Επικαιρότητα

Υποβρύχιους κήπους καλλιεργεί ο Δήμος Λειψών

Η φύτευση υποβρύχιων κήπων Ποσειδωνίας ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο νοτιοανατολικό Αιγαίο στους Λειψούς από ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Ειδικότερα, το εγχείρημα αυτό υλοποιήθηκε στον κόλπο του υπό δημιουργία Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, ενώ σύμφωνα με το euronews καταγράφεται για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια ανθοφορία των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας.

Σημειώνεται ότι, δεδομένης της σπανιότητας του φαινομένου καρποφορίας των θαλάσσιων λιβαδιών, ο τρόπος αυτός φύτευσης λιβαδιών Ποσειδωνίας έχει εφαρμοστεί ελάχιστες φορές παγκοσμίως.

Έχοντας συλλέξει περισσότερους από 12.000 σπόρους, οι ερευνητές του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» προετοίμαζαν επί τρεις μήνες την πειραματική φύτευση. Η σημασία του εγχειρήματος είναι μεγάλη, καθώς τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας θεωρούνται τα «δάση των θαλασσών», δεν είναι φύκη αλλά αποτελούν ένα ανώτερο είδος φυτού, ανθοφορούν και καρποφορούν, απορροφούν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα από τα τροπικά δάση και εντοπίζονται μόνο στη Μεσόγειο.

Σε αυτά βασίζεται η καθαρότητα, αλλά και η παραγωγικότητα των θαλασσών όπου ζουν περισσότερα από 300 είδη φυκών και πάνω από 1.000 είδη θαλάσσιων ζώων.

Η ιστορική επιτυχία του καινοτόμου αειφόρου εγχειρήματος εναρμονίζεται πλήρως και ενισχύεται από τη βιώσιμη τουριστική προσέγγιση των Λειψών. Τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος Λειψών, σε συνεννόηση με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες, εφαρμόζουν δραστικές μεθόδους ανακύκλωσης, διατηρούν τις παραλίες χωρίς οργανωμένες ξαπλώστρες, ενώ αντικατέστησαν τα πλαστικά μιας χρήσης με ανακυκλώσιμα υλικά πολύ πριν αυτό γίνει υποχρεωτικό.

«Στους Λειψούς δεν μας φτάνει που φυτεύουμε στη στεριά, τώρα φυτεύουμε και στη θάλασσα. Η περιβαλλοντικά βιώσιμη φιλοσοφία ζωής και η «πράσινη» πρόταση διακοπών σε έναν αυθεντικό εξωτικό προορισμό με εξαιρετική ποιότητα υπηρεσιών έχει μεγάλη αποδοχή από το ταξιδιωτικό κοινό. Για το επόμενο διάστημα προβλέπεται μεγάλη επισκεψιμότητα που αναμένεται να διατηρηθεί και τον Σεπτέμβριο με τις κρατήσεις να ακολουθούν πολύ καλό ρυθμό», δήλωσε ο δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock