Κόσμος

Τα υποβρύχια drones είναι το μέλλον του πολέμου στη θάλασσα

Ο Ghost Shark και η Manta Ray, προστάτες του βυθού. Ακούγονται σαν υπερήρωες της Marvel ή της DC, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο υποβρύχια drones που αποτελούν το μέλλον της ναυτικής άμυνας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Τα δύο πρωτότυπα μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα (Uncrewed Underwater Vehicles ή UUV), παρουσιάστηκαν πρόσφατα από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, αντίστοιχα.

Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον εναέριο πόλεμο συνηθίζεται εδώ και τρεις δεκαετίες, ενώ υπάρχουν και θαλάσσια drones επιφάνειας, όπως αυτά που χρησιμοποιεί με επιτυχία η Ουκρανία εναντίον των πολύ μεγαλύτερων και ακριβότερων πλοίων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Τα εναέρια και θαλάσσια drones επιφάνειας μπορούν να ελεγχθούν με τη χρήση δορυφόρων και ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Αλλά οι παραπάνω μέθοδοι δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο στα βάθη της θάλασσας, όπου υπάρχουν απώλειες δεδομένων εξαιτίας μεταβλητών όπως η θερμοκρασία του νερού, η αλατότητα και το βάθος.

Το Ghost Shark της Αυστραλίας

Οι κατασκευαστές της νέας γενιάς στρατιωτικών UUV δεν εξηγούν πώς ξεπέρασαν τα προβλήματα επικοινωνίας, καθώς πρόκειται για απόρρητες πληροφορίες. Αλλά όταν η Αυστραλία παρουσίασε το Ghost Shark τον περασμένο μήνα, το αποκάλεσε «το πιο προηγμένο υποθαλάσσιο αυτόνομο όχημα στον κόσμο».

Κατασκευασμένο από την Anduril Australia, το Ghost Shark «θα μπορεί να διεξάγει κατασκοπεία, επιτήρηση, αναγνώριση (ISR) και χτυπήματα», σύμφωνα με ανακοίνωση του αυστραλιανού υπουργείου Άμυνας. Τα πρώτα μοντέλα παραγωγής αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

To πρωτότυπο Alpha του υποβρύχιου drone Ghost Shark που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Αυστραλία

Rodney Braithwaite/Australian Government Defence

Το Ghost Shark μοιάζει αρκετά με το υπερμεγέθες UUV Orca που αναπτύσσεται στις ΗΠΑ από την Boeing. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ το αποκαλεί «πρωτοποριακό, αυτόνομο, μη επανδρωμένο υβριδικό υποβρύχιο για την εκτέλεση ποικίλων αποστολών». Τον περασμένο Δεκέμβριο παραδόθηκε το πρωτότυπο, και το Πεντάγωνο αναμένει πέντε μοντέλα παραγωγής.

Αλλά ενώ το αμερικανικό Orca βρίσκεται στα σκαριά για περισσότερο από μια δεκαετία, το αυστραλιανό Ghost Shark αναπτύχθηκε μέσα σε μόλις δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον Chris Brose, επικεφαλής στρατηγικής της Anduril Australia, αυτού του είδους τα οχήματα «μπορούν να κατασκευαστούν πολύ πιο γρήγορα, πολύ φθηνότερα, πολύ πιο έξυπνα». Μετά την ενσωμάτωσή του στον αυστραλιανό στόλο, το Ghost Shark θα γίνει διαθέσιμο προς εξαγωγή.

Το Manta Ray των ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, το Orca δεν είναι το μόνο UUV που αναπτύσσεται στις ΗΠΑ. Η τελευταία άφιξη είναι το Manta Ray της Northrop Grumman – ένα πρωτότυπο δοκιμάστηκε στα ανοικτά της Νότιας Καλιφόρνιας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την DARPA, τον κλάδο του Πενταγώνου που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, η ισχύς του Manta Ray βρίσκεται στην αρθρωτή δομή του, που προσφέρει δυνατότητα εναλλαγής των ωφέλιμων φορτίων ανάλογα με την αποστολή.

Μπορεί να αποσυναρμολογηθεί και να χωρέσει σε πέντε κοντέινερ, να μεταφερθεί και να συναρμολογηθεί εκ νέου στο πεδίο, σύμφωνα με τη Northrop Grumman. Το πρωτότυπο κατασκευάστηκε στο Μέριλαντ και στη συνέχεια επανασυναρμολογήθηκε στις ακτές της Καλιφόρνιας.

Όπως και το Orca, το Manta Ray δεν αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα όσο το Ghost Shark. Το πρόγραμμά του ξεκίνησε το 2020 και η DARPA δεν έκανε γνωστό πότε το Manta Ray – ή κάποια παραλλαγή του – θα ενταχθεί στον αμερικανικό στόλο.

Υποβρύχια drones από την Κίνα και άλλες χώρες

Η Κίνα είναι μία ακόμη χώρα που σημειώνει πρόοδο στην κατασκευή UUV. Αν και οι σχετικές πληροφορίες είναι λιγοστές, εκτιμάται ότι τα αναπτύσσει εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, ενώ τώρα δοκιμάζει ένα μοντέλο παρόμοιο με το Orca και έχει τουλάχιστον έξι εξαιρετικά μεγάλα UUV υπό ανάπτυξη.

Εκτός από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και την Κίνα, άλλες χώρες που εργάζονται πάνω σε UUV είναι ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ινδία, το Ιράν, το Ισραήλ, η Βόρεια Κορέα, η Νορβηγία, η Ρωσία, η Νότια Κορέα, η Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με πληροφορίες από: Ghost Shark and Manta Ray: Australia and US unveil undersea drones by Brad Lendon, CNN

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock