ΕνημέρωσηΠολιτική

Τσίπρας σε Μητσοτάκη από Δυτική Αθήνα: Πάμε μαζί τα προγράμματά μας στο ΓΛΚ και μετά σε ντιμπέιτ

«Να πάμε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για κοστολόγηση τα προγράμματά μας και μετά να έρθει σε ντιμπέιτ ο Κυριάκος Μητσοτάκης», προέτρεψε σήμερα Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας από τους Αγίους Αναργύρους και το Χαϊδάρι όπου περιόδευσε.

«Έλεγε ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κοστολογημένο. Να πάμε, λοιπόν, στο ΓΛΚ, να πάμε όπου θέλει. Πάμε μαζί. Πάμε μαζί στο ΓΛΚ, όπου θέλετε. Να κοστολογήσουμε τα προγράμματά μας. Με μία προϋπόθεση. Μην το βάλετε στα πόδια. Πάμε στο ΓΛΚ και την επομένη να πάμε σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση οι δύο μας να συζητήσουμε τα προγράμματα. Μην λιποτακτήσετε άλλη μία φορά. Μην αρνηθείτε το διάλογο, τη συζήτηση στα ΜΜΕ, μην γυρνάτε από πλατεία σε πλατεία θεωρώντας δεδομένη την ετυμηγορία του ελληνικού λαού με έπαρση κι αλαζονεία δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει αντίπαλος. Αντίπαλος σας είναι το πρόγραμμά μας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αναρωτήθηκε, επίσης, αν θα διαχειριστούν τα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης αυτοί που έδωσαν 15 δισ. απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους, ενώ αναφέρθηκε και στον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε ντεμοντέ το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους πλειστηριασμούς: «Αν είναι ντεμοντέ η προστασία της πρώτης κατοικίας κι όχι οι 700.000 πλειστηριασμοί και είναι σύγχρονο πράγμα η λεηλασία είμαστε πολύ ντεμοντέ γιατί είμαστε με την κοινωνική προστασία».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Τσίπρας ρωτούσε όσους συναντούσε να του εξηγήσουν γιατί παρά τα κοινωνικά προβλήματα η ΝΔ έλαβε 40% στις πρόσφατες εκλογές.

Οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να το εξηγήσουν, ενώ κάποιοι αναφέρθηκαν στα επιδόματα και στις αυξήσεις στις συντάξεις.

Από την περιοδεία Τσίπρα στους Αγίους ΑναργύρουςΓραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία/ Θωμάς Ζήκος

«Είχαμε άδικο που μιλάγαμε προεκλογικά για δέκα δισ. απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς από τη ΝΔ» για να προσθέσει ότι «15 ήταν τα δισ μέσα σε μία τριετία σε ημέτερους. Αυτοί που μας κουνάνε το δάχτυλο και μας λένε πού θα βρείτε τα λεφτά για να δώσετε έναν καλύτερο μισθό στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό ή για την 13η σύνταξη».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας λέγοντας ότι «είναι το μεγάλο διακύβευμα της επόμενης περιόδου». «Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μαζί με το ΕΣΠΑ φτάνουν τα 70 δισ. ευρώ», σημείωσε κι αναρωτήθηκε «σε ποιους θα δώσει την εντολή ο ελληνικός λαός να διαχειριστούν αυτά τα 70 δισ. ευρώ; Σε αυτούς που έδωσαν 15 δισ σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς σε ημέτερους; Αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα το οποίο ζητάει απαντήσεις».

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία/ Θωμάς Ζήκος

Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε αρχικά στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων, όπου συνομίλησε με πολίτες και απηύθυνε σύντομη ομιλία στο εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ: «Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου αντιπαρατίθενται δύο προγράμματα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμα κοινωνικής λεηλασίας που είναι το πρόγραμμα της ΝΔ».

Όπως επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός, «καλούμε τους πολίτες που δεν επέλεξαν και δεν θα επιλέξουν την ΝΔ να έρθουν παρά τις διαφωνίες τους και τις επιφυλάξεις τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας στην κάλπη και να ανατρέψουμε αυτόν τον συσχετισμό για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα και την δικαιοσύνη την επομένη ημέρα».

Από την περιοδεία Τσίπρα στους Αγίους ΑναργύρουςΓραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία/ Θωμάς Ζήκος

«Αντίπαλος της ΝΔ είναι το πρόγραμμά μας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε από τους πολίτες να ακούσουν το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, το αληθινό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μέσα από την προπαγάνδα και την διαστρέβλωση που επιχείρησε η ΝΔ.

Στο Χαϊδάρι, μάλιστα, όπου μίλησε αργότερα επισήμανε πως ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί το 60% όσων τον καταψήφισαν στις 21 Μαΐου να ψηφίσει οτιδήποτε άλλο εκτός από ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε και το εκλογικό περίπτερο της ΝΔ στο Χαίδάρι.CNN GREECE

«Υπάρχει μία εναλλακτική πρόταση εξουσίας και αυτή είναι του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και επιτέθηκε στην ΝΔ λέγοντας ότι «επιδιώκει να κατευθύνει την αντίδραση του ελληνικού λαού οπουδήποτε αλλού εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θέλει την επόμενη ημέρα να μην υπάρχει πολιτική δύναμη που να μπορεί να τον κοιτάξει στα μάτια και να εμποδίσει την εφαρμογή ενός προγράμματος κοινωνικής λεηλασίας».

«Η παραίτηση η δική μας θα ήταν παραίτηση της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό δεν παραιτούμαστε. Όχι μόνο δεν το βάζουμε κάτω αλλά θα δώσουμε την μάχη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών.

tsipras2.jpg
Από την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στο ΧαϊδάριCNN GREECE

Ωστόσο, όπως είπε, «η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου δεν είναι επανάληψη της προηγούμενης αλλά μια νέα εκλογική αναμέτρηση».

«Στις εκλογές πρέπει να μιλήσουμε με τον προγραμματικό μας λόγο, τις θέσεις μας και να εξηγήσουμε ότι δεν κρίνονται πρόσωπα. Κρίνεται η ζωή μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Κρίνεται με ποιο πρόγραμμα και ποιοι θα κυβερνήσουν», ανέφερε.

“Έφαγε η φακή το λάδι. Έκλεισα το ψυγείο με τα παγωτά γιατί δεν μπορώ να πληρώσω το ρευμα”, είπε έμπορος στον Αλέξη Τσίπρα, στο Χαϊδάρι.CNN GREECE

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «πολλή διαστρέβλωση και προπαγάνδα έπεσε το προηγούμενο διάστημα πριν τις εκλογές. Μας είπαν ότι ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δήθεν να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες. Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά προβλέπει ρύθμιση των χρεών που έχουν συσσωρευτεί στους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως κάναμε το 2018 με κούρεμα της ονομαστικής οφειλής και 120 δόσεις. Όχι μόνο δεν προβλέπουμε αυξήσεις στις εισφορές, αλλά προβλέπουμε απαλλαγές με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, με το αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ. Αυτό είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Μας είπαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν προβλέπει αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις γενικά. Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει φοροαπαλλαγές για τη μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, καθώς δεσμευόμαστε για μείωση των έμμεσων φόρων που έχουν λεηλατήσει την κοινωνία. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα επιτρεπτά επίπεδα της ΕΕ, κατάργηση του ΕΦΚ για τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Αυτό είναι το πρόγραμμά μας. Μας είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι η δική του διακυβέρνηση δεν αύξησε καθόλου τους φόρους στην ελληνική κοινωνία. Η αλήθεια είναι ότι 4,5 δις περισσότερα έσοδα είχαν το 2022 από τον ΦΠΑ. Πώς αυξήθηκε αυτός ο φόρος; Όταν το κόστος στο καλάθι του κάθε νοικοκυριού πήγε από τα 50 ευρώ στα 100 και τα 150 ευρώ και ο ΦΠΑ έμεινε σταθερός, έτσι αυξήθηκε η φορολογία. Μέσα από τους έμμεσους φόρους».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στα ζητήματα της εκπαίδευσης με αφορμή και την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων.

«Χθες ξεκίνησαν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Ξεκίνησαν με τις εξετάσεις στα ΕΠΑΛ. Κάποτε είχε έρθει στη Δυτική Αθήνα ο κ. Μητσοτάκης και είπε για τα παιδιά από τις λαϊκές γειτονιές ότι ‘εσείς είστε ψυκτικοί’. Χθες ένα στα πέντε παιδιά δεν πήγε να δώσει εξετάσεις. Μας προβληματίζει αυτό το νούμερο; Γιατί; Γιατί οι οικογένειές τους δεν μπορούν να βαστάξουν το οικονομικό άχθος, να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να σπουδάσουν. Γιατί η μεγάλη πλειοψηφία τους γνωρίζει ότι με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής της κυρίας Κεραμέως, ούτως ή άλλως τους βάζει φραγμούς και δεν μπορούν να περάσουν. Αλλά κι αν περάσουν γνωρίζουν τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Εμείς είχαμε θεσμοθετήσει τα διετή προγράμματα σπουδών με ελεύθερη πρόσβαση για όλα τα παιδιά από τα ΕΠΑΛ στα πανεπιστήμια, προκειμένου να μπορούν τα παιδιά αυτά να πάρουν κατάρτιση και εξειδίκευση που θα τους βοηθήσουν να βρουν θέση στην αγορά εργασίας. Το κατάργησε ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Κεραμέως. Άρα πρέπει να μιλήσουμε για το τι θα έρθει αύριο, αν δεν στηρίξουμε στην κάλπη ένα πρόγραμμα που θα δώσει προοπτική στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και στη δυνατότητά τους να σπουδάσουν».

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Τσίπρας τόνισε «αυτά τα ζητήματα, μαζί με το μεγάλο ζήτημα της Δημόσιας Υγείας με τα νοσοκομεία που καταρρέουν, το κρίσιμο θέμα των σχολείων που έχουν 30% αναπληρωτές καθηγητές, το κρίσιμο θέμα του κοινωνικού κράτους. Αυτά είναι τα μεγάλα θέματα για τα οποία πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Είμαστε σκληρά καρύδια για να το βάλουμε κάτω. Μπορούμε να φέρουμε την ανατροπή. Να δώσουμε την μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή. Όχι για εμάς, αλλά για μια κοινωνία όρθια».

Εθνικές Εκλογές 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock