Κόσμος

Αποκάλυψη NYT: Το Ισραήλ γνώριζε για μήνες το κρησφύγετο του Νασράλα – Ψάχνει «απάντηση» η Χεζμπολάχ

Τα διαδοχικά χτυπήματα του ισραηλινού στρατού κατά της Χεζμπολάχ ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα με τις πολύνεκρες εκρήξεις σε βομβητές και ασυρμάτους και συνεχίστηκαν με μαζικούς βομβαρδισμούς και την εξόντωση σχεδόν όλων των ηγετικών στελεχών με αποκορύφωμα το χθεσινό χτύπημα που απέφερε και την εξόντωση του Χασάν Νασράλα και τον… αποκεφαλισμό της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Όπως όλα δείχνουν, το Ισραήλ στηρίχτηκε στις μυστικές υπηρεσίες, με τη Μοσάντ να παρέχει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες στον IDF μετά από εβδομάδες παρακολουθήσεων για να φτάσουμε στο χθεσινό χτύπημα. Οι αξιωματούχοι του IDF αποκάλυψαν στους New York Times τις πληροφορίες για ένα ιδιαίτερα απόρρητο θέμα, υπό τον όρο της πλήρους ανωνυμίας.

Όπως αναφέρει το αποκλειστικό δημοσίευμα του αμερικανικού μέσου, ο ισραηλινός στρατός αποφάσισε να χτυπήσει χθες τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, βλέποντας ότι υπήρχε πιθανότητα να τον «χάσουν» και να εξαφανιστεί σε διαφορετική τοποθεσία, όπως δήλωσαν οι ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Η ισραηλινή κυβέρνηση φαίνεται πως γνώριζε για περισσότερο από ένα μήνα το πού κρυβόταν ο Νασράλα και μάλιστα, η απόφαση για τη σφοδρή αεροπορική επίθεση με περισσότερες από 80 βόμβες και πυρομαχικά περίπου 50 τόνων, έπεσαν σε διάστημα λίγων λεπτών με σκοπό να μην γλιτώσει ο Νασράλα.

Η επιχείρηση… ξεδόντιασμα της Χεζμπολάχ

Εκ του αποτελέσματος, ο ισραηλινός στρατός βγήκε νικητής στην προσπάθεια να «ξεδοντιάσει» τη Χεζμπολάχ, με τους πράκτορες της τρομοκρατικής οργάνωσης να εντοπίζουν το Σάββατο και να αναγνωρίζουν το πτώμα του Νασράλα, μαζί με εκείνο του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, του Αλί Καράκι.

Παράλληλα, νεκρός από τα ισραηλινά πλήγματα, ανακοινώθηκε και ο αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Αμπάς Νιφορουσάν, που σκοτώθηκε στη Βηρυτό, όπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε ένα ακόμη υψηλόβαθμο στέλεχος του τομέα πληροφοριών της Χεζμπολάχ, σε πλήγμα που πραγματοποίησε στα νότια προάστια της Βηρυτού. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, πρόκειται για τον Χασάν Χαλίλ Γιασίν.

Σύμφωνα με τους NYT, η επιχείρηση είχε προγραμματιστεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, καθώς οι Ισραηλινοί πολιτικοί ηγέτες συνομίλησαν με τους Αμερικανούς ομολόγους τους για την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο και προτού ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη.

Οι τρεις αξιωματούχοι, αποκάλυψαν ότι πλέον έχει απομείνει μόλις ένα ηγετικό στέλεχος ζωντανό και πρόκειται για τον ο Χασέμ Σαφιεντίν, ξάδερφος του Νασράλα, ο οποίος αποτελεί βασικό στέλεχος της Χεζμπολάχ, θεωρείται εδώ και καιρό πιθανός διάδοχος στην κεφαλή της οργάνωσης και τη δεδομένη χρονική στιγμή, πιθανολογείται ότι έχει φυγαδευτεί στο εξωτερικό.

Τι σηματοδοτεί ο θάνατος του Νασράλα

Στο μεταξύ, η ανακοίνωση του θανάτου του ηγέτη της οργάνωσης σηματοδοτεί τρομερό πλήγμα για τη Χεζμπολάχ μετά από αρκετούς μήνες συγκρούσεων. Οι IDF δήλωσαν ότι ο Νασράλα ήταν ο «κεντρικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων» και ο «στρατηγικός ηγέτης» της ομάδας.

Ο Λιβανέζος πολιτικός αναλυτής Ronnie Chatah δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ που είχε καταφέρει να ασκεί εξουσία με απόλυτο κύρος, να αναπτυχθεί ως η μεγαλύτερη παραστρατιωτική δύναμη στον κόσμο και να γίνει η πιο εξελιγμένη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο, έχει πλέον τελειώσει.

«Αυτό είναι, μακράν, το βαθύτερο ψυχολογικό πλήγμα σε αυτή την οργάνωση από την ίδρυσή της. Η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να είναι η ίδια χωρίς τον Χασάν Νασράλα», είπε μιλώντας πριν από την επιβεβαίωση του θανάτου.

Ο Chatah είπε ότι αυτό που θα προκύψει τους επόμενους μήνες και χρόνια θα είναι «κάτι άλλο», και η οργάνωση θα είναι «πολύ μικρότερη».

Σε αναζήτηση «απάντησης»

Σύμφωνα με το CNNi, οι επόμενες 72 ώρες είναι πιθανό να είναι γεμάτες αξιολογήσεις από τους εναπομείναντες διοικητές της Χεζμπολάχ για το ποιος έχει απομείνει, πόσο ασφαλές είναι να επικοινωνούν και να συναντιούνται καθώς προσπαθούν να διαμορφώσουν μια «απάντηση» στο Ισραήλ.

«Αυτό που δεν ξέρουμε είναι τι ζημιά έχει προκληθεί στις αποθήκες ρουκετών της Χεζμπολάχ από το κύμα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών τις τελευταίες δύο εβδομάδες», σχολιάζει το κορυφαίο αμερικανικό δίκτυο ειδήσεων.

Το Ισραήλ φαίνεται να έχει πολύ ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονται τα εναπομείναντα ζωντανά μέλη της ηγεσίας της Χεζμπολάχ σε πραγματικό χρόνο, όπως και το πού η οργάνωση έχει φυλάξει τα πυρομαχικά της.

Αγωνία για την πρώτη παρέμβαση Νετανιάχου

Πλέον, όλοι αναμένουν τι θα πει ο Νετανιάχου στην πρώτη πολιτική αντίδραση, όχι τόσο για το χτύπημα που εξόντωσε τον Νασράλα και σχεδόν όλη την ηγεσία της Χεζμπολάχ, όσο για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ενδιαφέρον σημείο είναι το αν θα γίνουν τα συλλαλητήρια του Σαββάτου κατά του Νετανιάχου και πόσος κόσμος θα παραστεί.

Επίσης, υπενθυμίζεται η φετινή εβραϊκής Πρωτοχρονιάς που αρχίζει το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης και λήγει το βράδυ της Παρασκευής, σε σχέση με την πιθανότητα διενέργειας αντιποίνων εν μέσω αργιών, κάτι που έχει συμβεί πολλές φορές.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button