Ανδρουλάκης: Πληθωρισμός, ακρίβεια και ταμείο ανάκαμψης τα «σωσίβια» του κυβερνητικού ναυαγίου
«Τα έσοδα στηρίζονται στον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Με απλά λόγια, ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και το ταμείο ανάκαμψης είναι τα σωσίβια του κυβερνητικού σας ναυαγίου. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η πρώτη που το 2019 ανέλαβε μία χώρα χωρίς τα μνημονιακά βάρη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη σημερινή, τελευταία ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2025, στην ολομέλεια της Βουλής.
Ενώ είπε, μεταξύ άλλων:
«Ο προϋπολογισμός του 2025 είναι ουσιαστικά ο πρώτος προϋπολογισμός που θα καταρτίσει η Κυβέρνηση χωρίς τις μεγάλες ευελιξίες των προηγούμενων ετών. Για εμάς πρόκειται για έναν προϋπολογισμό χαμένων ευκαιριών, μισής αλήθειας και απουσίας προοπτικής και ελπίδας για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Η αναιμική ανάπτυξη οφείλεται στο ταμείο ανάκαμψης, το οποίο όμως, όπως γνωρίζετε καλά, έχει ημερομηνία λήξης.
Τα έσοδα στηρίζονται στον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Με απλά λόγια, ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και το ταμείο ανάκαμψης είναι τα σωσίβια του κυβερνητικού σας ναυαγίου. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η πρώτη που το 2019 ανέλαβε μία χώρα χωρίς τα μνημονιακά βάρη.
Είχατε λοιπόν την ευκαιρία να κυβερνήσετε με τα χέρια ελεύθερα, με αναστολή των κανόνων του Δημοσιονομικού Συμφώνου λόγω πανδημίας.
Ένα σύνολο πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία, περίπου 70 δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά, Κυρίως όμως με μια κοινωνία που έπειτα από 10 πολύ δύσκολα χρόνια είχε τεράστιες προσδοκίες.
Ήθελε πραγματικά να πετύχουμε τη σύγκλιση για να βελτιωθεί το βιοτικό της επίπεδο.
Σήμερα όμως βρίσκεστε ήδη στον 6ο χρόνο διακυβέρνησης και οι πολίτες δικαίως αναρωτιούνται αν η χώρα έγινε πιο ανθεκτική, Αν η χώρα μπορεί να ανταποκριθεί στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε.
Αν οι πολιτικές που ακολουθούνται διασφαλίζουν τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, τη μείωση των ανισοτήτων και τη συμπερίληψη.
Έξι χρόνια τώρα όμως, έχετε αποτύχει παταγωδώς να κάνετε την οικονομία πιο ανταγωνιστική, την κοινωνία πιο δίκαιη, τους θεσμούς πιο ισχυρούς, αλλά πάνω απ όλα τους Έλληνες πιο αισιόδοξους και με μια καλύτερη προοπτική στη ζωή τους.
Το κοινωνικό κράτος αποδυναμώνεται. Το κράτος δικαίου δέχθηκε σοβαρά πλήγματα. Ανάλογα και αυτά που δέχτηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η ακρίβεια και τα καρτέλ συρρικνώνουν τα πραγματικά εισοδήματα. Το ιδιωτικό χρέος γιγαντώνεται. Η περιφέρεια ερημώνει και το δημογραφικό ζήτημα παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση.
Σήμερα λοιπόν θα σας μιλήσω όχι μόνο με την αντικειμενική αλήθεια των αριθμών, αλλά και με τη βιωματική αλήθεια του κάθε Έλληνα πολίτη που αγωνίζεται καθημερινά με δυσκολία να τα βγάλει πέρα, που αναγκάζεται να τα βάλει με θεούς και δαίμονες για να βρει το δίκιο του. Εσείς όμως μιλάτε συνεχώς για το πλεονέκτημα της σταθερότητας, αλλά η σταθερότητα που επικαλείστε είναι μια στασιμότητα γεμάτη κοινωνικές αδικίες (…)».