Η «αγάπη» του Τραμπ στην Ευρώπη και το «άδικο» της ΕΕ – Η εικόνα των Ελλήνων για τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε πως τρέφει σεβασμό για όλες τις χώρες της Ευρώπης – μεμονωμένα, όμως υπογράμμισε πως για τις ΗΠΑ το εμπορικό ισοζύγιο με την ΕΕ είναι εντελώς ανισοβαρές και αν δεν αλλάξει άμεσα αυτό θα έχει ως συνέπεια την επιβολή οικονομικών κυρώσεων προς την Ένωση.
Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για το πόσες ρυθμίσεις έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και σημείωσε ότι «από τη σκοπιά της Αμερικής, η ΕΕ μας συμπεριφέρεται πολύ, πολύ άδικα, πολύ άσχημα», προσθέτοντας ότι «δεν παίρνουν τα αγροτικά μας προϊόντα και δεν παίρνουν τα αυτοκίνητά μας». Ο Τραμπ κατέληξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα κάνουν κάτι για αυτό».
Παράλληλα, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν οι θεσμοί επιβάλλει σε αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας όπως η Meta (Facebook), Apple και η Google τονίζοντας «είτε σας αρέσει είτε όχι είναι αμερικανικές εταιρείες και πρέπει να το σκεφτείτε».
Η φράση του Τραμπ προμηνύει μια δύσκολη περίοδο στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν θα επιβάλλει δασμούς ή δεν θα εμποδίσει την εξαγωγή αμερικανικού LNG προς την ΕΕ η οποία έχει συνάψει διμερή συμφωνία αποκλειστικής ενεργειακής συνεργασίας με τις ΗΠΑ με τον πρόεδρο Μπάιντεν μετά τις κυρώσεις προς την Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία. Ο Τραμπ σημείωσε με νόημα: «Οι συμφωνίες είναι συμφωνίες και θα τηρηθούν στο ακέραιο».
Τον… δικαιώνει η Eurostat
Το «κακό» για τη γηραιά ήπειρο είναι ότι τα λεγόμενα του Τραμπ έρχονται να επιβεβαιωθούν και από τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Το 2023 οι εξαγωγές αγαθών όλων των χωρών της ΕΕ μαζί προς τις ΗΠΑ έφτασαν τα 503,8 δισεκ. δολάρια και οι εισαγωγές τους τα 347,1 δισεκ.
Διαπιστώνεται εμπορικό πλεόνασμα περίπου 157 δισεκ. ευρώ υπέρ των «27» κρατών – μελών της ΕΕ που πωλούν περισσότερα προϊόντα στις ΗΠΑ από όσα εισάγουν, σε όλους τους τομείς, εκτός από αυτούς των πρώτων υλών και των υδρογονανθράκων.
Σε αντίθεση με τα αγαθά πάντως, η ζυγαριά κλίνει ξεκάθαρα υπέρ των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες. Ο δείκτης αυτός περιλαμβάνει τις αεροπορικές μεταφορές, τις εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών, τις τηλεπικοινωνίες, τους συμβούλους επιχειρήσεων και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Το 2023, η ΕΕ κατέγραφε έλλειμμα 104 δισεκ. ευρώ έναντι των ΗΠΑ, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Eurostat. Με βάση τους υπολογισμούς του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, το εμπορικό πλεόνασμα των ΗΠΑ ανέρχεται σε 76,5 δισεκ. δολάρια ή 73,4 δισεκ. ευρώ.
Έτσι βλέπουν οι Έλληνες την «επιστροφή» Τραμπ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο δημοσκοπήσεις (Pulse για ΣΚΑΪ και GPO για STAR) όσον αφορά την στάση και άποψη των Ελλήνων για την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο και την αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ που αυτή σηματοδοτεί. Συγκεκριμένα, ανησυχία εκφράζουν σχεδόν 1 στους 3 για τη νέα θητεία Τραμπ στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, το 27% βλέπει με ανησυχία τη 2η θητεία του Τραμπ και το 12% με απαισιοδοξία.
