Κόσμος

Ισραηλινοί στρατιώτες και τανκς στα σύνορα με το Λίβανο – Αντίποινα ετοιμάζουν Χεζμπολάχ και Ιράν

Ισραηλινά τανκς και στρατιώτες έκαναν την εμφάνιση τους στα σύνορα με το Λίβανο την ώρα που ανησυχία για την επόμενη μέρα στην περιοχή  και τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης παραμένει ζωντανή μετά το θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα σε αεροπορική επιδρομή.

Ο χρόνος θα δείξει αν πρόκειται για ένδειξη ότι η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ «πρόκειται να επεκταθεί ακόμη περισσότερο».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά το Λίβανο αλλά και τη Γάζα. Η συνέχιση των βομβαρδισμών, παρά το γεγονός ότι εξαλήφθηκε ο Νασράλα, έχει σαν στόχο να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο την σιιτική οργάνωση ώστε να πάψει να είναι απειλή.

Το αν θα ανοίξει ένα νέο μέτωπο στη Μέση Ανατολή θα εξαρτηθεί από το τι θα πράξουν η Χεζμπολάχ, το Ιράν και φυσικά το Ισραήλ.

Τι θα κάνει η Χεζμπολάχ;

Η Χεζμπολάχ παραπαίει από το ένα χτύπημα μετά το άλλο.

Η διοικητική της δομή έχει αποκεφαλιστεί, με περισσότερους από δώδεκα κορυφαίους διοικητές να έχουν δολοφονηθεί. Οι επικοινωνίες της έχουν σαμποταριστεί με τις συγκλονιστικές εκρήξεις των βομβητών και των ασύρματων συσκευών της, και πολλά από τα όπλα της έχουν καταστραφεί σε αεροπορικές επιδρομές.

«Η απώλεια του Hassan Nasrallah θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, ενδεχομένως αποσταθεροποιώντας την ομάδα και αλλάζοντας τις πολιτικές και στρατιωτικές στρατηγικές της βραχυπρόθεσμα», λέει ο Αμερικανός αναλυτής ασφάλειας της Μέσης Ανατολής Μοχάμεντ Αλ Μπάσα στο BBC.

Αλλά κάθε προσδοκία ότι αυτή η σφοδρά αντι-ισραηλινή οργάνωση θα παραιτηθεί ξαφνικά και θα ζητήσει ειρήνη με τους όρους του Ισραήλ είναι μάλλον άστοχη.

Η Χεζμπολάχ έχει ήδη ορκιστεί να συνεχίσει τον αγώνα. Διαθέτει ακόμη χιλιάδες μαχητές, πολλοί από τους οποίους είναι πρόσφατοι βετεράνοι της μάχης στη Συρία, και απαιτούν εκδίκηση.

Ακόμη έχει ένα σημαντικό οπλοστάσιο πυραύλων, πολλοί από τους οποίους είναι μακράς εμβέλειας, κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας που μπορούν να φτάσουν στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις. Θα υπάρξει πίεση στις τάξεις της να τα χρησιμοποιήσει σύντομα, πριν καταστραφούν και αυτά.

Αλλά αν το πράξουν, σε μια μαζική επίθεση που θα κατακλύσει την αεράμυνα του Ισραήλ και θα σκοτώσει αμάχους, τότε η απάντηση του Ισραήλ είναι πιθανό να είναι καταστροφική, προκαλώντας καταστροφές στις υποδομές του Λιβάνου, ή ακόμη και να επεκταθεί στο Ιράν.

Τι θα κάνει το Ιράν;

Αυτή η δολοφονία αποτελεί τόσο μεγάλο πλήγμα για το Ιράν όσο και για τη Χεζμπολάχ. Έχει ήδη ανακοινώσει πενθήμερο πένθος.

Έχει επίσης λάβει έκτακτες προφυλάξεις, κρύβοντας τον ηγέτη του, Αγιατολάχ Αλί Χαμανέι, σε περίπτωση που δολοφονηθεί και αυτός.

Το Ιράν δεν έχει ακόμη προβεί σε αντίποινα για την ταπεινωτική δολοφονία, τον Ιούλιο, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε ξενώνα της Τεχεράνης. Αυτό που συνέβη τώρα θα κάνει τους σκληροπυρηνικούς στο καθεστώς να σκεφτούν κάποιου είδους απάντηση.

Το Ιράν διαθέτει συμμάχους σε όλη τη Μέση Ανατολή, τον λεγόμενο «Άξονα της Αντίστασης».

Εκτός από τη Χεζμπολάχ, έχει τους Χούθι στην Υεμένη και πολυάριθμες ομάδες στη Συρία και το Ιράκ. Το Ιράν θα μπορούσε κάλλιστα να ζητήσει από αυτές τις ομάδες να εντείνουν τις επιθέσεις τους τόσο κατά του Ισραήλ όσο και κατά των αμερικανικών βάσεων στην περιοχή.

Αλλά όποια απάντηση και αν επιλέξει το Ιράν, πιθανότατα θα τη βαθμολογήσει έτσι ώστε να είναι λίγο πιο κοντά στην πρόκληση ενός πολέμου που δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα κερδίσει.

Τι θα κάνει το Ισραήλ;

Το Ισραήλ δεν έχει σαφώς καμία πρόθεση να σταματήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία για την εκεχειρία των 21 ημερών που πρότειναν 12 έθνη, συμπεριλαμβανομένου του στενότερου συμμάχου του, των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι στρατιωτικοί του υπολογίζουν ότι έχουν την Χεζμπολάχ σε θέση ισχύος τώρα, οπότε θα θελήσει να συνεχίσει την επίθεσή του μέχρι να απομακρυνθεί η απειλή αυτών των πυραύλων.

Αν δεν συνθηκολογήσει η Χεζμπολάχ -κάτι που είναι απίθανο- είναι δύσκολο να δούμε πώς το Ισραήλ μπορεί να επιτύχει τον πολεμικό του στόχο, δηλαδή να απομακρύνει την απειλή των επιθέσεων της Χεζμπολάχ, χωρίς να στείλει στρατεύματα στο έδαφος.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έχουν δώσει στη δημοσιότητα πλάνα από την εκπαίδευση του πεζικού τους κοντά στα σύνορα για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Αλλά έχουν περάσει τα τελευταία 18 χρόνια, από το τέλος του τελευταίου πολέμου με τη Χεζμπολάχ να έχει εκπαιδευτεί για να πολεμήσει τον επόμενο. Στην τελευταία δημόσια ομιλία του πριν από το θάνατό του, ο Νασράλα είπε στους οπαδούς του ότι μια ισραηλινή εισβολή στο νότιο Λίβανο θα ήταν, σύμφωνα με τα λόγια του, «μια ιστορική ευκαιρία».

Για τον ισραηλινό στρατό μια χερσαία εισβολή στο Λίβανο θα ήταν σχετικά εύκολη. Αλλά η έξοδος θα μπορούσε – όπως στη Γάζα – να πάρει μήνες.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button