Αλέξανδρος Κεντικελένης: Στην Ελλάδα μία ολόκληρη γενιά φέρνει επάνω της το τραύμα της κρίσης
Τον Αλέξανδρο Κεντικελένη, αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Bocconi και μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συνάντησε το CNN Greece, στο πλαίσιο της σειράς vidcast «The Greatest Stories».
Ο ίδιος έφυγε από την Ελλάδα στην αρχή της κρίσης και λόγω της κρίσης, με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Στο vidcast περιγράφει τις πρώτες εντυπώσεις του όταν βρέθηκε στο Cambridge για το διδακτορικό του και εξηγεί πώς επηρέασε η εμπειρία αυτή τις πρώτες ερευνητικές του κατευθύνσεις.
Στη διατριβή του ασχολήθηκε εκτενώς με την κρίση και το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, καθώς και τις κοινωνικές ανακατατάξεις που επέφερε η ταυτόχρονη εκτόξευση της ανεργίας και η απώλεια πρόσβασης στο κράτος πρόνοιας στη χώρα. Μάλιστα, πέρασε αρκετούς μήνες στο Πέραμα μελετώντας αυτές ακριβώς τις κοινωνικές αλλαγές. Ποιες ήταν οι πιο έντονες αλλαγές που παρατήρησε στη ζωή των ανθρώπων και ποιες τον σόκαραν περισσότερο; «Αυτό που με σόκαρε ήταν η έλευση κοινωνικών ιατρείων, συσσιτίων, δωρεών. Θυμάμαι να είμαι στο Πέραμα και να φτάνουν κιβώτια με δωρεές με μακαρόνια, ρύζι, λάδι, είδη πρώτης ανάγκης και να υπάρχουν ουρές ανθρώπων οι οποίοι περίμεναν να λάβουν αυτά τα κιβώτια. Αυτό που κοιτούσα εγώ σε αυτή την περιοχή, που αποτελούσε έναν μικρόκοσμο της ελληνικής κρίσης, είναι πώς μπορούσαν οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση. Και εντόπισα δύο διαφορετικούς μηχανισμούς», σημειώνει ο Αλέξανδρος Κεντικελένης.
Ποιες θεωρεί ο Αλέξανδρος Κεντικελένης πως είναι οι βασικότερες κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης και της λιτότητας στην Ελλάδα; «Είναι πολλές και νομίζω πως ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να τις αντιληφθούμε πλήρως. Σίγουρα, υπάρχει μία ολόκληρη γενιά που φέρνει επάνω της το τραύμα της κρίσης. Και αναφέρομαι στα άτομα που ήταν 22, 25, 27 ετών όταν άρχισε η κρίση στην Ελλάδα. Είναι συνήθως τα άτομα που ποτέ δεν κατάφεραν να μπούνε στην αγορά εργασίας με έναν πιο σταθερό τρόπο». Ο ίδιος επίσης αναφέρεται στην πολιτική πόλωση και στον κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού που επήλθε μέσα στα χρόνια της κρίσης.
Τι είναι η «κοινωνική ευεξία», που μελετά εκτενώς; «Το κράτος πρέπει να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες αυτοπραγμάτωσης των πολιτών του. Τι σημαίνει αυτό; Πως η οικονομία πρέπει να εξυπηρετεί την κοινωνία και όχι το ανάποδο» υπογραμμίζει.
Ο Αλέξανδρος Κεντικελένης έχει εκδώσει το βιβλίο «Η κοινωνική προστασία στα χρόνια της λιτότητας» που εκδόθηκε από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις της Οξφόρδης, ενώ -μεταξύ άλλων- είναι ο νικητής του γαλλογερμανικού βραβείου Henrik Enderlein 2024 που αποτελεί κορυφαία επιστημονική διάκριση για τον ερευνητικό κλάδο. Τι σημαίνει για εκείνον αυτή η διάκριση, και ποια στοιχεία της δουλειάς του θεωρεί ότι συνέβαλαν στην απονομή του βραβείου;
Τέλος, η κλιματική αλλαγή είναι ένας νέος τομέας ενδιαφέροντός του. Ποιες οικονομικές πολιτικές θεωρεί απαραίτητες για να επιτευχθεί μια δίκαιη πράσινη μετάβαση; «Τι θα γίνει με τις περιοχές που θα απολιγνιτοποιηθούν; Πού θα απασχοληθούν αυτοί οι εργαζόμενοι; Πώς θα δημιουργηθούν οικονομικές δομές που θα μπορέσουν να ενισχύσουν την τοπική κοινωνία;» διερωτάται ο Αλέξανδρος Κεντικελένης, δίνοντας τις δικές του απαντήσεις.
Για να μη χάνετε κανένα επεισόδιο της σειράς The Greatest Stories, ακολουθήστε μας στο Spotify και στα Apple Podcasts ή ακούστε μας μέσα από το CNN GREECE στο YouTube και στο cnn.gr.