Κόσμος

Αποθήκευσαν το ανθρώπινο γονιδίωμα σε κρύσταλλο – Μπορεί να επιβιώσει δισεκατομμύρια χρόνια

Οι επιστήμονες έχουν αποθηκεύσει ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα (DNA) σε έναν 5D κρύσταλλο μνήμης, ο οποίος ελπίζουν ότι θα μπορούσε να είναι η πηγή που θα επαναφέρει την ανθρωπότητα από την εξαφάνιση χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια χρόνια στο μέλλον.

Η ομάδα από το Ερευνητικό Κέντρο Οπτοηλεκτρονικής του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον (ORC) είπε επίσης ότι η επαναστατική μορφή αποθήκευσης δεδομένων, που διατηρείται ακόμη και για δισεκατομμύρια χρόνια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταγραφή των γονιδιωμάτων απειλούμενων φυτικών και ζωικών ειδών που κινδυνεύουν από εξαφάνιση.

Ένας εκπρόσωπος του πανεπιστημίου εξήγησε ότι σε αντίθεση με άλλες μορφές αποθήκευσης δεδομένων που υποβαθμίζονται με την πάροδο του χρόνου, οι κρύσταλλοι μνήμης 5D μπορούν να αποθηκεύσουν έως και 360 terabyte πληροφοριών (στο μεγαλύτερο μέγεθος) χωρίς απώλεια για δισεκατομμύρια χρόνια, ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες.

Το οπτικό «κλειδί» που είναι εγγεγραμμένο στον κρύσταλλο δίνει στον ανιχνευτή γνώση για το ποια δεδομένα είναι αποθηκευμένα μέσα και πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν

Ο κρύσταλλος είναι ισοδύναμος με τον τετηγμένο χαλαζία, ένα από τα πιο ανθεκτικά χημικά και θερμικά υλικά στη Γη.

«Μπορεί να αντέξει τις υψηλές και χαμηλές ακραίες συνθήκες παγετού, φωτιάς και θερμοκρασίες έως και 1.000C. Ο κρύσταλλος μπορεί επίσης να αντέξει τη δύναμη άμεσης πρόσκρουσης έως και 10 τόνους ανά cm2 και παραμένει αμετάβλητος από τη μακρά έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία».

Η ομάδα στο Σαουθάμπτον, με επικεφαλής τον καθηγητή Peter Kazansky, χρησιμοποίησε εξαιρετικά γρήγορα λέιζερ για να εγγράψει με ακρίβεια δεδομένα σε κενά με νανοδομή προσανατολισμένα εντός πυριτίου – με μεγέθη χαρακτηριστικών έως και 20 νανόμετρα.

Ο Kazansky είπε: «Σε αντίθεση με τη σήμανση μόνο στην επιφάνεια ενός δισδιάστατου κομματιού χαρτιού ή μαγνητικής ταινίας, αυτή η μέθοδος κωδικοποίησης χρησιμοποιεί δύο οπτικές διαστάσεις και τρεις χωρικές συντεταγμένες για να γράψει σε όλο το υλικό – εξ ου και το «5D» στο όνομά του.

Ο κρύσταλλος έχει αποθηκευτεί στο αρχείο Memory of Mankind – μια ειδική χρονοκάψουλα μέσα σε μια σπηλιά αλατιού στο Hallstatt της Αυστρίας.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button