Παράλληλα, το 18% βλέπει την προεδρία Τραμπ με ικανοποίηση/αισιοδοξία και το 22% με ενδιαφέρον/περιέργεια.
Την ίδια ώρα, στην GPO φαίνεται πως οι Έλληνες εκτιμούν πως η προεδρία Τραμπ θα έχει μάλλον αρνητικό αντίκτυπο για την Ελλάδα.
Χαρακτηριστικά, στο ερώτημα «Η προεδρία Τραμπ θα έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο για την Ελλάδα» οι ερωτηθέντες απαντούν ως εξής:
Για την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ το 48,2% εκτιμά ότι θα έχει αρνητικό και μάλλον αρνητικό αντίκτυπο για τα ελληνικά συμφέροντα ενώ το 41,3% εκτιμά ότι θα έχει θετικό και μάλλον θετικό αντίκτυπο.
Επιπλέον, το 76,6% εκτιμά ότι η εκλογή Τραμπ θα δώσει ώθηση στα δεξιά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ενώ το 14,9% έχει αντίθετη άποψη.
«Παγωμένη» η Κομισιόν
Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις του Τραμπ, με ορισμένους να ανησυχούν ότι η επιβολή δασμών αποτελεί «θεμελιώδη απειλή στην οικονομική συνεργασία και σταθερότητα». Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες τηρούν στάση αναμονής. Υπόσχονται ότι θα συνεργαστούν με τον Τραμπ -όχι όμως με κάθε κόστος.
Οι δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στο Νταβός ήταν χαρακτηριστικές: «Η παγκόσμια τάξη συνεργασίας που ονειρευτήκαμε πριν από 25 χρόνια δεν έγινε πραγματικότητα. Αντίθετα έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή σκληρού γεωστρατηγικού ανταγωνισμού». «Θα είμαστε πραγματιστές αλλά πάντα θα είμαστε πιστοί στις Αρχές μας… Γιατί αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος» ξεκαθάρισε η ίδια.
Τεράστια ανησυχία στη Γερμανία
Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση λόγω της αυτοκινητοβιομηχανίας, φαίνεται πως βρίσκεται η Γερμανία. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σημείωσε: «Ο πρόεδρος Τραμπ και η κυβέρνησή του θα κρατήσουν τον κόσμο σε αγωνία τα επόμενα χρόνια. Αυτό μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, χωρίς όμως περιττή αναταραχή και οργή αλλά και χωρίς καλοπιάσματα».
Τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών θα σημαίνουν υψηλότερες τιμές αυτοκινήτων για τους Αμερικανούς καταναλωτές και θα πλήξουν τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως προειδοποίησε η γερμανική, πανίσχυρη βιομηχανία αυτοκινήτου, με τις μετοχές των εταιριών κατασκευής οχημάτων να υποχωρούν λόγω των προοπτικών για υψηλότερους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές.
Η Χίλντεγκαρντ Μίλερ, πρόεδρος της γερμανικής ένωσης αυτοκινήτων VDA, δήλωσε σε ετήσια συνέντευξη Τύπου ότι οι δασμοί με τους οποίους απειλεί ο Τραμπ θα οδηγήσουν σε αύξηση τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Για «επείγουσα ανάγκη» συντονισμού της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ έκανε λόγο και ο αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς, τασσόμενος παράλληλα υπέρ της διάθεσης πόρων ύψους τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες για τα επόμενα χρόνια. «Οι Ευρωπαίοι πρέπει τώρα να καθίσουν μαζί γρήγορα και να συζητήσουν δύο μεγάλα ζητήματα: Τι κάνουμε για τη δική μας ασφάλεια; Αυτό έχει καθυστερήσει πολύ. Ήταν απαραίτητο εδώ και χρόνια και, πώς θα ενισχύσουμε τη θέση μας στο εμπόριο με την Αμερική;» δήλωσε ο κ. Μερτς σε συνέντευξή του στην Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk).
Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Γαλλία και την Γερμανία να διαδραματίσουν «στο ακέραιο τον ρόλο τους» για μία «ισχυρή» και «ενωμένη» Ευρώπη που γνωρίζει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, κυρίως απέναντι στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ.