Κόσμος

Βιβλίο του Λόρδου Βύρωνα επέστρεψε σε βιβλιοθήκη μετά από… 113 χρόνια

Σε σχολική βιβλιοθήκη επέστρεψε μετά από 113 χρόνια βιβλίο που είχε δανειστεί ένας μαθητής τον Σεπτέμβριο του… 1911.

Πρόκειται για μια ανθολογία ποιημάτων του Λόρδου Βύρωνα, που εντοπίστηκε από άνδρα στο Καρμαθενσάιρ της νότιας Ουαλίας.

Ο εν λόγω άνδρας θεώρησε πως το σωστό θα ήταν να επιστραφεί το βιβλίο στο σχολείο St Bees στην Κάμπρια, από όπου το είχε δανειστεί ένας μαθητής πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το βιβλίο γράφει το όνομα του Λέναρντ Γιούμπανκ και την ημερομηνία 25 Σεπτεμβρίου 1911. Ο Γιούμπανκ, που γεννήθηκε το 1893, ήταν μαθητής στο St Bees από το 1902 έως το 1911 πριν πάει να σπουδάσει στο Queen’s College στην Οξφόρδη.

Σύμφωνα με αρχεία της εποχής, ο νεαρός Γιούμπανκ, παρότι δεν έβλεπε καλά, επιστρατεύτηκε το 1915 για να πολεμήσει στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σκοτώθηκε τον Φεβρουάριο του 1916 από σφαίρα στο κεφάλι και έχει ταφεί στο Βέλγιο, μαζί με άλλους 2.463 άλλους στρατιώτες.

Ο διευθυντής του σχολείου, Άντριου Κιπ, δήλωσε πως το σχολείο αισθάνεται μεγάλη τιμή που έχει και πάλι στην κατοχή του το βιβλίο.

«Είναι απίστευτο που ένα κομμάτι της ιστορίας του St Bees επέστρεψε σε εμάς μετά από τόσα χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος στο BBC.

To St Bees έχει ιστορία 430 ετών και θεωρείται ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, όπου, μεταξύ άλλων, έχει φοιτήσει ο ηθοποιός Ρόουαν Άτκινσον, δύο αντιπρυτάνεις του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ αλλά και αρκετοί άλλοι καθηγητές πανεπιστημίων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο ξεχασμένο βιβλίο επιστρέφει στα ράφια βιβλιοθήκης.

Τον περασμένο Μάιο, επεστράφη σε βιβλιοθήκη του Ελσίνκι βιβλίο που είχε δανειστεί μέλος της πριν από 84 χρόνια.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button