πολιτική

Θεοδωρικάκος για προϋπολογισμό: «Στόχος η στήριξη της μεσαίας τάξης και των οικονομικά αδύναμων»

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια πιο παραγωγική Ελλάδα, με λιγότερους φόρους και καλύτερα εισοδήματα για τους πολίτες. Με το βλέμμα στη στήριξη της μεσαίας τάξης και των οικονομικά αδύναμων αλλά και για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο υλοποιείται από τις 21 Οκτωβρίου, με παραγωγικές επενδύσεις 3 δισ. ευρώ.

«Διανύουμε μια πολύ ταραγμένη περίοδο που επηρεάζει καθοριστικά τη ζωή όλων, ιδιαίτερα την Ευρώπη και την ίδια την προοπτική της. Συζητώντας τον προϋπολογισμό οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε τις αλλαγές και την ανάγκη να πορευόμαστε εν μέσω κινδύνων με συγκροτημένη εθνική στρατηγική. Στην ευρύτερη περιοχή διεξάγονται δύο πόλεμοι με τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και κρίσιμες επιπτώσεις στην οικονομία, στο ενεργειακό κόστος, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στο μεταφορικό κόστος. Τα δύο μεγαλύτερα κράτη της Ε.Ε. – η Γερμανία και η Γαλλία- διέρχονται πολυεπίπεδες κρίσεις. Η πολιτική μεταβολή στις ΗΠΑ πιθανότατα θα σημάνει νέους όρους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, δυσμενείς για την Ευρώπη» σημείωσε αρχικά ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε:

«Οι κίνδυνοι επέκτασης των πολεμικών επιχειρήσεων είναι ισχυροί. Η έκθεση Ντράγκι επιχειρεί να αφυπνίσει τις ευρωπαϊκές πολιτικές ελίτ και να δώσει κατεπείγοντα προσανατολισμό ανταγωνιστικότητας, βιωσιμότητας στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα απέχει μόλις 15 χρόνια από τη χρεοκοπία της, 10 χρόνια από τη στιγμή που κινδύνεψε να βγει από την Ευρωζώνη, 5,5 χρόνια από την έξοδο από τα μνημόνια, 3 χρόνια από την κλειστή οικονομία λόγω κορονοϊού. Μέσα σε τέτοιο περιβάλλον, η ανυπόληπτη χώρα, μαύρο πρόβατο του ’15, με τη σοβαρή προσπάθεια της κυβέρνησης αυτά τα 5 χρόνια, με υπεύθυνες δημοσιονομικές επιλογές, σωστό πολιτικό προσανατολισμό και μεγάλη συνεισφορά της ίδιας της κοινωνίας, πέτυχε να ανακτήσει την αξιοπιστία της, να βγει στις αγορές.».

«Να μειώσει αναλογικά το χρέος και ταυτόχρονα να μειώσει φόρους, ασφαλιστικές εισφορές. Πέτυχε να μειώσει την ανεργία από το 18 στο 9%, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 28% και μέσα από συνδυαστικά αυστηρά μέτρα να σταματήσει την άνοδο των τιμών στα βασικά είδη διαβίωσης το 2024: στο 0,25%, από την αρχή του χρόνου ως τις 30 Νοεμβρίου» δήλωσε στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης, αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησης και συνέχισε την ομιλία του με τις δράσεις του προϋπολογισμού του 2025.

«Μέσα στο ’25 καταργείται το τέλος επιτηδεύματος όσων εργάζονται με «μπλοκάκι», που το 2019 ήταν μισό δισεκατομμύριο που αφαιρείτο από τη μεσαία τάξη και τους εργαζομένους. Και πραγματοποιούνται αυξήσεις άνω του αναμενόμενου βασικού πληθωρισμού σε μισθούς, συντάξεις για όλους τους πολίτες. Όλα τα παραπάνω ασφαλώς περιγράφουν σημαντικά βήματα προόδου και βελτίωση της ζωής των πολιτών, σε σχέση με τα χρόνια της επαπειλούμενης τότε καταστροφής. Παρά τις μεγάλες αναταράξεις παγκοσμίως, στην Ελλάδα επέστρεψε η συναίσθηση κανονικότητας. Η κυβέρνηση πορεύεται με όραμα, με σχέδιο, με σκληρή δουλειά, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, κοινωνικής ευαισθησίας για όσους αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Ο στόχος μας είναι η παραγωγική και ασφαλής Ελλάδα, με ευημερία, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις για όλους τους Έλληνες. Προχωράμε μπροστά, χωρίς να αφήσουμε κανένα περιθώριο, να επαναληφθεί η τραγική περιπέτεια που βιώσαμε της χρεοκοπίας και της απαξίωσης.» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και συνέχισε ως εξής:

«Έχει λεχθεί από πολλούς ότι η Ελλάδα μέσα στον κυκλώνα των αναταράξεων αποτελεί πυλώνα σταθερότητας τη ΝΑ Μεσόγειο. Είναι πραγματικότητα. Όμως, προσοχή! Πυλώνας σταθερότητας. Όχι στασιμότητας. Για αυτό προχωράμε με δημοσιονομική ευθύνη και αξιοπιστία, με σίγουρα βήματα μειώνοντας περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος και διασφαλίζοντας ανάπτυξη 2,3% του ΑΕΠ με αύξηση των επενδύσεων κατά 8,4%. Στις 21 Οκτωβρίου περιγράψαμε με τον Πρωθυπουργό τη στρατηγική μας για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και ένα σχέδιο υλοποίησης επενδύσεων άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εργαζόμαστε μεθοδικά για την καθοριστική ενίσχυση της βιομηχανίας, τη σύνδεσή της με την εφαρμοσμένη έρευνα και καινοτομία, την ενίσχυση και την επιτάχυνση των παραγωγικών ιδιωτικών επενδύσεων, την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους. Με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας, της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας. Για μια οικονομία στραμμένη κυρίως στην παραγωγή και όχι στην υπερβολική κατανάλωση.».

