The decrease & lack of effective coordination of ?? and ?? involvement in the could create a vacuum that would increase the presence of & third actors in the .

See Ilir Meta’s other Tweets

Ilir Meta@ilirmetazyrtar

It is to raise the of potential of leaving a vacuum in the , which may be filled by helped with some .

See Ilir Meta’s other Tweets

Ο Αλβανός πρόεδρος βρίσκεται σε  επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τιμήθηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας, Γερουσιαστή Jim Inhofe.

Εκεί μίλησε για τις προκλήσεις της περιοχής των Βαλκανίων και προέτρεψε τις ΗΠΑ και την ΕΕ να αναδειχθούν ως εγγυητές μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, η οποία δεν θα προβλέπει εδαφικές ανταλλαγές στην περιοχή.

Έτσι ουσιαστικά είχαμε πλήρη επιβεβαίωση του άρθρου μας  από τα χείλη του Αλβανού προέδρου, ο οποίος ουσιαστικά ζητά εναγωνίως βοήθεια από την Ουάσιγκτον ενάντια στην τεράστια ρωσική «επιρροή», η οποία επέστρεψε στα Βαλκάνια απειλώντας φυσικά και το δικό του κράτος.

Υπενθυμίζουμε ότι είχαμε αναφέρει ότι η πιθανότητα ανοιχτής στρατιωτικής σύγκρουσης και επέκταση της επιρροής της Ρωσίας παραμένουν οι κύριες απειλές για την ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων για το 2019, σύμφωνα με έκθεση της CIA για την παγκόσμια αξιολόγηση απειλών για το 2019.

«Τα Δυτικά Βαλκάνια θα βρίσκονται διαρκώς σε κίνδυνο να βιώσουν χαμηλής έντασης ένοπλη βία και ίσως οποιασδήποτε είδους στρατιωτική σύγκρουση το 2019.

Η Ρωσία θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει τις εθνοτικές εντάσεις και τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς για να αποτρέψει τις χώρες αυτής της περιοχής, να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση της ένταξης τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», ανέφερε η έκθεση.

Εντωμεταξύ οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επενδύσουν 51 εκατ. δολάρια για να δημιουργήσουν μία πολύ μεγάλη αεροπορική βάση στην Κουτσόβε της Αλβανίας για να ελέγχουν την ρωσική δραστηριότητα στα Βαλκάνια.

Embedded video

SHAPE Public Affairs

@SHAPE_NATO

ICYMI: NATO agreed to invest €51 million into upgrading Kuçova Air Base. Watch and learn more about Albania in NATO.

189 people are talking about this

Ο Πούτιν όμως όπως φαίνεται έχει και αυτός τα δικά του σχέδια, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ρωσικών ΜΜΕ, έρχεται η κατασκευή αεροπορικής βάσης και μία βάσης πυραύλων Iskander που θα αλλάξει όλα τα δεδομένα..

Ilir Meta@ilirmetazyrtar

I am proud to address you today knowing that has been & continues to be a vital catalyst to having the & border extended as they remain the basis of stability in the .

See Ilir Meta’s other Tweets

View image on TwitterView image on Twitter

Ilir Meta@ilirmetazyrtar

Honored to speak today at Committee on on Current Challenges Facing & Combating Malignant Behavior of in the Region. A great opportunity to strengthen partnerships and discuss the state of in the SEE region.????

See Ilir Meta’s other Tweets

πηγη