Κόσμος

Ίδρυση κυρίαρχου μουσουλμανικού κράτους στα Τίρανα ανακοίνωσε ο Ράμα

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε ότι η χώρα του θα μετατρέψει τη σέκτα των Μπεκτασίδων Μουσουλμάνων με έδρα τα Τίρανα, ένα ισλαμικό τάγμα των Σούφι, σε κυρίαρχο κράτος για να «προωθήσει το μέτρο, την ανεκτικότητα και την ειρηνική συνύπαρξη».

Στην ομιλία του από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την Κυριακή 22/09, ο Ράμα επεσήμανε ότι η Αλβανία, μια μικροσκοπική χώρα των Δυτικών Βαλκανίων, έσωσε Εβραίους πρόσφυγες από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και προστάτευσε Αφγανούς μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία πριν από τρία χρόνια, αναφέρει δημοσίευμα του Associated Press.

Εξέφρασε την περηφάνια των Αλβανών που πρόσφεραν τη Μητέρα Τερέζα στον κόσμο, η οποία «ενσάρκωσε την αγάπη για την ανθρωπότητα».

«Μας είπε ότι δεν μπορούμε όλοι να κάνουμε μεγάλα πράγματα, αλλά όλοι μπορούμε να κάνουμε μικρά πράγματα με μεγάλη αγάπη», είπε. «Αυτή είναι η έμπνευσή μας για την υποστήριξη της μετατροπής του Παγκόσμιου Τάγματος Μπεκτασήδων σε κυρίαρχο κράτος στην πρωτεύουσά μας, τα Τίρανα, ως ένα νέο κέντρο μετριοπάθειας, ανεκτικότητας και ειρηνικής συνύπαρξης».

Περίπου το 50% του πληθυσμού των 2,4 εκατομμυρίων της Αλβανίας είναι μουσουλμάνοι, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός είναι Καθολικοί και Ορθόδοξοι Χριστιανοί και άλλες μικρότερες κοινότητες. Είναι γνωστό ότι στη χώρα επικρατεί θρησκευτική αρμονία και συνύπαρξη.

Οι Μουσουλμάνοι Μπεκτασήδες αποτελούν περίπου το 10% των μουσουλμάνων στη χώρα, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.

Ικανοποίηση του Τάγματος των Μπεκτασήδων

Την κίνηση υποδέχθηκε με θέρμη το Τάγμα των Μπεσακτήδων, χαρακτηρίζοντάς την ως την αρχή μιας νέας εποχής που προωθεί την παγκόσμια θρησκευτική ανοχή.

«Ένα τέτοιο ιστορικό βήμα στοχεύει στην αναγνώριση του Τάγματος Μπεκτάσι ως κυρίαρχου, αυτοδιοικούμενου κράτους, δεσμευμένου να υποστηρίξει την αιωνόβια κουλτούρα μετριοπάθειας και πνευματικής συμμετοχής του», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Το κυρίαρχο κράτος των Μπεκτασήδων θα είναι στα πρότυπα του Βατικανού, που θα διέπει τα θρησκευτικά και διοικητικά ζητήματα ανεξάρτητα από την Αλβανία, ανέφερε το Τάγμα.

Η υπηκοότητα θα παρέχεται μόνο στα κορυφαία θρησκευόμενα μέλη και στα άτομα που εμπλέκονται στη διαχείριση του κράτους, ενώ η ηγεσία θα προέρχεται από τον αρχηγό των Μπεκτασί, Μπάμπα Μόντι, και ένα συμβούλιο που θα παρακολουθεί τη θρησκευτική και διοικητική λειτουργία του.

«Το νέο κράτος δεν θα στοχεύει πουθενά αλλού παρά την πνευματική ηγεσία», προστίθεται στην ανακοίνωση.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button