Οικονομία

«Απαρτία» για τη διασύνδεση της Κρήτης/Κύπρου GSI – Σήμερα η κρίσιμη σύσκεψη

Παρουσία του πρόεδρου της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδη και του Έλληνα υπουρργού Ενέργειας κ. Θόδωρου Σκυλακάκη θα πραγματοποιηθεί, το μεσημέρι της Τρίτης 10/9, η κρίσιμη σύσκεψη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου με τον Great Sea Interconnector.

Στην σύσκεψη θα συμμετέχουν επίσης οι Κύπριοι Υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Οικονομικών και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, αλλά και εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ, της εταιρείας Nexans και η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόκειται για τη νεότερη προσπάθεια να βρεθεί κοινό σημείο μεταξύ των εμπλεκομένων, για να προχωρήσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει αν θα καταλήξει σε συμφωνία, καθώς δεν έχουν καμφθεί ακόμα οι ενστάσεις.

Η στάση της ελληνικής πλευράς

Αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική πλευρά προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες σε μια σειρά από δηλώσεις που δείχνουν τη διάθεση να βρεθεί λύση.

Συγκεκριμένα, χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι κατά τη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, το καλώδιο «δεν αντιμετωπίζει κανένα θέμα οικονομικής σκοπιμότητας, από πλευράς ωφελειών που παρέχει, προπαντός στους Κυπρίους καταναλωτές».

Ενώ τόνισε, πως «το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα του έργου από πλευράς ρυθμιστικού πλαισίου». Θα πρέπεθι δηλαδή να μπορεί να κάνει το έργο ο κατασκευαστής, ο ΑΔΜΗΕ, που ανήκει κατά 51% στον Έλληνα φορολογούμενο χωρίς να έχει ζημία, κάτι που δεν επιτρέπεται και νομικά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο GSI αποτελεί ένα σημαντικό έργο ειδικά για την Κύπρο και από τη στιγμή που θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button