ΕνημέρωσηΟικονομία

Το 40% δεν έχει υποβάλλει ακόμη φορολογική δήλωση – Σενάρια για παράταση

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022, εκπνέει την 31η Ιουλίου και ώρα 15:00, ωστόσο η «αδύναμη» εξέλιξη στην πορεία των υποβολών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέχρι την Δευτέρα 3 Ιουλίου είχαν υποβληθεί 3.844.976 φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή ένα ποσοστό περίπου 40% των υπόχρεων, ενώ ακόμα 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι «χρωστούν» τις δηλώσεις τους.

Βήμα – βήμα η διαδικασία

 • Ο υπόχρεος επιλέγει το έτος για το οποίο επιθυμεί την υποβολή δήλωσης.
 • Επιβεβαιώνει τα προσωπικά του στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ. Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
 • Συμπληρώνει τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
 • Συμπληρώνει το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
 • Ενημερώνεται για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
 • Υποβάλει τη δήλωση.
 • Εκτυπώνει τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Οι φορολογικές καθυστερούν τον φόρο εισοδήματος

Η απουσία «εγρήγορσης» από πλευράς των υπόχρεων προκαλεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο δεν μπορεί να προχωρήσει με την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος, ο οποίος μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ δόσεις από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2024, αν και οι υπόχρεοι που επιλέξουν να εξοφλήσουν την οφειλή εφάπαξ, δικαιούνται έκπτωση κατά 3%.

Οι τρόποι εξόφλησης είναι οι εξής:

 • Εφάπαξ μέχρι 31/7/2023, λαμβάνοντας έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού
 • Σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να έχει καταβληθεί έως τις 31/7/2023 και την όγδοοη έως τις 29/2/2024
 • Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 4,5% ή 24 δόσεις με επιτόκιο 6%
 • Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα σε τράπεζα της επιλογής τους

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ενδεχόμενο που δοθεί παράταση και μετά τα τέλη Ιουλίου για τις φορολογικές, τότε οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώσουν χωρίς πρόστιμο την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, μαζί με τη δεύτερη δόση, μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι και την 31η Ιουλίου έχει παραταθεί και η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2023.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock