Είναι τα αρώματα φερομόνης ερωτικά φίλτρα; Η επιστήμη απαντά
Αρκετοί νέοι, απογοητευμένοι από τις εφαρμογές γνωριμιών και αναζητώντας νέους τρόπους για να συνδεθούν, δίνουν μια ευκαιρία στα αρώματα φερομόνης.
Πολλά από αυτά τα προϊόντα ισχυρίζονται ότι περιέχουν συνθετικές εκδοχές των φερομονών του σεξ – χημικές ουσίες που οι οργανισμοί ορισμένων ειδών εκκρίνουν φυσικά για να προσελκύσουν εραστές –για τις οποίες οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι έχουν εμφανή αποτελέσματα. Οι ισχυρισμοί αυτοί μπορεί να είναι αμφισβητήσιμοι, ωστόσο η προθυμία των ανθρώπων να τις δοκιμάσουν δεν είναι.
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων που μιλούν για αρώματα φερομόνης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκε σχεδόν κατά 300%, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης κοινωνικών μέσων Sprout Social.
Η ιδέα δεν είναι κάτι καινούργιο στο ζωικό βασίλειο. Οι βασίλισσες των μελισσών χρησιμοποιούν φερομόνες για να προσελκύσουν συντρόφους. Τα αγριογούρουνα παράγουν μια φερομόνη που παρασύρει τα θηλυκά να λάβουν θέση ζευγαρώματος.
Επιστήμη VS ίντερνετ
Αλλά οι επιστήμονες επιμένουν ότι αυτά τα αρώματα φερομόνης δεν είναι τα ερωτικά φίλτρα που ισχυρίζονται ότι είναι. «Πουλάνε ελπίδα», δήλωσε ο Tristram Wyatt, εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που ερευνά τις φερομόνες και τη συμπεριφορά των ζώων.
«Οι φερομόνες είναι χημικά σήματα μεταξύ ατόμων του ίδιου είδους που προκαλούν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Καμία αξιόπιστη μελέτη δεν έχει εντοπίσει χημικές ουσίες που να δρουν ως φερομόνες του ανθρώπινου φύλου», είπε.
Ακριβώς αντίθετη είναι η εικόνα στο διαδίκτυο, αν αναζητήσετε εκεί αρώματα φερομόνης. Μία τέτοια κολόνια, για παράδειγμα, ισχυρίζεται ότι μπορεί να αποπλανήσει και να διεγείρει τις γυναίκες χρησιμοποιώντας φερομόνες που υποστηρίζονται από 20 χρόνια έρευνας. Λέει ότι περιλαμβάνει τρεις φερομόνες – ανδροστενόνη, ανδροσταδιενόνη και ανδροστενόλη – που βρίσκονται στον ανδρικό ιδρώτα. Τα αρώματα φερομόνης που απευθύνονται σε γυναίκες που θέλουν να προσελκύσουν άνδρες, διαθέτουν χημικές ουσίες που βρίσκονται στα γυναικεία ούρα και στα κολπικά υγρά.
Εκπρόσωπος κατασκευάστριας εταιρείας τέτοιων αρωμάτων, δήλωσε ότι η μυρωδιά μπορεί να «προκαλέσει συναισθηματικά και σωματικά σήματα στον εγκέφαλο» και αυτά τα σήματα μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση, τα συναισθήματα και τη στοργή.
Αυξημένη ζήτηση
Πωλητής στο Osswald NYC, κατάστημα αρωμάτων προϊόντων περιποίησης δέρματος στο Σόχο της Νέας Υόρκης, ισχυρίζεται ότι οι νέοι ρωτούν για τα αρώματα φερομόνης περίπου μία φορά την ημέρα. Και ότι τέτοιου είδους ερωτήματα έχουν αυξηθεί τους τελευταίους έξι μήνες. «Οι φερομόνες στα αρώματα είναι μύθος», τους λέει εκείνος – άλλωστε το κατάστημα δεν διαθέτει τέτοια προϊόντα.
Το μεγάλο ενδιαφέρον δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη, δήλωσε η Valentina Parma του Κέντρου Χημικών Αισθήσεων Monell στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. «Με το φαινόμενο placebo μπορεί να πιστέψει κανείς ότι τα αρώματα φερομόνης λειτουργούν».
Μεγάλο μέρος του ζευγαρώματος και των ραντεβού βασίζεται στην προβολή αυτοπεποίθησης, είπε. «Αν τα αρώματα φερομόνης σας κάνουν να αισθάνεστε αυτοπεποίθηση, αυτό μπορεί να είναι ελκυστικό. Αλλά αυτό δεν οφείλεται σε μια χημική ουσία».
Ο Δρ. Johannes Frasnelli, καθηγητής ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ στον Καναδά, δήλωσε ότι σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, οι φερομόνες όπως η ανδροστενόνη, μπορεί να βρωμάνε σαν ανδρικά αποδυτήρια γυμναστηρίου. «Να είστε ευγενικοί με τις κυρίες», σχολίασε. «Αυτό έχει καλύτερο αποτέλεσμα από το να βάζετε κάποια περίεργη ουσία στο δέρμα σας».
Άλλο τα ζώα, άλλο οι άνθρωποι
Μια μελέτη από τη Ρουμανία εξέτασε δώδεκα αρώματα που ισχυρίζονταν ότι περιείχαν ανθρώπινες φερομόνες και διαπίστωσε ότι μόνο επτά περιείχαν πράγματι συνθετικές ανθρώπινες φερομόνες.
Πίσω στο 1994, μια εταιρεία αρωμάτων κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αρώματα που περιείχαν «φυσικές ανθρώπινες φερομόνες», οι οποίες εμπνέουν σεξουαλική συμπεριφορά και έλξη. Βάσισε την πατέντα της σε μια μελέτη που ανέφερε ότι οι ενώσεις αυτές θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν το ινιορρινικό όργανο ενός ανθρώπου – μια περιοχή στη μύτη που χρησιμοποιούν άλλα ζώα για να ανιχνεύουν φερομόνες. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: το ινιορρινικό όργανο δεν λειτουργεί στον άνθρωπο.
Ο Δρ. Frasnelli πιστεύει ότι οι επιστήμονες είναι απίθανο να βρουν μια φερομόνη του σεξ στους ανθρώπους, επειδή οι εγκέφαλοί μας είναι μεγάλοι. Είναι σπάνιο ένα ερέθισμα να προκαλεί την ίδια αντίδραση σε όλους τους ανθρώπους, είπε. «Δεν υπάρχει τίποτα στερεοτυπικό στους ανθρώπους».