Κόσμος

Ιταλία: Γιατί κινηματογράφος αρνείται να προβάλει ταινία για τη ζωή διαβόητου μαφιόζου

Ο ιδιοκτήτης του μοναδικού κινηματογράφου στο Καστελβελτράνο, τη σικελική γενέτειρα του διαβόητου αφεντικού της μαφίας Κόζα Νόστρα, Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, αρνείται να προβάλει μια ταινία βασισμένη στη ζωή του.

Ο Ντενάρο πέθανε από καρκίνο τον περασμένο Σεπτέμβριο, εννέα μήνες μετά τη σύλληψή του μετά από 30 χρόνια που ήταν καταζητούμενος από τις ιταλικές Αρχές.

Η έντονα μυθοπλαστική ταινία, Σισιλιάνικα Γράμματα, όπως αναφέρει ο Guardian έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας και θα κυκλοφορήσει στις ιταλικές αίθουσες στις 10 Οκτωβρίου.

Ο Σαλβατόρε Βακαρίνο, ιδιοκτήτης του κινηματογράφου στο Καστελβελτράνο, αρνήθηκε να φιλοξενήσει μια προεπισκόπηση και να προβάλει την ταινία, ανέφερε η Giornale di Sicilia. «Δεν με ενδιαφέρει, δεν με αφορά», δήλωσε στην εφημερίδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο γιος του πρώην δημάρχου Αντόνιο Βακαρίνο, ο οποίος καταδικάστηκε για διακίνηση ναρκωτικών τη δεκαετία του 1990 και είναι γνωστό ότι αλληλογραφούσε με τον Ντενάρο για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών της Ιταλίας, καθώς προσπαθούσαν να τον συλλάβουν. Η ταινία Σισιλιάνικα Γράμματα βασίζεται στην αλληλογραφία αυτή.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ansa αναφέρει επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει ότι ένας λόγος για τον οποίο ο Βακαρίνο δεν δείχνει την ταινία θα μπορούσε να είναι η αναφορά στον πατέρα του. Άλλοι είπαν ότι η συμπάθεια για τον Ντενάρο ήταν βαθιά στο Καστελβετράνο και ότι η ταινία τον παρουσίαζε με αρνητικό τρόπο.

Ο δήμαρχος της πόλης, Τζιοβάνι Λεντίνι δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να πείσει τον Βακαρίνο να προβάλει την ταινία «ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να τη δουν».

Ο Ντενάρο ήταν ένας από τους πλέον καταζητούμενους άνδρες της Ιταλίας μέχρι τη σύλληψή του σε κλινική του Παλέρμο, όπου λάμβανε θεραπεία για τον καρκίνο, τον Ιανουάριο του 2023. Το 2002 του επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης για εγκλήματα που περιλάμβαναν τη συμμετοχή του στις δολοφονίες των εισαγγελέων κατά της μαφίας Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο το 1992. Κάποτε καυχιόταν ότι θα μπορούσε να «γεμίσει ένα νεκροταφείο» με τα θύματά του.

Ενώ διέφευγε, ο Ντενάρο διατηρούσε τον πολυτελή τρόπο ζωής του χάρη σε διάφορους χρηματοδότες που, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, περιλάμβαναν πολιτικούς και επιχειρηματίες. Τους μήνες πριν από τη σύλληψή του ζούσε σε ένα ταπεινό διαμέρισμα στο Καμπομπέλο ντι Μαζάρα στην επαρχία Τράπανι της Σικελίας.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button