Η δύσκολη «εξίσωση» της ακρίβειας: Η «μάχη» στο ράφι και ο φόβος των ανατιμήσεων το φθινόπωρο
Η εκ νέου επιτάχυνση του πληθωρισμού τον Ιούλιο, παράγοντες όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η κλιματική κρίση που εξακολουθούν να επηρεάζουν τις διεθνείς τιμές βασικών αγαθών αλλά και εγχώρια ζητήματα, όπως το πρόβλημα που προέκυψε με την πανώλη των αιγοπροβάτων μέσα στο καλοκαίρι, εντείνουν την ανησυχία για την πορεία των τιμών σε μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, το φθινόπωρο.
Το ζήτημα της ακρίβειας, πάντως, δεν σταμάτησε να απασχολεί τους πολίτες, ούτε εν μέσω καλοκαιριού, καθώς για όσους κατάφεραν να κάνουν διακοπές, το κόστος φέτος υπολογίζεται πως συνολικά ήταν ακριβότερο σε σχέση με πέρσι.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις στα ξενοδοχεία ήταν της τάξεως του 12,6% σε ετήσια βάση, τα αεροπορικά εισιτήρια ακριβότερα κατά 18,4% και οι τιμές σε εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία αυξημένες κατά 6,6% σε σχέση με πέρσι.
Με το βλέμμα στο φθινόπωρο
Με την επιστροφή στην καθημερινότητα και τις αυξημένες, λόγω και της έναρξης της σχολικής χρονιάς, υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου, το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος πληθωριστικών πιέσεων προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία στους πολίτες, την ίδια στιγμή που και για την κυβέρνηση, η αντιμετώπιση της ακρίβειας αποτελεί πρωταρχικό στόχο.
Στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα και τα καταναλωτικά αγαθά που γεμίζουν το καλάθι του σούπερ μάρκετ, η ακρίβεια συνεχίζει να πιέζει τα νοικοκυριά, παρά το γεγονός ότι οι όποιες ανατιμήσεις είναι πλέον μικρότερης έντασης σε σύγκριση με πέρσι ενώ τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται και μειώσεις σε κάποια προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός είναι πως οι διαρκείς αυξήσεις της προηγούμενης διετίας έχουν ήδη διαμορφώσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα ενώ ενδεχόμενο «επιστροφής» σε εκείνες προ κρίσης, δεν υπάρχει, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι παράγοντες της αγοράς.
Παράλληλα, η κλιματική κρίση εξακολουθεί να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών των τροφίμων, επηρεάζοντας την παραγωγή βασικών προϊόντων, από το ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά, έως το κακάο και τον καφέ. Στα παραπάνω, ήρθε να προστεθεί και η αναταραχή που προκλήθηκε στην αγορά εξαιτίας της πανώλης των αιγοπροβάτων καθώς εκφράζονται ανησυχίες πως το προσεχές διάστημα, αυτή θα αποτυπωθεί και στις τιμές κρεάτων και τυροκομικών.
Την ίδια στιγμή, οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού και σε ό,τι αφορά την πορεία των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων, ενώ στην «εξίσωση» της ακρίβειας παραμένει και το υψηλό κόστος της μεταφοράς των εμπορευμάτων, από και προς την Ασία, όσο εξακολουθούν να υφίστανται τα προβλήματα στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, όσον αφορά στο κομμάτι της αγοράς, το αρμόδιο υπουργείο, πέραν των μέτρων που έχουν παραταθεί έως το τέλος του έτους, δίνει έμφαση στη διενέργεια ελέγχων προκειμένου να εντοπίσει πιθανά περιστατικά αισχροκέρδειας, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος μέσα στον Ιούλιο κάλεσε τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και της βιομηχανίας, να μειώσουν το μεσοσταθμικό τους κέρδος και να αποκλιμακώσουν τις τιμές.