Διπλωματική κρίση μεταξύ Καναδά και Ινδίας – Εκατέρωθεν απελάσεις πρεσβευτών
Ο Καναδάς ανακοίνωσε σήμερα ότι απέλασε έξι Ινδούς διπλωμάτες, εκ των οποίων ο ύπατος εκπρόσωπος της Ινδίας στην Οτάβα, ωθώντας το Νέο Δελχί να τους ανακαλέσει, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.
Η ανακοίνωση αυτή εκδίδεται την ώρα που η καναδική αστυνομία έκανε γνωστό ότι έχει «αποδεικτικά στοιχεία» που αφορούν την εμπλοκή της ινδικής κυβέρνησης σε περιπτώσεις «εκφοβισμού, παρενόχλησης, εκβιασμού και εξαναγκασμού» στο καναδικό έδαφος.
Την ίδια ώρα, η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα απελάσει έξι υψηλόβαθμους Καναδούς διπλωμάτες, αμέσως μετά την ανάκληση του ύπατου εκπροσώπου της στην Οτάβα, κατηγορώντας τον Καναδά ότι ερευνά αυτόν και άλλους διπλωμάτες μετά τη δολοφονία του 2023 στον Καναδά ενός αυτονομιστή ηγέτη των Σιχ.
Οι ινδικές αρχές «αποφάσισαν να απελάσουν» έξι διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων ο επιτετραμμένος του Καναδά Στιούαρτ Γουίλερ, καθώς και ο αναπληρωτής του και τέσσερις πρώτοι γραμματείς. «Τους ζητήθηκε να φύγουν από την Ινδία στις 23.59′ η ώρα το Σάββατο 19 Οκτωβρίου ή και νωρίτερα», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Η διπλωματική κρίση που είναι σε εξέλιξη μεταξύ της Ινδίας και του Καναδά, τον οποίο κατηγορεί ότι διερευνά μέλη της αντιπροσωπείας της μετά τη δολοφονία το 2023 σε καναδικό έδαφος ενός αυτονομιστή ηγέτη των Σιχ, εντάθηκε με την ανάκληση σήμερα από το Νέο Δελχί του ύπατου εκπροσώπου του στην Οτάβα.
Ο θάνατος του Καναδού πολίτη Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ, ο οποίος αγωνιζόταν για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους των Σιχ στη βόρεια Ινδία με την ονομασία Χαλιστάν, δυσχέρανε τις σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών. Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είχε δηλώσει τότε ότι υπήρχαν «αξιόπιστοι ισχυρισμοί» που συνέδεαν τις ινδικές μυστικές υπηρεσίες με το έγκλημα αυτό.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας, είχε χαρακτηρίσει «παράλογους» τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους η Ινδία εμπλέκεται στη δολοφονία, βλέποντας σε αυτό μια «στρατηγική δυσφήμισης της Ινδίας για πολιτικούς σκοπούς».
Πέρυσι, η Ινδία περιόρισε προσωρινά τις θεωρήσεις εισόδου στο έδαφός της για τους Καναδούς και υποχρέωσε τον Καναδά να επαναπατρίσει ορισμένους διπλωμάτες του.