Κόσμος

Επίθεση στην Άγκυρα: Μέλη του PKK και οι δύο δράστες – Πώς επιλέχθηκε το σημείο του χτυπήματος

Μέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ήταν και η γυναίκα που συμμετείχε στην επίθεση στην Άγκυρα την Τετάρτη (23/10), με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια να δηλώνει αποφασισμένος να εξαλείψει την οργάνωση. 

Η δράστης ταυτοποιήθηκε και είναι η Μινέ Σεβτζίν Αλτσιτσέκ (Mine Sevjin Alçiçek). Στην ανάρτησή του ο Γερλίκαγια έστειλε μήνυμα πως «είμαστε αποφασισμένοι να εξαλείψουμε από τα εδάφη μας την τρομοκρατική οργάνωση που απειλεί την ενότητα, την αλληλεγγύη και την ειρήνη της χώρας μας. Εύχομαι για άλλη μια φορά ο Θεός να ελεήσει τα θύματά μας και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μας».

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι, ο άνδρας έπεσε νεκρός από πυρά που αντάλλαξε με άνδρες ασφαλείας των εγκαταστάσεων, ενώ η γυναίκα ανατινάχθηκε με χειροβομβίδα όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να αποφύγει τη σύλληψη.

Οι δύο δράστες της επίθεσης έξω από τα κεντρικά γραφεία της κρατικής Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας (TUSAŞ)

ΑΠΕ – ΜΠΕ / EPA/HANDOUT/TURKISH POLICE DEPARTMENT

Συμβολική η τοποθεσία του χτυπήματος

Εξηγώντας στο Anadolu, γιατί επιλέχθηκε το TAI ο καθηγητής, Μερβέ Σερέν τόνισε πως πρόκειται για έναν ιδιαίτερα συμβολικό στόχο, διότι συνιστά είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να εφαρμόσει τη στρατηγική της για την εθνική ασφάλεια.

Όπως σημειώνει όμως, δεν ήταν η πρώτη φορά που μαχητές του PKK βάζουν στο στόχαστρο θέσεις της στρατιωτικής και αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Πάντοτε έθετε στο στόχαστρο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (MSB), το Γενικό Επιτελείο, στρατιωτικές βάσεις, νηοπομπές, κρίσιμες υποδομές που σχετίζονται με τη στρατιωτική αμυντική βιομηχανία ή πρόσωπα στρατηγικής σημασίας που εργάζονταν στις υποδομές αυτές. Υποδομές που ευθύνονταν για την εξάλειψη των Κούρδων.

Ωστόσο, αν και έχουν γίνει πολλές προσπάθειες επίθεσης σε υποδομές που ασχολούνται με την άμυνα στο παρελθόν, αυτή είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία στοχοποιείται άμεσα.

Νεκρά 59 μέλη του PKK

Μετά την επίθεση, η Τουρκία άρχισε να σφυροκοπά θέσεις του PKK σε Συρία και Ιράκ, σκοτώνοντας, σύμφωνα με του υπουργείο Εθνικής Άμυνας της χώρας από το απόγευμα της Τετάρτης (23/10) 59 άτομα, εκ των οποίων δύο υψηλόβαθμα στελέχη.

Από την πλευρά τους οι κουρδικές δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως 12 άμαχοι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από τα τουρκικά πλήγματα στη βόρεια και την ανατολική Συρία.

«Στη διάρκεια των τελευταίων ωρών, (…) ένα νέο κύμα επιθέσεων στη βόρεια και την ανατολική Συρία» προκάλεσε το θάνατο 12 αμάχων, ενώ 25 τραυματίσθηκαν, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), ο ένοπλος κλάδος της αυτόνομης διοίκησης της περιφέρειας που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Επιπλέον των κατοικημένων ζωνών, τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στοχοθέτησαν αρτοποιεία, ηλεκτρικούς σταθμούς, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και σημεία ελέγχου των (κουρδικών) δυνάμεων εσωτερικής ασφαλείας», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία γίνεται επίσης αναφορά σε πυρά του τουρκικού πυροβολικού.

Ποια ήταν τα πέντε θύματα

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης φέρνουν, επίσης, στη δημοσιότητα τα ονόματα και τις φωτογραφίες των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης.
Πρόκειται για τους:

  • Ζαχίντε Γκουτζλού, μηχανολόγος μηχανικός στην TUSAŞ
  • Τζενγκίζ Τζοσκούν, υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου στην TUSAŞ
  • Χουσεΐν Τζανμάζ, εργαζόμενος στην TUSAŞ
  • Ατακάν Σαχίν Ερντογάν, υπάλληλος ασφαλείας
  • Μουράτ Αρσλάν, ο οδηγός ταξί του οποίου το όχημα πήραν οι δράστες.

Ακόμη 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά μέλη των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας, τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον Γερλίκαγια.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button