Κόσμος

Βρετανία: Το σχέδιό τους για «εθνική ανανέωση» παρουσίασαν οι Εργατικοί στη νέα βουλή

Το Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασε τα σχέδιά του για τη Βρετανία στο επίσημο άνοιγμα της Βουλής, υπό την εποπτεία του βασιλιά Καρόλου Γ’. Σε μια ομιλία που γράφτηκε από κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκφωνήθηκε από τον βασιλιά Κάρολο Γ΄, η νεοϊδρυθείσα κυβέρνηση υποσχέθηκε «εθνική ανανέωση» και την άμβλυνση της κρίσης κόστους ζωής της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έθεσε την οικονομική ανάπτυξη και τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου στο επίκεντρο της νομοθετικής του ατζέντας, αλλά προειδοποίησε ότι η αλλαγή απαιτεί «αποφασιστική, υπομονετική εργασία και σοβαρές λύσεις».

Λέει επίσης ότι δεν θα αυξήσει τους φόρους φυσικών προσώπων και επιμένει ότι η αλλαγή πρέπει να δεσμεύεται από «αδιάσπαστους δημοσιονομικούς κανόνες».

«Η κυβέρνησή μου θα επιδιώξει μια νέα εταιρική σχέση τόσο με τις επιχειρήσεις όσο και με τους εργαζόμενους και θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τις πρόσφατες προκλήσεις σχετικά με το κόστος ζωής, δίνοντας προτεραιότητα στη δημιουργία πλούτου για όλες τις κοινότητες», δήλωσε ο βασιλιάς σε ομιλία του στη Βουλή των Λόρδων προς εκατοντάδες νομοθέτες και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Ο Στάρμερ κατέστησε σαφές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι στοχεύει να είναι τόσο υπέρ των εργαζομένων όσο και υπέρ των επιχειρήσεων, υπέρ των τεράστιων νέων κατασκευαστικών έργων και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τι περιελάμβανε η ομιλία του Καρόλου

Η ομιλία περιελάμβανε 40 νομοσχέδια, τα οποία κυμαίνονταν από την οικοδόμηση κατοικιών μέχρι την εθνικοποίηση των σιδηροδρόμων της Βρετανίας και την απαλλαγή της χώρας από τον άνθρακα με μια δημόσια επιχείρηση πράσινης ενέργειας, τη Great British Energy.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα «οικοδομήσει τη Βρετανία», δημιουργώντας ένα Εθνικό Ταμείο Πλούτου και αναδιατυπώνοντας τους κανόνες σχεδιασμού που εμποδίζουν την κατασκευή νέων κατοικιών και υποδομών.

Υποσχέθηκε ισχυρότερη προστασία για τους εργαζομένους, με την απαγόρευση ορισμένων συμβάσεων «μηδενικών ωρών» και υψηλότερο κατώτατο μισθό για πολλούς εργαζόμενους.

Ανακοινώθηκαν επίσης μέτρα προστασίας των ενοικιαστών από την κακοτεχνία, την αιφνίδια έξωση και τους ιδιοκτήτες που δεν τους επιτρέπουν να έχουν κατοικίδιο.

Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ σηκώνει το βλέμμα του καθώς διαβάζει την ομιλία του Βασιλιά, καθώς η βασίλισσα Καμίλα κάθεται δίπλα του κατά τη διάρκεια των Εγκαινίων του Κοινοβουλίου στη Βουλή των Λόρδων

AP Photo/Kirsty Wigglesworth, Pool

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε περισσότερη εξουσία για τις τοπικές κυβερνήσεις και καλύτερες υπηρεσίες λεωφορείων και σιδηροδρόμων – κλειδιά για την «ισοπέδωση» της οικονομίας της Βρετανίας που είναι επικεντρωμένη στο Λονδίνο, την οποία υποσχέθηκε ο πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αλλά σε μεγάλο βαθμό απέτυχε να υλοποιήσει.

Αν και ο Στάρμερ απέφυγε την εθνικοποίηση βιομηχανιών μεγάλης κλίμακας, η κυβέρνηση σχεδιάζει να περάσει τις εταιρείες σιδηροδρομικών μεταφορών που μαστίζονται από καθυστερήσεις σε δημόσια ιδιοκτησία.

Η ομιλία ανέφερε ότι η κυβέρνηση «αναγνωρίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της παγκόσμιας κλιματικής πρόκλησης» – μια αλλαγή στον τόνο από την έμφαση που έδωσε η συντηρητική κυβέρνηση στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εκτός από την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποσχέθηκε αυστηρότερες κυρώσεις για τις εταιρείες ύδρευσης που απορρίπτουν λύματα σε ποτάμια, λίμνες και θάλασσες.

Περιελάμβανε επίσης νέα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, δημιουργώντας μια ενισχυμένη Διοίκηση Συνοριακής Ασφάλειας με αντιτρομοκρατικές εξουσίες για την αντιμετώπιση των συμμοριών λαθρεμπόρων.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του Στάρμερ να απορρίψει το αμφιλεγόμενο σχέδιο των Συντηρητικών να στέλνουν τους ανθρώπους που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της Μάγχης στη Ρουάντα.

Αναγνωρίζοντας την επίμονη συζήτηση για την αναμόρφωση της Βουλής των Λόρδων, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα καταργήσει την «ξεπερασμένη και αδικαιολόγητη» παρουσία των κληρονομικών ευγενών, αν και δεν έγινε καμία αναφορά στην υπόσχεση των Εργατικών να ορίσουν ως όριο συνταξιοδότησης των Λόρδων τα 80 έτη.

Δεν έγινε επίσης καμία αναφορά στην υπόσχεσή της να μειώσει την ηλικία ψήφου από τα 18 στα 16 έτη, αν και η κυβέρνηση εξακολουθεί να σχεδιάζει να το κάνει πριν από τις επόμενες εκλογές.

Τα οικονομικά μέτρα περιλάμβαναν αυστηρότερους κανόνες που διέπουν τις εταιρείες και έναν νόμο που θα διασφαλίζει ότι όλοι οι κυβερνητικοί προϋπολογισμοί θα ελέγχονται εκ των προτέρων από ανεξάρτητους φορείς.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button