ΕνημέρωσηΟικονομία

Βραβεία Βιβλίου 2022: Πώς εμείς θα αναδείξουμε τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς

Είναι αλήθεια πως λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με την αναντικατάστατη συντροφιά που μας προσφέρει ένα καλό ανάγνωσμα. Δεν έχει σημασία αν είμαστε ευκαιριακοί ή εντατικοί αναγνώστες, διότι ανεξάρτητα από τη σχέση που διατηρούμε με τα βιβλία και την ανάγνωση, όλοι κάποια στιγμή έτυχε να κρατήσουμε στα χέρια μας το κατάλληλο πόνημα, ένα ξεχωριστό έργο που μας «ταξίδεψε», μας χάρισε πολύτιμα μαθήματα ζωής ή μας παρακίνησε να καλλιεργήσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο.

Πίσω από ένα βιβλίο όμως, κρύβονται πολλοί περισσότεροι άνθρωποι, εκτός από τον συγγραφέα. Υπάρχουν οι άνθρωποι των εκδοτικών οίκων που πίστεψαν σε αυτό και έδωσαν την ευκαιρία στο κοινό να το γνωρίσει, οι έμπειροι «μάστορες» των τυπογραφείων και οι αριστοτέχνες σελιδοποιοί που βάζουν όλοι τους τη μαεστρία, ώστε να στολίζουν τα ράφια μας μικροί «θησαυροί» των γραμμάτων. Είναι σημαντικό, λοιπόν, αυτός ο κόπος να ανταμειφθεί και όσοι αγαπάμε τα βιβλία, επειδή βρίσκουμε σε αυτά ένα «καταφύγιο», να γίνουμε εκείνοι που θα μεταδώσουν αυτήν την αγάπη στον υπόλοιπο κόσμο, εκείνοι που θα παρακινήσουν και άλλους να ανακαλύψουν τη μαγεία που βρίσκουμε εμείς στα βιβλία.

Πώς θα τα καταφέρουμε; Αναδεικνύοντας τα βιβλία που αξίζει να διαβαστούν από ένα ευρύτερο κοινό, μέσα από σημαντικούς θεσμούς, όπως τα «Βραβεία Βιβλίου Public», τα οποία για 9η συνεχόμενη χρονιά δίνουν την ευκαιρία στο βιβλιόφιλο κοινό να ξεχωρίσει τα δέκα δημοφιλέστερα βιβλία ανά κατηγορία.

Ο ενεργός ρόλος των αναγνωστών στη λογοτεχνία

Ένας λογοτεχνικός διαγωνισμός αποτελεί αναμφίβολα μία σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία, που αναδεικνύει και ενθαρρύνει τους συγγραφείς, είτε είναι γνωστοί λογοτέχνες, είτε διανύουν τα πρώτα τους «βήματα» στον χώρο. Πρόκειται, επομένως, για έναν θεσμό, που έρχεται να αναδείξει τον βαθύτερο σκοπό της λογοτεχνίας, που δεν είναι άλλος, από το να επεκτείνουμε την όποια γνώση αποκομίσαμε και να τη μεταδώσουμε στους άλλους.

Τα «Βραβεία Βιβλίου Public», ωστόσο, παίρνοντας τη «σκυτάλη» από την ίδια τη λογοτεχνία, ξεχωρίζουν, μιας και το αποτέλεσμα κρίνεται από τους αναγνώστες, οι οποίοι μπορούν να ψηφίσουν το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς. Η άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση μεταξύ βιβλίου και κοινού, επομένως, δημιουργεί μία αμοιβαία εμπιστοσύνη, η οποία εδώ και εννέα περίπου χρόνια, αναδεικνύει τη σημασία και την αξία της λογοτεχνίας, δίνοντας το ετήσιο «ραντεβού» της.

Παίρνοντας μία «γεύση» από τις προηγούμενες χρονιές, από το 2014 τα «Βραβεία Βιβλίου Public», δίνοντας «βήμα» στο αναγνωστικό κοινό, αναδεικνύουν τα αγαπημένα βιβλία για τη χρονιά που πέρασε. Το 2021, λοιπόν, ανάμεσα σε ένα ευρύ φάσμα καλογραμμένων έργων, μερικά από τα βιβλία που διακρίθηκαν ήταν «Το Δώρο» του Στέφανου Ξενάκη, το «Περπατώντας στην Αθήνα» του Νίκου Βατόπουλου και το «Όλα ξεκίνησαν όταν μου έφεραν τον Ζαχαρία!» της Βέρας Πρατικάκη. Και όλα αυτά αναδείχθηκαν, μέσα από τη λογοτεχνική «ματιά» του βιβλιόφιλου κοινού.

Πώς μπορούμε να ψηφίσουμε το αγαπημένο μας βιβλίο

Ομολογουμένως, είτε είμαστε λάτρεις των βιβλίων, είτε διατηρούμε μία πιο περιστασιακή σχέση με τη λογοτεχνία, ένα είναι το σίγουρο: Όλοι έχουμε ένα αγαπημένο βιβλίο, εκείνο που διαβάζοντάς το, αναθεωρήσαμε ή αγαπήσαμε ακόμη περισσότερο την ανάγνωση.

Τώρα, λοιπόν, έχουμε την ευκαιρία να βραβεύσουμε εμείς οι ίδιοι, το πιο πολύτιμο ανάγνωσμα, μέσα από τα «Βραβεία Βιβλίου Public» -και μία απλή και εύκολη διαδικασία. Εμείς, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, για να λάβουμε μέρος στην ψηφοφορία για τα «Βραβεία Βιβλίου Public» -η οποία μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, με 191.424 ψήφους, συνεχίζεται μέχρι τις 14 Ιουνίου- είναι να μπούμε στο www.publicbookawards.gr και να στηρίξουμε το δικό μας αγαπημένο βιβλίο, λαμβάνοντας όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για τις εξελίξεις σχετικά με τον θεσμό, από το Public Blog.

Όποια κατηγορία και αν είναι η αγαπημένη μας, είτε πρόκειται για το ελληνικό μυθιστόρημα, είτε για το μεταφρασμένο μυθιστόρημα ή για το ελληνικό non-fiction, το ελληνικό διήγημα, τη σύγχρονη ελληνική ποίηση, την ελληνική παιδική λογοτεχνία, την ελληνική εφηβική λογοτεχνία και το ευ ζην, αυτή είναι η ευκαιρία μας να χαρίσουμε στο αγαπημένο μας βιβλίο μία ξεχωριστή θέση, χάρη στην ψήφο μας.

Όσο για την ανακοίνωση των φετινών νικητών, θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου, ενώ εκτός από τα βραβεία του κοινού των Public, υπάρχουν και κάποια ειδικά βραβεία, που προκύπτουν έπειτα από ψηφοφορία κριτικών επιτροπών, όπως το «Βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα» και το «Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public».

Το σίγουρο είναι πως κάθε βιβλίο «αποκαλύπτει» μία μοναδική και ιδιαίτερη ιστορία στον καθένα μας, μέσα από την πλοκή, τους ήρωες και την «τροφή για σκέψη» που μας «χαρίζει», στο ανάγνωσμα της κάθε του σελίδας. Αυτόν τον Ιούνιο, ήρθε η στιγμή να αναδείξουμε τα δέκα δημοφιλέστερα βιβλία ανά κατηγορία, συμμετέχοντας ενεργά σε έναν τόσο σημαντικό θεσμό για τον ελληνικό εκδοτικό χώρο, όπως είναι τα «Βραβεία Βιβλίου Public».

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock