Κόσμος

Άλτμαν vs Μασκ: «Δεν είναι ευτυχισμένος άνθρωπος, τον λυπάμαι» – Βαθαίνει η κόντρα για το Open AI

Η μάχη μεταξύ Σαμ Άλτμαν και Ίλον Μασκ για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι πλέον μόνο ακριβή, αλλά και πολύ προσωπική. Αμέσως μετά την απόρριψη της προσφοράς ύψους 100 δισ. δολαρίων από τον Ίλον Μασκ και ομάδα επενδυτών για την εξαγορά της OpenAI, ο διευθύνων σύμβουλός της Σαμ Άλτμαν μίλησε για τον ανταγωνιστή του, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «ανασφαλή και όχι ευτυχισμένο άνθρωπο».

«Ο Ίλον δοκιμάζει κάθε είδους πράγματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι το πιο πρόσφατο – ξέρετε, το επεισόδιο αυτής της εβδομάδας», δήλωσε ο Άλτμαν στο Bloomberg TV, σε συνέντευξή του στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι την Τρίτη.

«Νομίζω ότι πιθανότατα προσπαθεί απλώς να μας καθυστερήσει» τόνισε, αναφερόμενος στην προσφορά 97,4 δισ. δολ. από κοινοπραξία επενδυτών για την εξαγορά της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που ελέγχει την OpenAI.

Ο Μασκ ως ανταγωνιστής

Πλέον, o Μασκ είναι ανταγωνιστής, καθώς ξεκίνησε τη δική του εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, τη x.AI. «Μακάρι να ανταγωνιζόταν απλώς αναπτύσσοντας ένα καλύτερο προϊόν, αλλά νομίζω πως αναλώνεται πολύ στους τακτικισμούς», σημείωσε ο Αλτμαν.

«Πολλές, πολλές αγωγές, κάθε είδους τρέλες, και τώρα αυτό. Εμείς θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τα κεφάλια κάτω και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε».

«Τον λυπάμαι τον τύπο»

Ερωτηθείς αν ο Μασκ βρίσκεται σε μειονεκτική θέση ως προς τη στρατηγική ανταγωνισμού της OpenAI, ο Άλτμαν συμφώνησε με κάθε άλλο παρά κολακευτικά λόγια για τον ανταγωνιστή του.

«Πιθανώς όλη του η ζωή είναι από θέση ανασφάλειας. Τον λυπάμαι τον τύπο», δήλωσε ο Αλτμαν.

«Δεν νομίζω ότι είναι ευτυχισμένος άνθρωπος. Τον συμπονώ».

Ο ισχυρός άνδρας της OpenAI δήλωσε πως δεν ανησυχεί για την υψηλή θέση που κατέχει ο Μασκ στον Λευκό Οίκο, αλλά παραδέχθηκε ότι ίσως θα έπρεπε να ανησυχεί.

«Ίσως θα έπρεπε, αλλά όχι ιδιαίτερα», δήλωσε ο Άλτμαν.

Και συνέχισε:

«Προσπαθώ απλώς να ξυπνάω και να σκέφτομαι πώς θα κάνουμε την τεχνολογία μας καλύτερη».

O Ίλον Μασκ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

AP Photo/Alex Brandon, File

Η «μάχη» Μασκ – Αλτμαν

Ο Μασκ βρίσκεται εδώ και καιρό σε διαμάχη με τον Άλτμαν, με τον οποίο συνίδρυσε την OpenAI, την εταιρεία που ανέπτυξε το chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.

Ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας, ο οποίος παραιτήθηκε από την OpenAI το 2018, έχει χαρακτηρίσει τον Αλτμαν «απατεώνα», ενώ ο Αλτμαν έχει αποκαλέσει τον Μασκ «νταή».

Τον Ιούνιο του 2024, ο Ίλον Μασκ κατέθεσε μήνυση κατά της Open AI και του Άλτμαν, αλλά απέσυρε την αγωγή μετά από τη δημοσίευση email του Μασκ από τις πρώτες ημέρες της εταιρείας.

Σε αυτά τα email, που αναρτήθηκαν στο blog της εταιρείας, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου φερόταν να παραδέχεται ότι η επιχείρηση θα πρέπει να μπορεί να βγάλει μεγάλο κέρδος για να κυνηγήσει τους στόχους της.

Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, ο Μασκ κατέθεσε νέα αγωγή, κατηγορώντας την OpenAI ότι κάνει αγώνα για να αναπτύξει ισχυρή «γενική τεχνητή νοημοσύνη» για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για εκβιασμό από πλευράς της.

Open AI

To λογότυπο του OpenAI

(AP Photo/Michael Dwyer, File)

«Πονοκέφαλος» για τον Άλτμαν η προσφορά του Μασκ

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal εξηγεί πως η απόπειρα εξαγοράς της Open AI από τον Μασκ – έχει ήδη την στήριξη των εταιρειών Valor Equity Partners, Baron Capital, Atreides Management, Vy Capital and 8VC- μπορεί να περιπλέξει τις προσπάθειες του Άλτμαν να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η πρόταση του Μασκ «τιμολογεί» επί της ουσίας την αξία των περιουσιακών στοιχείων της ΜΚΟ και ενδεχομένως να αναγκάσει τον Άλτμαν να λογοδοτήσει άμεσα στο διοικητικό του συμβούλιο και στις ρυθμιστικές αρχές σε περίπτωση που αποδεχτεί χαμηλότερη προσφορά.

Αυτός είναι και ο λόγος που η προσφορά του Μασκ μπορεί να κοστίσει ακριβά στον Άλτμαν, είτε αποφασίσει να την αποδεχτεί είτε όχι. Ο «πονοκέφαλος» του Άλτμαν εντείνεται περισσότερο επειδή η πρόταση Μασκ έρχεται την ώρα που η OpenAI διαπραγματεύεται τα μετοχικά κεφάλαια της Microsoft, του μεγαλύτερου χρηματοδότη της, αλλά και άλλων επενδυτών.

Παράλληλα, επιχειρεί να συγκεντρώσει περί τα 40 δισ. δολάρια σε νέο κεφάλαιο και η ικανοποίηση όλων των «παικτών» είναι ήδη ένα περίπλοκο εγχείρημα.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button