Κόσμος

Αρκετό νερό για να γεμίσει τρισεκατομμύρια ωκεανούς βρέθηκε γύρω από ένα κβάζαρ

Οι αστρονόμοι εντόπισαν κρυμμένη σε μια γωνιά του σύμπαντος μια τεράστια ποσότητα νερού, που ισοδυναμεί με 140 τρισεκατομμύρια φορές το νερό που υπάρχει στους ωκεανούς της Γης. Η «δεξαμενή» κυκλώνει ένα κβάζαρ που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη από 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τον πλανήτη μας. 

Πρόκειται για το πιο μακρινό και το πιο παλιό όγκο νερού που έχει εντοπιστεί ποτέ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ οι παρατηρήσεις δείχνουν πως έχει ηλικία 12 δισεκατομμύρια έτη, δηλαδή σχηματίστηκε 1,6 δισεκατομμύρια έτη μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Η ενέργεια του κβάζαρ, APM 08279+5255, φτάνει τους 1.000 τρισεκατομμύρια ήλιους. Η ισχύς του προέρχεται από ύλη που πέφτει σπειροειδώς σε μια κεντρική υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, που έχει περίπου 20 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου μας.

Τι είναι τα κβάζαρ

Ο Ματ Μπράντφορντ από το Εργαστήριο Αεριωθούμενης Προώθησης της NASA, εξήγησε ότι το περιβάλλον γύρω από αυτό το κβάζαρ είναι μοναδικό, καθώς παράγει αυτή την τεράστια μάζα νερού. Νερό, παρατηρείται διάχυτο σε όλο το σύμπαν.

Τα κβάζαρ τροφοδοτούνται από τεράστιες μαύρες τρύπες, «καταναλώνοντας» αέριο και σκόνη και εκπέμποντας τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Το εν λόγω κβάζαρ, APM 08279+5255, φιλοξενεί μια μαύρη τρύπα 20 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο και παράγει ενέργεια που ισοδυναμεί με χίλια τρισεκατομμύρια ήλιους.

Τα κβάζαρ, είναι μερικά από τα πιο απομακρυσμένα ουράνια αντικείμενα που παρατηρούν οι αστρονόμοι.

Μοιάζουν με άστρα, ωστόσο ούτε τα άστρα ούτε οι γαλαξίες θα μπορούσαν να παράγουν τόση ενέργεια ώστε να φαίνονται από τη Γη από τόσο μεγάλες αποστάσεις.

Εκπέμπουν την ενέργεια χιλίων γαλαξιών και καθώς δεν παρατηρούνται στο γειτονικό μας διάστημα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ύπαρξή τους πρέπει να συνδέεται με κάποιο αρχικό στάδιο της ιστορίας του Σύμπαντος.

Πελώριες ποσότητες νερού

Η ποσότητα του νερού, που εκτιμάται ότι βρίσκεται στο κβάζαρ, είναι τουλάχιστον 100.000 φορές η μάζα του Ήλιου ή αντίστοιχα 34 δισεκατομμύρια φορές η μάζα της Γης.

Στο Γαλαξία μας υπάρχει τουλάχιστον 4.000 φορές λιγότερο ατμοποιημένο νερό απ’ ότι στο κβάζαρ αυτό, γιατί ο μεγαλύτερος όγκος του νερού του Γαλαξίας μας είναι πάγος. Και ενώ οι υδρατμοί στο Γαλαξία μας εντοπίζονται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, που εκτείνονται το πολύ μερικά έτη φωτός, εντούτοις το νερό στο μακρινό αυτό κβάζαρ φαίνεται να εκτείνεται σε εκατοντάδες έτη φωτός.

Η επιστημονική ανακάλυψη έγινε από τον φασματογράφο Z-Spec, στο Παρατηρητήριο του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας στη Χαβάη, που χρησιμοποιεί τεχνολογία με μήκη κύματος χιλιοστών του μέτρου. Μπορεί έτσι να παρατηρήσει αρχαίους γαλαξίες στη φάση σχηματισμού νέων άστρων καθώς και υπερβαρέες μαύρες τρύπες.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button