ΕνημέρωσηΟικονομία

Τιμές ενέργειας: Αποκλιμάκωση το τελευταίο τρίμηνο – Πού οφείλεται

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας τους επόμενους μήνες εκφράζουν παράγοντες της αγοράς, εφόσον δεν υπάρξουν νέα απρόοπτα στη διεθνή σκηνή.

Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται αποκλιμάκωση της τάξης του 47% στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο (από 436 ευρώ η μεγαβατώρα τον Αύγουστο σε 232,6 τον Οκτώβριο) ενώ είναι ενδεικτικό ότι από το ιστορικό υψηλό των 697 ευρώ / MWh που είχε φθάσει το ρεύμα στις 31 Αυγούστου, τις προηγούμενες ημέρες πλησίασε ακόμη και τα 100 ευρώ (107 ευρώ/MWh στις 30 Οκτωβρίου).

Επισημαίνεται ότι σε επίπεδο καταναλωτή οι τιμές στην πλειονότητα των περιπτώσεων παρέμειναν στο επίπεδο των 15-17 σεντς ανά κιλοβατώρα καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις δεν επέτρεψαν να περάσουν στη λιανική οι υψηλές τιμές του Χρηματιστηρίου. Κατά συνέπεια η μείωση των χρηματιστηριακών τιμών σημαίνει ότι μειώνεται η ανάγκη για επιδοτήσεις.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock