Οικονομία

Επιτόκια ευρώ: Το σενάριο των δύο μειώσεων – Τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία

Δεδομένη θεωρούν την σημερινή ανακοίνωση της ΕΚΤ για μείωση των 25 μονάδων, με τους αναλυτές να «βλέπουν» ως επικρατέστερο το σενάριο των δύο μειώσεων. Μια σήμερα και μία ακόμα στη συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου.

Ήδη, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα κάνει μείωση, λέγοντας ότι η πτώση του πληθωρισμού θα αντανακλάται στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας στη συνεδρίαση της 17ης Οκτωβρίου.

Το βασικό ερώτημα πλέον είναι πόσο θα μειωθούν τα επιτόκια και σε ποιο σημείο θα διαμορφωθεί το λεγόμενο «ουδέτερο» επιτόκιο, με αρκετούς αναλυτές να το βλέπουν στο 2% ή κοντά σε αυτό το επίπεδο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση αναλυτών που πραγματοποίησε το Bloomberg, τα επιτόκια θα πέσουν σε επίπεδα που δεν θεωρούνται πια περιοριστικά για τη ζήτηση έως τα τέλη του 2025.

Ενώ το ίδιο πιστεύει και το 90% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι βλέπουν πλέον ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίασή της έως το Μάρτιο και έπειτα αναμένονται δύο ακόμα κινήσεις, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο του 2025, που θα φέρουν τελικά τα επιτόκια στο 2%.

Πρόκειται για ουσιαστική μεταβολή στις προβλέψεις για τα επιτόκια, αφού η προηγούμενη δημοσκόπηση του Bloomberg «έβλεπε» τον κύκλο νομισματικής χαλάρωσης να ολοκληρώνεται με τα επιτόκια στο 2,5%, το Σεπτέμβριο του 2025.

Οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες

  • 30 Ιανουαρίου 2025
  • 6 Μαρτίου 2025
  • 17 Απριλίου 2025

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δήλωσε ότι ο στόχος είναι πιθανό να επιτευχθεί από το α’ τρίμηνο του 2025, νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, σε συνέντευξή που έδωσε στους Financial Times.

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μ.β. τόσο τον Οκτώβριο όσο και στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ενώ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της μείωσής τους το 2025, εφόσον συνεχισθεί η αποκλιμάκωση των αυξήσεων στις τιμές.

Πώς επηρεάζει θετικά την ελληνική οικονομία

Το νέο τοπίο χαμηλότερων επιτοκίων που προδιαγράφεται, ήδη, από τις προθέσεις της ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα φέρει θετικές επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με παράγοντες της οικονομίας και στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Η τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης που εκτιμάται ότι θα προέλθει από τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων των νοικοκυριών και οι φθηνότερες πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις για χρηματοδότηση επενδύσεων θα έχουν θετικές επιπτώσεις στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, ο οποίος σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,2% φέτος και στο 2,3% το 2025.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να αποτελέσουν αντίβαρο σε αρνητικές επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν από την στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και από ενδεχόμενες οικονομικές αναταράξεις στο διεθνές περιβάλλον.

Το τοπίο χαμηλότερων επιτοκίων δημιουργεί, εξάλλου, ευνοϊκές συνθήκες για την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής που αποτελεί ζητούμενο για τον μετασχηματισμό του οικονομικού μοντέλου στη χώρα μας και τη δημιουργία προϋποθέσεων διατηρήσιμων υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στο μέλλον.

Κερδισμένοι οι δανειολήπτες

Οι κερδισμένοι μιας ενδεχόμενης νέας απόφασης για μείωση θα είναι οι νέοι δανειολήπτες κυμαινόμενου ή σταθερού επιτοκίου, αλλά και οι δανειολήπτες επιχειρηματικών δανείων.

Τα οφέλη για τους νέους δανειολήπτες θα είναι πιο άμεσα και σημαντικότερα, ενώ σταθερή θα είναι και η αποκλιμάκωση των δόσεων των επιχειρηματικών δανείων.

Μάλιστα, περισσότερο κερδισμένοι από όλους φαίνεται πως θα είναι όσοι έχουν δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας, ενώ ελάχιστες θα είναι οι αλλαγές για όσουν έχουν δάνεια που πλησιάζουν στη λήξη τους.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button