Η Ελλάδα κινείται με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε δρόμο ευθύνης

«Ας μην γελιόμαστε, ανεξάρτητα από την κριτική και τις διαφορετικές απόψεις των κομμάτων, η Ελλάδα κινείται με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε δρόμο δημοσιονομικής ευθύνης, αξιοπιστίας και θετικών αποτελεσμάτων, οικονομικής επιτυχίας. Είναι ωστόσο κρίσιμο και καθοριστικό να μπορέσουμε να νικήσουμε τα επόμενα χρόνια το σημαντικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, που παρά την αύξηση των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής τα τελευταία χρόνια, παραμένει σε υψηλά επίπεδα αντίστοιχα με αυτά που είχαμε όταν μπήκαμε στην ευρωζώνη.

Η βιομηχανία στις παραμεθόριες περιοχές και στην περιφέρεια είναι προϋπόθεση για την ασφάλεια της πατρίδας μας, για την ανακοπή της δραματικής δημογραφικής συρρίκνωσης και πρέπει να αποτελεί εθνικό στόχο. Είναι προϋπόθεση για να μειωθούν οι κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες. Γι’ αυτό αποτελεί εθνική αναγκαιότητα και πρέπει να στηριχθεί απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις και είναι η πολιτική που μπορεί να δώσει ρεαλιστική ελπίδα σήμερα και αύριο, ιδιαίτερα στις κοινωνικές ομάδες που είναι πιο αδύναμες οικονομικά και στους νέους ανθρώπους. Καλύτερο βιοτικό επίπεδο μπορεί να υπάρξει για όλους μόνο σε μια πιο παραγωγική Ελλάδα» συνέχισε ο ίδιος και κατάληξε αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης:

«Τους πρώτους μήνες του 2025 θα προκηρυχθούν τα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου με 600 εκατ. ευρώ ενισχύσεις: των μεγάλων επενδύσεων άνω των 10 εκατ. ευρώ, των παραμεθόριων περιοχών και της Θεσσαλίας και της μεταποίησης.
Ενισχύουμε τον θεσμό των εμβληματικών επενδύσεων και μετά το πέρας του RRF στο τέλος του 2025. Εντάσσουμε σε αυτές τη ναυπηγική βιομηχανία, τη γαλάζια οικονομία μας που πρέπει να πολλαπλασιαστεί στο ΑΕΠ, τις κρίσιμες πρώτες ύλες, που σχετίζονται με την ίδια την ασφάλεια της Ευρώπης και την κυκλική οικονομία, που είναι βασικό χαρακτηριστικό της πράσινης μετάβασης.

Παράλληλα, υλοποιούνται τα προγράμματα της έξυπνης μεταποίησης, της αναβάθμισης των υποδομών των επιχειρηματικών πάρκων, το ερευνώ- καινοτομώ και συνολικά οι επενδύσεις μας στην έρευνα με ποσά που συνολικά αγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ.
Προχωρήσαμε ήδη στην έγκριση 271 επενδυτικών σχεδίων σε όλη την Ελλάδα με συνολικό προϋπολογισμό 858 εκατομμυρίων ευρώ. Οι επιχειρήσεις θα λάβουν 224 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση και άλλα σχεδόν 178 εκατομμυρίων ευρώ θα είναι φοροαπαλλαγές. Από τις επενδύσεις αυτές προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν 4.420 νέες θέσεις εργασίας.

Ιδιαίτερη στήριξη δίνεται στη Θεσσαλία, που έχει πληγεί από τον Daniel, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ ικανοποιούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι τουριστικές επενδύσεις τόσο στην Κρήτη όσο και στο Νότιο Αιγαίο, όπου και είχαν υποβληθεί τα περισσότερα αιτήματα. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις εγκρίθηκαν όλα τα επενδυτικά σχέδια του Νομού Έβρου. Αναλογικά και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας εγκρίθηκαν επενδυτικά σχέδια που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξή τους.
Επισημαίνεται ότι για το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που εγκρίναμε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπάρχει εξασφαλισμένη πρόσβαση σε δανειακή χρηματοδότηση με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από το ταμείο DELFI της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η οικονομική, αναπτυξιακή πολιτική είναι συνυφασμένη με τις ιδέες και τις αξίες της παράταξής μας. Τον πατριωτισμό, την ελευθερία, την αλληλεγγύη. Κάποιοι ονομάζουν αυτή την πολιτική νεοφιλελεύθερη και πολύ δεξιά, άλλοι υπερβολικά κεντρώα. Είναι απλώς κοινωνικά και εθνικά υπεύθυνη πολιτική, μακριά απ’ τις παραπλανητικές ετικέτες του χθες, με σύνεση και ευθύνη, με σχέδιο και κοινωνική ευαισθησία, οδηγώντας εν μέσω παγκόσμιων αναταράξεων την Ελλάδα στο αύριο με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και σιγουριά».»




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button