Κόσμος

Η «πράσινη» κοινότητα που έμεινε αλώβητη από τους τυφώνες Χέλεν και Μίλτον

Ιδιαίτερα ανθεκτική στους δύο καταστροφικούς τυφώνες «Χέλεν» και «Μίλτον» που σάρωσαν την Φλόριντα τις προηγούμενες εβδομάδες αποδείχθηκε μια κοινότητα που παράγει μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Πρόκειται για την κοινότητα Χάντερς Πόιντ, οι κάτοικοι της οποίας παράγουν περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρειάζονται χάρη στα ηλιακά πάνελ που έχουν τοποθετηθεί στις στέγες των σπιτιών τους. Όση ενέργεια «περισσεύει» είτε αποθηκεύεται ή πωλείται.

Η πρωτοπόρα αυτή κοινότητα διαθέτει επίσης μερικά από τα πιο βιώσιμα, ενεργειακά αποδοτικά και ανθεκτικά στους τυφώνες σπίτια στη χώρα: Οι δρόμοι που περιβάλλουν τα σπίτια είναι σκόπιμα σχεδιασμένοι να πλημμυρίζουν, ώστε τα σπίτια να μένουν άθικτα. Οι γραμμές του ρεύματος και Διαδικτύου είναι θαμμένες για να αποφευχθούν τυχόν ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους. Οι τοίχοι είναι οικοδομημένοι από σκυρόδεμα, τα παράθυρα και οι πόρτες τους είναι ενισχυμένα με ένα στρώμα μόνωσης αφρού, παρέχοντας πρόσθετη ασφάλεια για τις πιο άγριες καταιγίδες.

Σπίτι που έμεινε προστατευμένο από τον τυφώνα «Μίλτον»

AP Photo/Julio Cortez

Η ανθεκτικότητα στο κλίμα και η προστασία από τις καταιγίδες ενσωματώθηκαν στον ιστό των σπιτιών. Και ενώ τα πρόσφατα ανεγερθέντα σπίτια έχουν υπομείνει ήδη τις μερικές καταιγίδες από τότε που άρχισαν να διαμένουν σε αυτά άνθρωποι, οι τυφώνες «Χέλεν» και «Μίλτον» δοκίμασαν πραγματικά τις δυνατότητές τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Στους περισσότερους από τους κατοίκους που ζουν στο Χάντερς Πόιντ δόθηκε εντολή εκκένωσης πριν από την επέλαση του τυφώνα Μίλτον, αλλά ο 76χρονος Φούλφορντ, και η σύζυγός του Σουίν, αποφάσισαν να μην εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Την ίδια απόφαση είχαν πάρει και για τον τυφώνα «Χέλεν».

Προμηθεύτηκαν νερό και είδη πρώτης ανάγκης από το παντοπωλείο, μετέφεραν το αυτοκίνητό τους σε υψηλότερο έδαφος και έδεσαν όλα τα έπιπλα της βεράντας μαζί. Έβγαλαν όσα πράγματα είχαν στο γκαράζ, που αποτελούσε ολόκληρο το ισόγειο και για να είναι προετοιμασμένοι για το χειρότερο δυνατό σενάριο, η Σουίν επέμενε να πάρει σωσίβια.

Hurricane Milton

Σπίτια που πλημμύρισαν από τον τυφώνα Μίλτον

AP Photo/Rebecca Blackwell

«Είμαι πεπεισμένος για την ανθεκτικότητα αυτού του σπιτιού. Έφτιαξαν ένα υπέροχο σπίτι, ένα δυνατό σπίτι», είπε ο Φούλφορντ. «Νιώθω ότι είμαστε αρκετά ψηλά, ακόμα και αν έχουμε μια καταιγίδα».

Και ενώ ο τυφώνας Μίλτον έκοψε το ρεύμα σε περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη την πολιτεία, συμπεριλαμβανομένης της κομητείας Manatee, όπου βρίσκονται τα σπίτια του Χάντερς Πόιντ. Αυτό δεν ισχύει για τον Φούλφορντ και για τους γείτονές του, καθώς τα φώτα τους δεν έσβησαν ποτέ.

«Όλα γύρω μας βυθίστηκαν στο σκοτάδι γύρω στις πέντε το πρωί και τα φώτα στα δικά μας σπίτια παρέμειναν αναμμένα» είπε στο CNNi ο Μάρσαλ Γκόμπουτι, ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας «Pearl Homes» που οικοδόμησε αυτή την κοινότητα.

Hurricane Milton, typhonas

Καταστροφές μετά τον τυφώνα «Μίλτον»

AP Photo/Rebecca Blackwell

Οι κάτοικοι υπέστησαν αμελητέες ή και καθόλου ζημιές. Ούτε οι ισχυρές πλημμύρες του τυφώνα «Χέλεν» ούτε οι ισχυροί άνεμοι του τυφώνα «Μίλτον» κατέστρεψαν τα σπίτια τους. Η ηλιακή ενέργεια και η αποθήκευσή της κράτησαν τα φώτα αναμμένα όλη τη νύχτα και τις επόμενες ημέρες.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός των κτηρίων

Όταν ο Γκόμπιουτι ξεκίνησε τη διαδικασία σχεδιασμού του Χάντερς Πόιντ, ήταν επιτακτική ανάγκη τα σπίτια να μπορούν να αντέξουν τους τυφώνες της κατηγορίας 5. Είναι η πρώτη οικιστική ανάπτυξη που λαμβάνει πιστοποίηση καθαρού μηδενικού επιπέδου Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) στον κόσμο, σύμφωνα με το Συμβούλιο Πράσινων Κτηρίων των ΗΠΑ.

Κάθε ένα από τα τριώροφα σπίτια έχει σχεδιαστεί ως εξής: Στο ισόγειο υπάρχει ένα γκαράζ σχεδιασμένο με αεραγωγούς για την αποστράγγιση του ανερχόμενου νερού. Οι χώροι διαβίωσης ξεκινούν από τον δεύτερο όροφο, ο οποίος είναι σκόπιμα χτισμένος 4,87 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Από την οροφή μέχρι τη θεμελίωση της, οι χαλύβδινοι ιμάντες ασφαλίζουν ολόκληρη τη δομή. Τα ηλιακά πάνελ είναι τοποθετημένα στις υπερυψωμένες κάθετες ραφές της οροφής για να μην φύγουν.

iliaka panel, hunters point, florida

Προσαρμογή ηλιακών πάνελ στις υπερυψωμένες κάθετες ραφές των οροφών των κατοικιών του Χάντερς Πόιντ

Julian Quinones/CNNi

Τα σπίτια έπρεπε να ανυψωθούν για να πληρούν τους οικοδομικούς κώδικες της Φλόριντα.

Αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν κόστος. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της κοινότητας, τα σπίτια πωλούνται από 1,4 έως 1,9 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με άλλα νέα σπίτια στην περιοχή με τιμή που φτάνει τα 600.000 δολάρια.

Ως οικοδόμος που κατασκεύασε ο ίδιος σπίτια ανθεκτικά στους τυφώνες στη Βιρτζίνια, ο Φούλφορντ είπε ότι είναι εντυπωσιασμένος από το πώς χτίστηκε το νέο του σπίτι στη Φλόριντα. Το έργο βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή, με 31 κατοικίες να έχουν ολοκληρωθεί από τις 86 που πρόκειται να αναπτυχθούν.

Εν μέσω κλιματικής αλλαγής, όμως οι κάτοικοι του Χάντερς Πόιντ λένε ότι πρέπει να προετοιμαστούν για όσα ακολουθούν, υπογραμμίζοντας ότι περισσότερα σπίτια πρέπει να κατασκευαστούν και να σχεδιαστούν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

«Η ηλιακή ενέργεια, οι μπαταρίες και ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάζουμε τα σπίτια θα είναι μέρος του μέλλοντος, γιατί βλέπουμε ότι αποδίδει» είπε ο Γκόμπιουτι. «Ο κόσμος αλλάζει και αυτό είναι ένα τεστ».

CNNi, Rachel Ramirez/ As parts of Florida went dark from Helene and Milton, the lights stayed on in this net-zero, storm-proof community




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button