ΕνημέρωσηΠολιτική

Τα πολλαπλά μηνύματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος το Άγιο Όρος, όπου θα διανυκτερεύσει στο μοναστήρι Σύμωνος Πέτρας μαζί με τον γιο του Κωνσταντίνο.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Αθωνική πολιτεία παίζει καθοριστικό ρόλο ακόμα και στις πολιτικές εξελίξεις αν και η Εκκλησία έχει ξεκαθαρίσει ότι στέκεται μακριά από την πολιτική. Ωστόσο είναι φανερό ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος έχει και έναν συμβολικό χαρακτήρα.

Οι φήμες ότι πίσω από το κόμμα «Νίκη» βρίσκονται ορισμένες εκκλησιαστικές μονές, έχει προκαλέσει ανησυχία στη Ν.Δ, και στόχος είναι να μην καταφέρει το κόμμα του κ. Νατσιού να γίνει η αιτία που θα δυσκολέψει την αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά της εμπλοκής της Εκκλησίας στην πολιτική

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος λέγεται ότι είχε προγραμματιστεί να γίνει πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, πλην όμως αυτό δεν κατέστη δυνατόν, κάτι που συμβαίνει στην τρέχουσα προεκλογική, που η ανάγκη του μηνύματος προς τους ψηφοφόρους που έχουν στενή σχέση με την Εκκλησία είναι περισσότερο από αναγκαίος. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ είχε αναφερθεί στη «Νίκη» χωρίς να κατονομάσει το κόμμα και είχε πει μιλώντας στο Mega: «Είναι αδιανόητο να υπάρχουν κόμματα που να προβάλλουν ότι έχουν την προτίμηση ή τη στήριξη της Εκκλησίας ή εκκλησιαστικών παραγόντων».

Επισήμως η επίσκεψη δεν έχει χαρακτήρα προσκυνήματος, είναι ιδιωτική, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ και πάει με τον γιό του Κωνσταντίνο, όπως ακριβώς συνέβη όταν ο ίδιος σε ηλικία 18 ετών είχε επισκεφθεί την Αθωνική πολιτεία μαζί με τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ωστόσο η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη συμπίπτει με την έντονη φημολογία που θέλει ορισμένους Αγιορίτες μοναχούς να εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία κάνοντας «κήρυγμα» στους πιστούς υπέρ του κόμματος Νίκη. Η συγκεκριμένη φήμη έχει προκαλέσει την άμεση παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ο οποίος έστειλε ηχηρό μήνυμα: ότι δεν πρόκειται να δεχθεί «την χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών» διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι «η Εκκλησία ούτε πολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, ούτε κομματίζεται» .

Το ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν φτάσει στην Αγιορείτικη πολιτεία φρόντισε να στείλει το εξής μήνυμα μέσω της πρωινής εκπομπής του Mega όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα και για το αν υπάρχουν υπόγειες διαδρομές για την υποστήριξη του συγκεκριμένου κόμματος . Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι δεν τον απασχολεί πολύ : «Δεν πιστεύω ότι είναι κάτι στο οποίο πρέπει να αποδώσουμε πολύ μεγάλη σημασία και νομίζω ότι τα μηνύματα της μη εμπλοκής της Εκκλησίας στις πολιτικές εξελίξεις έχουν σταλεί με πάρα πολύ σαφή τρόπο από τους καθ’ ύλην αρμόδιους και αυτοί είναι ο Αρχιεπίσκοπος, θεωρώ όμως ότι αυτή είναι και η άποψη του Πατριάρχη, ο οποίος είναι και ο πνευματικός επιστάτης και, θα έλεγα, ο πνευματικός ηγέτης του Αγίου Όρους. Άρα, δεν θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι το οποίο με απασχολεί πολύ. Εξ αρχής το είχαμε προγραμματίσει. Είναι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος».

Έργα 53 εκ. ευρώ στο Άγιο Όρος

Με την ευκαιρία της επίσκεψης πάντως του κ. Μητσοτάκη, θα επιθεωρήσει και τα έργα που έχουν γίνει στο Άγιο Όρος με πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και ξεπερνούν τα 53 εκ ευρώ. Τα έργα αφορούν κυρίως αποκαταστάσεις ναών υποδομές έργα ενεργειακής αναβάθμισης έτσι ώστε να αξιοποιηθεί και να αναβαθμιστεί όλη η ιστορικότητα του συμπλέγματος των Μονών του Αγίου Όρους σε μια μοναδική και παγκόσμια πολιτεία .

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το γιό του Κωνσταντίνο θα διανυκτερεύσουν στη Συμονόπετρα. Στην Ιερή Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Σίμωνος Πέτρας, που είναι είναι μία από τις είκοσι μονές του Αγίου Όρους και κατατάσσεται δέκατη τρίτη στην ιεραρχική τάξη των αθωνικών μονών.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων από τη θάλασσα πάνω σε βράχο από γρανίτη. Η μονή είναι ένα από τα τολμηρότερα οικοδομήματα της βυζαντινής μηχανικής, καθώς αποτελεί ένα επταώροφο πυργωτό κτίριο. Το Καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στη Γέννηση του Χριστού.

Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής είναι ο Αρχιμανδρίτης Ελισσαίος Σιμωνοπετρίτης.

Εθνικές Εκλογές 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock