Κόσμος

Τι «έριξε» τη Deutsche Bank: Ανησυχία σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Μια από τις ισχυρότερες τράπεζες της Ευρώπης «χτυπά» η κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Μετά την Credit Suisse, η Deutsche Bank βρίσκεται τώρα στο μάτι του κυκλώνα, με τις μετοχές της να κάνουν τη μεγαλύτερη «βουτιά» των τελευταίων τριών ετών.

Μετά την ανησυχητική αυτή εξέλιξη, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έσπευσε να διαβεβαιώσει πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη Deutsche Bank.

Οι εξελίξεις στην Ευρώπη, επηρέασαν ωστόσο και τα χρηματιστήρια στην άλλη πλευρά του ατλαντικού που άνοιξαν στο «κόκκινο».

Η Αμερικανίδα υπουργός οικονομικών Τζάνετ Γέλεν συγκάλεσε συνάντηση των κορυφαίων ρυθμιστικών αρχών του χρηματοπιστωτικού τομέα των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Δεν αναφέρθηκε χρόνος για τη συνεδρίαση του λεγόμενου Συμβουλίου Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSOC), ενός φορέα που εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών, και οι συζητήσεις θα είναι κλειστές για το κοινό, ανέφερε το δημοσίευμα.

Γερμανοί αναλυτές εξηγούν γιατί μπήκε στο στόχαστρο η Deutsche Bank
Αναλυτές της Citigroup Inc. αποδίδουν τις εξελίξεις στην Deutsche Bank σε μια «παράλογη αγορά» και επισημαίνουν τον κίνδυνο ενός σπιράλ αρνητικών συνεπειών που μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Mark Branson, ο οποίος ηγείται της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών BaFin στο Bloomberg, ότι ενώ η ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά είναι ασφαλής, ένας πρόβλημα είναι «η μετάδοση μέσω ψυχολογίας».

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση των μετοχών της Deutsche Bank, δε φαίνεται να συνδέεται στενά με την αύξηση της τιμής των ασφάλιστρων έναντι κινδύνου της (CDS), ούτε με τις ανησυχίες των αγορών για την έκθεση σε εμπορικά ακίνητα.

«Κανένα από τα δύο δεν φαίνεται αρκετά σημαντικό για να εξηγήσει την κίνηση, μάλλον το θεωρούμε μια “παράλογη” αγορά», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Citi, συμπεριλαμβανομένου του Andrew Coombs. Όπως και με την Credit Suisse, «ο κίνδυνος είναι εάν υπάρξει ψυχολογικός αντίκτυπος από διάφορους τίτλους των μέσων ενημέρωσης στον καταθέτη, ανεξάρτητα από το αν ο αρχικός συλλογισμός πίσω από αυτό ήταν σωστός ή όχι», είπαν.

Οι επενδυτές προσπαθούν τώρα να «μαντέψουν» ποια είναι η επόμενη τράπεζα που θα αντιμετωπίσει προβλήματα.

«Ποια (τράπεζα) είναι, για παράδειγμα, έντονα εκτεθειμένη σε εμπορικά ακίνητα», δήλωσε ο Ulrich Urbahn, επικεφαλής στρατηγικής και έρευνας της Berenberg.

«Το πρόβλημα είναι ότι θα μπορούσε να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Όσο περισσότεροι πιστεύουν ότι οι τράπεζες έχουν προβλήματα και όσο περισσότερες καταθέσεις αποσύρονται, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι για τις τράπεζες», πρόσθεσε.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock