Κόσμος

Κάμαλα Χάρις vs Ντόναλντ Τραμπ: Με ποιους θα κυβερνήσουν σε περίπτωση εκλογής

Ανεξαρτήτως αν θα εκλεγεί ο πρώην πρόεδρος ή η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, έχει εξαιρετική σημασία να δει κανείς ποιους θα επιλέξουν οι δύο υποψήφιοι για να κυβερνήσουν την επόμενη μέρα.

Ανάλυση του Politico αναφέρει ποια στελέχη αναμένεται να στελεχώσουν το υπουργικό συμβούλιο της Χάρις ή του Τραμπ σε περίπτωση εκλογής.

Ποιοι θα χειριστούν την μετάβαση για την Χάρις

Σε περίπτωση που η Κάμαλα Χάρις εκλεγεί αναμένεται να διασφαλίσει ότι οι στενότεροι σύμβουλοι της και τα βασικά μέλη του υπουργικού της συμβουλίου θα είναι άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης της.

Η Κάμαλα Χάρις

(AP Photo/Ross D. Franklin)

Ίσως μάλιστα να υπάρξει κάποια συνέχεια σε σχέση με την τρέχουσα διοίκηση.

Η Χάρις έχει αναθέσει στον Γιοχάνες Άμπραχαμ, ο οποίος ηγήθηκε της μετάβασης Μπάιντεν – Χάρις, να καθοδηγήσει και τη μετάβαση στη διοίκηση Χάρις – Γουόλς, σε περίπτωση που εκλεγούν.

Ποιοι θα στελεχώσουν το υπουργικό συμβούλιο

Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και η ομάδα της θα επιδιώξουν να διασφαλίσουν ότι το μελλοντικό υπουργικό συμβούλιο θα πληροί τη δέσμευση της για ποικιλομορφία – από φυλετική, γεωγραφική και πολιτική άποψη. Έχει μάλιστα υποσχεθεί ότι θα διορίσει έναν Ρεπουμπλικάνο μέσα στο υπουργικό της συμβούλιο.

Υπουργός Εξωτερικών

Σε ό,τι αφορά την Κάμαλα Χάρις, η οποία ακόμα δεν έχει ακόμη διαχωρίσει την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της από την ατζέντα του Μπάιντεν, η επιλογή του επικεφαλής της διπλωματικού επιτελείου θα σημάνει αν θα ακολουθήσει την πολιτική του απερχόμενου προέδρου ή όχι.

state.jpg

Το κτίριο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

AP Photo / Luis M. Alvarez

Εάν λοιπόν εκλεγεί, η απόφαση της θα έρθει σε μία στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσει την κρίση στην Μέση Ανατολή, την επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ευρώπη και τις προσπάθειες της Κίνας να επεκτείνει την επιρροή της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στους κύκλους των Δημοκρατικών ακούγονται τα ονόματα:

Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ

Είναι βετεράνος στο υπουργείο εξωτερικών, η οποία στο παρελθόν ανέλαβε καθήκοντα πρέσβη στην Λιβερία. Διαθέτει μεγάλο σεβασμό για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ιδίως μεταξύ των γυναικών και των ατόμων που αισθάνονται αποκλεισμένοι.

Έχει έντονο ενδιαφέρον για τα αφρικανικά θέματα, γνωρίζει εξωτερική πολιτική, ενώ υπηρέτησε και στα Ηνωμένα Έθνη. Συγκέντρωσε πάνω από 140 χώρες για να επιπλήξουν τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

Κρις Μέρφι

Μία ακόμη επιλογή της Χάρις, είναι ο Κρις Μέρφι. Ξεχωρίζει εν μέρει επειδή είναι πρόθυμος να είναι πιο σκληρός απέναντι στους συμμάχους των ΗΠΑ με φτωχό μητρώο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία.

kris merfy

Ο Δημοκρατικός Κρις Μέρφι

(AP Photo/Jacquelyn Martin, File)

Ο γερουσιαστής του Κονέκτικατ υποστήριξε την απόφαση του Μπάιντεν να μην παρακρατήσει ορισμένα όπλα από το Ισραήλ και επιμένει ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα είναι μέρος οποιασδήποτε μελλοντικής λύσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι πιθανόν να τον καταγγείλουν ως πολύ ακροαριστερό σε μια διαδικασία επικύρωσης, αλλά οι Δημοκρατικοί θα τον υποστήριζαν και οι γερουσιαστές σπάνια εμποδίζουν έναν δικό τους.

Πιτ Μπούτιτζετζ

Στα τέσσερα χρόνια της θητείας του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Μπούτιτζετζ στηρίχθηκε κατά καιρούς στην μεταφορά των μηνυμάτων της κυβέρνησης στην τηλεόραση. Αν και δεν φαίνεται η Χάρις να καταλήγει σε αυτόν, το να υπηρετήσει στην κορυφαία διπλωματική θέση της χώρας είναι ψηλά στη λίστα του

Γουίλιαμ Μπερνς

Πιθανή επιλογή είναι ο διευθυντής της CIA, πρώην διπλωμάτης καριέρας και πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο οποίος έχει αναλάβει τη θέση του πρεσβευτή στη Ρωσία επί κυβερνήσεως Μπους και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεως Ομπάμα.

william burns

O Γουίλιαμ Μπερνς (AP Photo/Mark Schiefelbein, File)

(AP Photo/Mark Schiefelbein, File)

Ο Μπάιντεν του έχει αναθέσει κάποια δύσκολα καθήκοντα, όπως το να καρφώσει μια συμφωνία ομηρίας και κατάπαυσης του πυρός που θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Σε αυτό το θέμα, δεν έχει αποδώσει.

Τζέικ Φλέικ

Ο Φλέικ είναι ένας πρώην Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Αριζόνα, ο οποίος ήρθε σε ρήξη με τον Τραμπ και υπηρέτησε ως απεσταλμένος του Μπάιντεν στην Τουρκία μέχρι τον περασμένο μήνα, μια δύσκολη διπλωματική αποστολή.

Το Ρεπουμπλικανικό υπόβαθρό του θα τον καθιστούσε μια εξαίρεση στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά η επιλογή του θα μπορούσε να στείλει το μήνυμα ότι ο Χάρις πιστεύει στη σημασία του να μιλάει η Αμερική με μια φωνή στην εξωτερική πολιτική.

Turkey US Ambassador Jeff Flake Erdogaan

Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία Τζεφ Φλέικ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν σε κοινή φωτογράφηση μόλις ο Φλέικ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2022 στην Αγκυρα

Turkish Presidency via AP

Η επιβεβαίωση του Φλέικ θα εξαρτηθεί εν μέρει από το πόση επιρροή διατηρεί ο Τραμπ και το κίνημά του MAGA μεταξύ των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας, αλλά οι Δημοκρατικοί πιθανότατα θα τον υποστηρίξουν. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες, επίσης, πιθανώς θα καλωσόριζαν ένα πρόσωπο που θεωρείται μετριοπαθής και καταλαβαίνει τι κάνουν στο πεδίο.

Υπουργός Οικονομικών

Η επιλογή του υπουργού Οικονομικών από τη Χάρις θα είναι ένα μήνυμα σχετικά με την υποστήριξη των επιχειρήσεων ή τον κατευνασμό της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών που είναι επιφυλακτική απέναντι στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Χάρις ανέφερε ότι θα τιμωρήσει τις επιχειρήσεις που διαπράττουν αδικήματα, στηριζόμενη στην εμπειρία της στην καταδίωξη τραπεζών και άλλων εταιρειών ως γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας.

Κεντρικό στοιχείο της οικονομικής πλατφόρμας, η Χάρις έχει καταστήσει την ανάπτυξη της μεσαίας τάξης. Έχει δεσμευτεί για φορολογικές ελαφρύνσεις για οικογένειες, αγοραστές πρώτης κατοικίας και μικρές επιχειρήσεις.

Ο επόμενος υπουργός θα κατευθύνει την κυβέρνηση μέσα από τις βασικές δημοσιονομικές μάχες που θα κυριαρχήσουν στην Ουάσινγκτον το επόμενο έτος. Αυτό περιλαμβάνει τη διαφαινόμενη μάχη για το ανώτατο όριο του χρέους και τις διαπραγματεύσεις για μια σημαντική φορολογική συμφωνία που θα αντιμετωπίσει τη λήξη του ρεπουμπλικανικού φορολογικού νόμου του 2017.

Για την θέση αυτή υποψήφια θεωρούνται τα παρακάτω ονόματα:

Λαέλ Μπρέιναρντ

Η Μπρέιναρντ είναι μια οικονομολόγος με μακρά εμπειρία στη χάραξη πολιτικής και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια σταθερή, συναινετική επιλογή.

Πρόσφατα ήταν αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και επιβεβαιώθηκε με ψήφους 52-43 για τον ρόλο αυτό το 2022.

lael brainard

Η Λάελ Μπρέιναρντ

(AP Photo/Evan Vucci)

Η Μπρέιναρντ, η οποία πιστεύεται ότι επιθυμεί τη θέση, θεωρούνταν ευρέως ως κορυφαία υποψήφιος για το υπουργείο Οικονομικών στην αρχή της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Όμως η τρέχουσα θέση της ως κορυφαία οικονομική σύμβουλος του Μπάιντεν μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος της, αν η Χάρις επιθυμεί να κάνει μια νέα αρχή με μια νέα ομάδα.

Μάικλ Μπένετ

Ένας από τους πρώην συναδέλφους της Χάρις στη Γερουσία με τον οποίο διατηρεί σχέσεις, ο Μπένετ έχει ασχοληθεί με ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, πράγμα που θα καθησύχαζε τη Wall Street.

Διαθέτει επίσης σχετική εμπειρία ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας και έχει συμμετάσχει στην κατάθεση της τροπολογίας για την φορολογική πίστωση για τα παιδιά, ενός σημαντικού πυλώνα της οικονομικής ατζέντας του αντιπροέδρου.

Αν και δεν είναι μια ιστορική επιλογή όπως ο Γουόλι Αντεγιέμο, ο Μπένετ θεωρείται ότι μπορεί να επιβεβαιωθεί ακόμη και με μια Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Και με έναν Δημοκρατικό κυβερνήτη στη γενέτειρά του που μπορεί να διορίσει αντικαταστάτη, δεν υπάρχει κίνδυνος για το κόμμα να χάσει την έδρα.

Γουόλι Αντεγιέμο

Ο Αντεγιέμο έχει υπηρετήσει τη διοίκηση Ομπάμα, ως ο Νο 2 αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών με ψηφοφορία στη Γερουσία.

Έχει επιβλέψει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο στο Υπουργείο Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού προφίλ έργου για την αντιμετώπιση του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ο Αντεγιέμο είναι απόφοιτος της BlackRock, ο οποίος έχει επίσης δεσμούς με τη γερουσιαστή Elizabeth Warren, καθώς υπηρέτησε ως ο πρώτος επικεφαλής του προσωπικού του Γραφείου Προστασίας Καταναλωτών Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών.

Σε περίπτωση που καταφέρει να πάρει τη θέση, ο Αντεγιέμο θα είναι ο πρώτος μαύρος υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Τζίνα Ραϊμόντο

Η πρώην κυβερνήτης του Ρόουντ Άιλαντ ήταν στην πρώτη γραμμή της βιομηχανικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν και του ανταγωνισμού με την Κίνα.

Θα ήταν μια κεντρώα, φιλική προς τις επιχειρήσεις επιλογή, αν και θα μπορούσε να απομακρύνει τους προοδευτικούς.

Το ενδιαφέρον της για την υποψηφιότητα στο Υπουργείο Οικονομικών είναι γνωστό, ορισμένοι σύμμαχοι, τόσο της Harris, όσο και της Raimondo έχουν πει ότι οι δύο τους δεν έχουν καλή σχέση.

Μπράιαν Νέλσον

Ο Νέλσον ήταν υφυπουργός Οικονομικών μέχρι να αποχωρήσει για να ενταχθεί στην εκστρατεία της Χάρις τον Ιούλιο.

Είναι επί μακρόν στενός σύμβουλος της Χάρις, ξεκινώντας από τη θητεία της ως γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια.

Ο Νέλσον θεωρείται ευρέως ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για μια ανώτερη θέση στη διοίκηση της Χάρις.

Μπλερ Έφρον

Ο διακεκριμένος χρηματοδότης και επενδυτικός τραπεζίτης είναι μακροχρόνιος δωρητής των Δημοκρατικών και ήταν ένας από τους πρώτους μεγάλους υποστηρικτές της Χάρις για την προεδρική της υποψηφιότητα το 2020.

Η Έφρον έχει προταθεί για πιθανό κορυφαίο οικονομικό ρόλο στην κυβέρνηση.

Υπουργός Άμυνας

Σε ό,τι αφορά την αμυντική της πολιτική, η Χάρις δεν αναμένεται να απομακρυνθεί ιδιαίτερα από την πολιτική που εφαρμόζει ο Μπάιντεν. Ως συνήθως, υπάρχουν πολλοί γερουσιαστές και βουλευτές που βρίσκονται ψηλά στις φημολογούμενες λίστες των υποψηφίων.

Αλλά το να αποσπάσουν νομοθέτες από ένα Κογκρέσο με τόσο στενά περιθώρια θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στον υπουργό που έχει οριστεί από την Κάμαλα Χάρις.

Κριστίν Γουόρμουθ

Η Γουόρμουθ κατέχει μεγάλη εμπειρία σε ό,τι αφορά το Πεντάγωνο. Η καριέρα της ξεκίνησε από την εποχή της διοίκησης Ομπάμα και έχει ασχοληθεί με όλους τους τομείς.

Congressional Gold Medal Ghost Army

H Κριστίν Γουόρμουθ

(AP Photo/Mark Schiefelbein)

Ακόμη, η ίδια φαίνεται να διαθέτει βαθιά εμπειρία πολλαπλών επιπέδων της γραφειοκρατίας του Πενταγώνου και την κράτησε στο παιχνίδι, ενώ οι ΗΠΑ υποστήριζαν την Ουκρανία μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας το 2022.

Μισέλ Φλούρνοϊ

Η Flournoy είναι ένα εξέχον όνομα στους κύκλους της εθνικής ασφάλειας και θεωρούνταν ως επικρατέστερη υποψήφια για επικεφαλής του Πενταγώνου για προηγούμενες υποψηφιότητες των Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένων του Μπάιντεν και της Χίλαρι Κλίντον.

Η εμπειρία της ως πρώην επικεφαλής πολιτικής του Πενταγώνου θα βοηθούσε τη Χάρις στο υπουργείο Άμυνας. Η Φλουρνόι και ο Μπάιντεν συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, για παράδειγμα, καθώς η ίδια τάχθηκε υπέρ μιας διευρυμένης αποστολής για την καταπολέμηση των εξεγέρσεων στο Αφγανιστάν.

Οι δεσμοί της Flournoy με αμυντικές εταιρείες μέσω της εταιρείας συμβούλων της, WestExec Advisors, θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν αντιδράσεις από ορισμένους συναδέλφους της Δημοκρατικούς.

Άνταμ Σμιθ

Ο Σμιθ έχει διατελέσει πρόεδρος και τακτικό μέλος στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων για σχεδόν 14 χρόνια.

Ο Σμιθ ήταν από τους πιο επιφανείς και πρώτους Δημοκρατικούς που κάλεσαν τον Μπάιντεν να παραιτηθεί μετά την καταστροφική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ απέναντι στον Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι η Χάρις θα ήταν πολύ καλύτερη υποψήφια για το κόμμα.

Υπουργός Εσωτερικών

Αν και σχετικά χαμηλού προφίλ όσον αφορά τις θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο, η επιλογή της για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών θα προσφέρει μια ένδειξη για τη δέσμευση της Χάρις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για το είδος της σχέσης που θα έχει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τις φυλές των ιθαγενών Αμερικανών.

Το υπουργείο έχει επίσης κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της αύξησης της ηλιακής και αιολικής παραγωγής σε ομοσπονδιακές εκτάσεις. Αναμένεται ότι η Χάρις, αν εκλεγεί, θα προσπαθήσει να συνεχίσει να ενισχύει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να διατηρήσει τα εμπόδια που ισχύουν για την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Ντεμπ Χάαλαντ

Η Χάαλαντ αναμενόταν να παραμείνει στο Υπουργείο Εσωτερικών σε μια δεύτερη θητεία του Μπάιντεν, και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για την αποχώρησή της, αν κερδίσει η Χάρις.

deb-haaland_ypoyrgos_esoterikon.jpg

Η Ντεμπ Χάαλαντ

APimages

Παρόλα αυτά, η Χάαλαντ αναμένεται να είναι μόνο μια μεταβατική φιγούρα σε ένα υπουργικό συμβούλιο του Χάρις. Οι πολιτικές συζητήσεις στο Νέο Μεξικό υποδηλώνουν ότι η Χάαλαντ μπορεί τελικά να επικεντρώσει το βλέμμα της στην κατοικία του κυβερνήτη στη Σάντα Φε, αλλά ο αγώνας αυτός απέχει ακόμη δύο χρόνια.

Στιβ Μπούλοκ

Το 2022, η Χάαλαντ διόρισε τον Μπούλοκ, ο οποίος έβαλε για λίγο υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2020, για να επιβλέπει το νέο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα του Bureau of Land Management, το οποίο έχει ως αποστολή να βοηθά την κυβέρνηση να προστατεύει τις δημόσιες εκτάσεις.

Δεδομένης αυτής της εργασίας και της πολιτικής και εκτελεστικής εμπειρίας του πρώην κυβερνήτη της Μοντάνα, ο Μπούλοκ θα μπορούσε να είναι μια ελκυστική επιλογή για να διαδεχθεί τον Χάαλαντ στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Μάικ Κόνορ

Ο Κόνορ, παλιός γνώριμος στους πολιτικούς κύκλους της Ουάσινγκτον, κατείχε τη Νο2 θέση στο Υπουργείο Εσωτερικών κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα και ήταν υποψήφιος για την κορυφαία θέση στο Υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Μπάιντεν.

Αντ’ αυτού, υπήρξε ένας αθόρυβος διαχειριστής του Σώματος Μηχανικών του Στρατού για την τρέχουσα κυβέρνηση. Όπως και ο Χάαλαντ, ο Κόνορ είναι ιθαγενής Αμερικανός, από το Taos Pueblo στο Νέο Μεξικό. Και έχει το πλεονέκτημα ότι έχει κερδίσει την επιβεβαίωση της Γερουσίας πολλές φορές.

Τζον Τέστερ

Ο Τέστερ, ο οποίος αψηφούσε επί μακρόν τις πολιτικές αντιξοότητες στη βαθιά κόκκινη Μοντάνα, δεν έχει προηγηθεί ούτε σε μία δημοσκόπηση έναντι του Ρεπουμπλικάνου διεκδικητή του αυτό το φθινόπωρο.

john tester

O Δημοκρατικός Τζον Τέστερ

(AP Photo/Jacquelyn Martin)

Αν χάσει την έδρα του, το Εσωτερικών θα μπορούσε να είναι ένα χαρτοφυλάκιο που θα μπορούσε να χειριστεί.

Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου

Ο πιο κρίσιμος διορισμός που θα πρέπει να κάνει η Χάρις και αναμένεται να κρίνει πολλά για την προεδρική της θητεία, είναι να βρει τον προσωπάρχη του

Αναλυτές αναφέρουν, ότι θα είναι σημαντικό για τη Χάρις να διορίσει έναν επικεφαλής του προσωπικού με μεγάλη εμπειρία στην Ουάσινγκτον.

Η Lorraine Voles, η σημερινή επικεφαλής του προσωπικού της στο γραφείο του αντιπροέδρου, πληροί αυτά τα κριτήρια και έχει επαινεθεί ευρέως για τη όσα έχει κάνει.

Κάρεν Νταν

Η Νταν, η οποία επέβλεψε τις προετοιμασίες της Χάρις για το ένα και μοναδικό ντιμπέιτ της με τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι εξέχουσα δικηγόρος σε δίκες στην Ουάσινγκτον.

Η ίδια απέδειξε ότι έχει αρκετές ικανότητες που θα μπορούσαν να την καταστήσουν κορυφαία υποψήφια για τη θέση της επικεφαλής του προσωπικού Χάρις.

Μάρτι Γουόλς

Κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του Γουόλς ως υπουργού Εργασίας του Μπίντεν, είχε μια φημισμένα καλή σχέση με την Κάμαλα Χάρις.

Ο Γουόλς έπαιξε βασικό ρόλο στην εξέταση των πιθανών υποψήφιων αντιπροέδρων της Harris, συμμετέχοντας στην τριμελή επιτροπή που διεξήγαγε τις τελικές συνεντεύξεις με τους υποψηφίους.

Παρόλο που ο Γουόλς δεν διαθέτει κάποιες από τις διασυνδέσεις στο Καπιτώλιο που είχαν οι προηγούμενοι προσωπάρχες, διαθέτει εμπειρία στη διοίκηση και την κυβέρνηση από τη θητεία του ως δήμαρχος της Βοστώνης και ως υπουργός Εργασίας, η οποία βοηθά στο να επιλεγεί ως προσωπάρχης.

Σέντρικ Ρίτσμοντ

Ο πρώην βουλευτής της Νέας Ορλεάνης, ένας από τους πρώτους που προέτρεψε τον Μπάιντεν να θέσει υποψηφιότητα το 2020, γνώρισε την Χάρις μέσω του CBC όταν και οι δύο εργάζονταν στο Καπιτώλιο.

Και αφού ο Μπάιντεν τον έκανε επικεφαλής του Γραφείου Δημόσιας Δέσμευσης το 2021, ο Ρίτσμοντ κατέληξε να είναι ένας από τους βασικούς συμμάχους του αντιπροέδρου στη Δυτική Πτέρυγα.

Ήταν μεταξύ των έμπιστων βοηθών που βοήθησαν στην εξέταση και τη συνέντευξη των πιθανών υποψήφιων αντιπροέδρων της Χάρις τον Αύγουστο και συνεχίζει να ζητείται η συμβουλή του.

Παρόλα αυτά το όνομά του θα είναι στη λίστα των υποψηφίων για τη θέση του προσωπάρχη, απλώς και μόνο επειδή υπάρχουν λίγοι στην Ουάσινγκτον που εμπιστεύεται περισσότερο ο Χάρις.

Λαφόνζα Μπάτλερ

Τους τελευταίους μήνες η γερουσιαστής της Καλιφόρνια, υπήρξε έμπιστη σύμβουλος της Χάρις και η διοικητική της εμπειρία στη διεύθυνση της Emily’s List και του Συμβουλίου της SEIU στην Καλιφόρνια θα μπορούσε να της δώσει το επιχείρημα ότι θα ήταν κατάλληλη για να διευθύνει τις επιχειρήσεις στη Δυτική Πτέρυγα.

Όπως και με τον Ρίτσμοντ, ένας διορισμός της ως επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου θα την έκανε το πρώτο μαύρο άτομο που θα υπηρετούσε σε αυτόν τον ρόλο.

Μίνιον Μουρ

Στενή έμπιστη της αντιπροέδρου, η Μουρ έχει χρησιμεύσει εδώ και καιρό ως σύμβουλος και το έργο της ως προέδρου του συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο απέσπασε πολλούς επαίνους για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την περίπλοκη μετάβαση όταν η Χάρις πήρε τη θέση του Μπάιντεν στην κορυφή του ψηφοδελτίου ένα μήνα πριν από το συνέδριο.

Ποιοι θα στελεχώσουν το υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ

trump tramp ekloges ipa

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ σε προεκλογική του συγκέντρωση

(AP Photo/Nell Redmond)

Από την άλλη πλευρά, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως η ομάδα μετάβασης στη διοίκηση του, θα πλαισιωθεί από τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ και την Τούλσι Γκάμπαρντ, προσωπικότητες που προέρχονται από τους Δημοκρατικούς και έχουν ήδη δηλώσει ότι στηρίζουν τον πρώην πρόεδρο.

Σε ό,τι αφορά το υπουργικό συμβούλιο, έχουν ακουστεί πολλά ονόματα που θα μπορούσαν να επιλεγούν.

Υπουργός Εξωτερικών

Κατά την πρώτη του θητεία, ο Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε δύο υπουργούς Εξωτερικών. Ο πρώην πρόεδρος είχε μία ιδιόρρυθμη σχέση με τον Ρεξ Τίλερσον μέχρι που άρχισε να τον αποκλείει από τη χάραξη πολιτικής των ΗΠΑ. Αλλά ο αντικαταστάτης του, ο Μάικ Πομπέο έγινε πολύ γρήγορα από τους πιο έμπιστους συμβούλους του.

Αξίζει δε να αναφερθεί πως την επιλογή του Τραμπ για υπουργό Εξωτερικών θα παρακολουθούν και οι Ευρωπαίοι, τόσο για την προθυμία του να απομακρύνει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, όσο και να μειώσει την στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Κύκλοι των Ρεπουμπλικανών αναφέρουν στο Politico πως για την θέση αυτή εξετάζονται τα ακόλουθα πρόσωπα:

Ρικ Γκρενέλ

Ο Γκρενέλ είναι ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του MAGA και έχει αναδειχθεί από τη διοίκηση Τραμ πώς ένας από του κορυφαίους διπλωμάτες του πρώην προέδρου.

Διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία και στη συνέχεια υπηρέτησε ως εκτελών χρέη διευθυντή των εθνικών μυστικών υπηρεσιών. Έχει εδραιωθεί ως ένας από τους συμβούλους με τη μεγαλύτερη επιρροή σε θέματα εξωτερικής και πολλοί ειδικοί τον θεωρούν κορυφαίο υποψήφιο, είτε για υπουργό Εξωτερικών, είτε για σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, αν ο Τραμπ κερδίσει τον Λευκό Οίκο.

Αυτή τη στιγμή, είναι ανώτερος σύμβουλος στην Πρωτοβουλία Προστασίας της Αμερικής, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της επιρροής της κινεζικής κυβέρνησης.

Μπιλ Χάγκερτι

Ο γερουσιαστής του Τενεσί είναι ένας από τους κατεστημένους Ρεπουμπλικάνους που στράφηκαν στο κίνημα MAGA μετά τη νίκη του Τραμπ το 2016.

Βετεράνος της διοίκησης του Τζορτζ Μπους και πρώιμος υποστηρικτής του Τζεμπ Μπους, ο Χάγκερτι υπηρέτησε ως πρεσβευτής του Τραμπ στην Ιαπωνία πριν θέσει υποψηφιότητα για τη Γερουσία το 2020.

Στη Γερουσία, ο Χάγκερτι χρησιμοποίησε τη θέση του στην πανίσχυρη Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για να αποκτήσει τη φήμη ενός ακλόνητου γερακιού της Κίνας.

Ήταν επίσης μεταξύ ενός μικρού αριθμού γερουσιαστών που ψήφισαν κατά του πακέτου βοήθειας για την εθνική ασφάλεια που εγκρίθηκε νωρίτερα φέτος με αυξημένη χρηματοδότηση για την Ουκρανία.

Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν

Ο Ο’Μπράιαν ξεχωρίζει ως ο μόνος από τους τέσσερις συμβούλους εθνικής ασφάλειας του Τραμπ που δεν είχε διαμάχη με τον πρώην πρόεδρο.

Ακόμη, ο Ο’Μπράιαν υπηρέτησε ως ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για θέματα ομήρων από το 2018 έως το 2019, όπου μπήκε στο επίκεντρο του MAGA σε ένα περίεργο κεφάλαιο της διπλωματίας της εποχής Τραμπ:

Βοήθησε στην απελευθέρωση του Αμερικανού ράπερ A$AP Rocky από τις σουηδικές φυλακές μετά από έναν υποτιθέμενο καβγά που είχε στη Στοκχόλμη.

Ο Ο’Μπράιαν θα ήταν ευπρόσδεκτος στις Βρυξέλλες και το Κίεβο και θεωρείται μεγάλος υποστηρικτής του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Μάρκο Ρούμπιο

Ο Ρούμπιο είναι ένας πρώην αντίπαλος του Τραμπ που έγινε υποστηρικτής του, με σκληρές απόψεις σε πολλά θέματα εξωτερικής πολιτικής, ιδίως για την Κούβα και το Ιράν.

marco rubio

Ο Μάρκο Ρούμπιο (AP Photo/Evan Vucci, File)

AP Photo/Evan Vucci, File

Παρόλα αυτά, ο γερουσιαστής της Φλόριντα συνεργάστηκε με τους Δημοκρατικούς να φτιάξουν μια τροπολογία που δυσκολεύει τον Τραμπ να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ. Ο ίδιος προσπαθεί να φανεί υποστηρικτικός προς την Ουκρανία χωρίς να διαφωνήσει πλήρως με τη θέση του Τραμπ ότι το Κίεβο πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Ο Ρούμπιο πιθανότατα θα κερδίσει αρκετές ψήφους από τους Δημοκρατικούς κατά την διαδικασία επιβεβαίωσης του από τη Γερουσία. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Τραμπ θα τον θεωρήσει πολύ αδύναμο για να είναι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Μάικ Γουόλζ

Μεταξύ των προσώπων είναι και ο Γουόλζ, ένας βετεράνος του αμερικανικού στρατού και πρώην Green Beret. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει την παροχή αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Ήταν επίσης στην εμπροσθοφυλακή των αντιδράσεων που άσκησαν οι Ρεπουμπλικάνοι για την αποχώρηση που διέταξε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από το Αφγανιστάν, η οποία δεν έγινε σωστά.

Ο Γουόλζ, εκπρόσωπος της Φλόριντα, έχει αναδειχθεί στους κύκλους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ως πιθανός υποψήφιος για μια κορυφαία θέση εθνικής ασφάλειας σε μια δεύτερη θητεία του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών, του υπουργού Άμυνας ή μιας ανώτερης θέσης στην υπηρεσία πληροφοριών.

Υπουργός Εσωτερικών

Το Υπουργείο Εσωτερικών διαχειρίζεται κάθε στρέμμα δημόσιας γης στη χώρα. Κατά την διάρκεια της προηγούμενης θητείας του, ο πρώην πρόεδρος το κατεύθυνε προς την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Δύο από τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας συνάδουν με την υπόσχεση του Τραμπ για επανέναρξη των γεωτρήσεων. Θέτει πρότυπα ασφαλείας για τις υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου και εκμισθώνει γη για την ανάπτυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

Υπό τον Τραμπ, το Υπουργείο Εσωτερικών θα αναζητήσει νέους τρόπους για να καταργήσει τα ρυθμιστικά εμπόδια που έχει θέσει η σημερινή κυβέρνηση.

Όποιον κι αν επιλέξει για να διευθύνει την υπηρεσία, είναι πιθανό να μειώσει ή να τερματίσει πολλές από τις προσπάθειες του Μπάιντεν για τη δημιουργία τεράστιων αιολικών πάρκων στα ανοικτά της ανατολικής ακτής.

Νταγκ Μπέργκαμ

Ο κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότα είχε προβληθεί ως πιθανή επιλογή του Τραμπ για υπουργός Εσωτερικών νωρίτερα μέσα στο έτος, και η δουλειά του ως κυβερνήτης μιας ενεργειακής πολιτείας τον φέρνει σε καλή θέση για τη θέση αυτή.

Η Βόρεια Ντακότα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός πολιτεία της χώρας και έχει επίσης περισσότερα από 4 εκατομμύρια στρέμματα υπό ομοσπονδιακή εποπτεία.

Ο ίδιος ο Μπέργκαμ έχει επαινέσει τον Harold Hamm, τον εκτελεστικό πρόεδρο της πετρελαϊκής εταιρείας Continental Resources, ο οποίος υπήρξε άτυπος σύμβουλος του Trump στον τομέα της ενέργειας. Αλλά ο Burgum φαίνεται να ελπίζει σε μια θέση με μεγαλύτερο προφίλ, όπως ο υπουργός Εξωτερικών.

Κάθριν Μαγκρέγκορ

Η Μαγκρέγκορ, η οποία κάποτε εργαζόταν για τον τότε Ρεπ. Θέλμα Ντρέικ (R-Va.) και Έρικ Κάντορ (R-Va.) και ως στέλεχος της Επιτροπής Φυσικών Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπηρέτησε ως Νο 2 του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον Τραμπ.

Έχει επίσης επαινεθεί ως «ενήλικας στην αίθουσα» που θα μπορούσε να επιστρέψει σε μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ. Είναι αντιπρόεδρος των περιβαλλοντικών υπηρεσιών της NextEra Energy.

Σίνθια Λούμις

Η Λούμις πέρασε από συνέντευξη – και απορρίφθηκε – δύο φορές για την κορυφαία θέση του υπουργείου Εσωτερικών κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ.

Η γερουσιαστής του Γουαϊόμινγκ δεν εποφθαλμιά πλέον τη θέση, δήλωσε στο E&E News τον Ιούνιο, αν και το έργο της για τις δημόσιες εκτάσεις μπορεί να την κάνει κατάλληλη.

cynthia lumis

H Σίνθια Λούμις

(AP Photo/Mariam Zuhaib, File)

Έχει μετακινηθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Γερουσία από την τελευταία φορά που διεκδίκησε τη θέση του υπουργού και σήμερα είναι μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων και πρόεδρος της Δυτικής Ομάδας της Γερουσίας.

Πρόσφατα, ωστόσο, έχει τραβήξει την προσοχή στο Hill για την ηγεσία της στο θέμα των κρυπτονομισμάτων, γεγονός που ενδεχομένως σηματοδοτεί μια μετατόπιση μακριά από τις φιλοδοξίες που σχετίζονται με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ντέιβιντ Μπέρνχαρντ

Ο Μπέρνχαρντ, ο δεύτερος υπουργός Εσωτερικών του Τραμπ, έχει ειπωθεί ότι ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ, αλλά το πού θα καταλήξει δεν είναι σαφές.

Ενώ θα μπορούσε να ενταχθεί στην παλιά του θέση ως υπουργός, άνθρωποι που γνωρίζουν τις σκέψεις του λένε ότι ο Μπέρνχαρντ θα προτιμούσε να διευθύνει το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού.

Είναι συμπρόεδρος του Κέντρου για την Αμερικανική Ελευθερία στο America First Policy Institute, μια δεξαμενή σκέψης που πρόσκειται στον Τραμπ.

Υπουργός Άμυνας

Ένα από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια είναι και ο Υπουργός Άμυνας. Ένας ρόλος όπου η αφοσίωση θα είναι σημαντική, δεδομένου ότι το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση θα πρέπει να είναι πειστικό απέναντι στο κοινό και στα μέλη και των δύο κομμάτων.

pentagon pentagono ipa

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ

AP Photo/Carolyn Kaster, File

Ως αποτέλεσμα, πιθανότατα θα αναζητήσει κάποιον που γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα δεσμευτεί να ανατρέψει πράγματα όπως οι πολιτικές προσωπικού της εποχής Μπάιντεν που επικεντρώνονται στην προώθηση της φυλετικής και έμφυλης ποικιλομορφίας στις ένοπλες δυνάμεις.

Μάικ Γουόλζ

Ο συνταξιούχος συνταγματάρχης των Ειδικών Δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς, με εμπειρία στο Πεντάγωνο και τον Λευκό Οίκο, υπήρξε σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας και δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στο να γίνει υπουργός Άμυνας.

Εκλεγμένος στη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπώντας τη Φλόριντα το 2018, ο Waltz είναι ο πρώτος Green Beret που υπηρετεί στο Κογκρέσο. Ενσαρκώνει δύο ιδιότητες που εκτιμά ο Τραμπ: την παρουσία στα μέσα ενημέρωσης και την αφοσίωση.

Τομ Κότον

Ο γερουσιαστής του Αρκάνσας ήταν υπό εξέταση για να γίνει ο πρώτος υπουργός Άμυνας του Τραμπ, προτού τελικά επιλεγεί ο συνταξιούχος στρατηγός Τζιμ Μάτις.

Πρώην αξιωματικός πεζικού του στρατού και βετεράνος του Ιράκ και του Αφγανιστάν, ο Κότον ήταν από νωρίς υποστηρικτής του Τραμπ και τον συμβούλευε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Ως αιχμηρότατο μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, ο Κότον άφησε πρόσφατα να εννοηθεί πώς θα ηγηθεί, όταν ζήτησε ένα πιο ισχυρό και καινοτόμο Πεντάγωνο σε εκδήλωση δεξαμενής σκέψης τον Σεπτέμβριο.

Μάικ Πομπέο

Ο Πομπέο, πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και απόφοιτος του West Point, αποτέλεσε σταθερό στοιχείο της πολιτικής εθνικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ ως επικεφαλής της CIA και αργότερα ως υπουργός Εξωτερικών.

Αν και ζύγιζε μια δική του προεδρική υποψηφιότητα το 2024, ο Πομπέο υπήρξε αξιόπιστος υπερασπιστής του Τραμπ και υποστηρικτής της εξωτερικής του πολιτικής.

Congress US Israel Mike Pompeo

O πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο

AP Photo/Amanda Andrade-Rhoades

Η ισχυρή υποστήριξη προς το Ισραήλ και η σκληρότερη γραμμή έναντι του Ιράν ήταν χαρακτηριστικά της θητείας του Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πιθανότατα θα είναι το κλειδί για ένα Πεντάγωνο υπό την ηγεσία του Πομπέο.

Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου

Μία από τις σημαντικότερες θέσεις του Λευκού Οίκου, αν όχι η σημαντικότερη, είναι ο Προσωπάρχης. Στην ουσία είναι το δεξί χέρι του προέδρου των ΗΠΑ. Σε περίπτωση που εκλεγεί ο Τραμπ θα θελήσει να εγκαταστήσει κάποιον στην κορυφή του επιτελείου που εμπιστεύεται και θα τον βοηθήσει να υλοποιήσει αποτελεσματικά τη νομοθετική και ρυθμιστική ατζέντα του.

Ο Τραμπ θέλει να αποφύγει τα προβλήματα που τον ταλαιπώρησαν κατά την διάρκεια της πρώτης του θητείας. Η επιλογή ενός προσωπάρχη που θα τον βοηθήσει να πιάσει δουλειά από την πρώτη ημέρα θα είναι ύψιστη προτεραιότητα.

Μπρουκ Ρόλινς

Η Ρόλινς διετέλεσε επικεφαλής του Γραφείου Αμερικανικής Καινοτομίας και αργότερα εκτελούσα χρέη διευθύντριας του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής στον Λευκό Οίκο του Τραμπ, όπου διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ψήφιση του First Step Act, του νομοσχεδίου που υπέγραψε ο Τραμπ για την ποινική δικαιοσύνη.

Γεννημένη στο Τέξας, η οικογένεια της οποίας εδρεύει στην περιοχή του Φορτ Γουόρθ, η Ρόλινς εργάστηκε ως σύμβουλος πολιτικής του κυβερνήτη του Τέξας Ρικ Πέρι προτού διευθύνει το Ίδρυμα Δημόσιας Πολιτικής του Τέξας και γίνει μία από τις πιο ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες της πολιτείας.

Ο Ρόλινς βοήθησε στην ίδρυση και τώρα ηγείται του συντηρητικού Ινστιτούτου Πολιτικής America First, το οποίο θεωρείται ευρέως ως ο «Λευκός Οίκος σε αναμονή» του Τραμπ.

Κέβιν Μακάρθι

Όταν ο Τραμπ ήταν πρόεδρος, αναφερόταν στον Μακάρθι ως «ο Κέβιν μου». Ο βουλευτής της Καλιφόρνιας διαχειρίστηκε επιδέξια τη σχέση του με τον Τραμπ και ως Νο 2 στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο ο Τραμπ βρισκόταν στον Λευκό Οίκο και χρησίμευσε ως ένα είδος διαμεσολαβητή μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας.

Ο Μακάρθι είχε προβληθεί ως πιθανός επικεφαλής του προσωπικού κατά τη διάρκεια προηγούμενων επεισοδίων εναλλαγής στη Δυτική Πτέρυγα. Ένας παραγωγικός πολιτικός, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά εκδιώχθηκε δραματικά στις αρχές του 2023 και αποφάσισε να αποσυρθεί από το Κογκρέσο.

Σούζι Γουάιλς

Αν ο Τραμπ καταφέρει να κερδίσει το 2024, η Γουάιλς θα εκτοξευθεί γρήγορα σε μια θολωτή θέση στην Ουάσινγκτον. Ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα στους Ρεπουμπλικάνους ως υπεύθυνη προγραμματισμού για τον Λευκό Οίκο του Ρίγκαν.

Η Γουάιλς διηύθυνε τις επιτυχημένες επιχειρήσεις του Τραμπ στη Φλόριντα στις εκστρατείες του 2016 και του 2020. Στις αρχές του 2021, η Γουάιλς υπέγραψε ως διευθύνουσα σύμβουλος του Trump’s Save America PAC, διευθύνοντας ουσιαστικά την επιχείρησή του στο Mar-a-Lago μετά την ήττα του στις εκλογές.

suzie wiles

H Σούζι Γουάιλς

(AP Photo/Andrew Harnik)

Ακόμη, η ίδια έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Τραμπ, ο οποίος εκτιμά ότι ήταν πρόθυμη να τον βοηθήσει μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, και χαίρει ευρείας εκτίμησης από το προσωπικό της προεκλογικής εκστρατείας και τα μέλη του Κογκρέσου. Αν και η Γουάιλς έχει κάνει ίσως τα λιγότερα για να δείξει ενδιαφέρον για τη θέση του προσωπάρχη, θα θεωρούνταν κορυφαία υποψήφια για τη θέση.

Υπουργός Οικονομικών

Το χαρτοφυλάκιο αυτό είναι από τα σημαντικότερα, καθώς ένα από τα ζητήματα που κυριαρχούν στον προεκλογικό διάλογο είναι η οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ, όπου η ακρίβεια κυριαρχεί.

Ο επόμενος υπουργός θα κατευθύνει την κυβέρνηση μέσα από βασικές δημοσιονομικές μάχες που θα κυριαρχήσουν στην Ουάσινγκτον το επόμενο έτος. Μεταξύ αυτών και η μάχη για το ανώτατο όριο του χρέους και διαπραγματεύσεις σχετικά με τον εκπνέοντα φορολογικό νόμο των Ρεπουμπλικανών του 2017.

Επιχειρηματικοί ηγέτες, στελέχη της Wall Street και Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου έχουν αγκαλιάσει τις εκκλήσεις του Τραμπ να μειώσει τους φόρους για τις εταιρείες, ακόμη και αν διαφωνούν με τις προστατευτικές εμπορικές πολιτικές του.

Χάουαρντ Λούτνικ

Ο Λούτνικ είναι επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Cantor Fitzgerald και επιλέχθηκε προσωπικά από τον Τραμπ για να ηγηθεί της μετάβασής του μαζί με τη Linda McMahon.

Ο Τραμπ είναι στενά συνδεδεμένος με τον Λούτνικ , ο οποίος κάποτε εμφανίστηκε στο «The Apprentice», έχει δώσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία του πρώην προέδρου και έχει συγκεντρώσει συνολικά περισσότερα από 75 εκατομμύρια δολάρια για την εκστρατεία.

Ρόμπερτ Λάιτχιζερ

Ως ο κορυφαίος εμπορικός αξιωματούχος του Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Λάιτχιζερ συνέβαλε στην ανατροπή του παγκόσμιου εμπορίου και της ρεπουμπλικανικής ορθοδοξίας στο θέμα.

Ο Λάιτχιζερ παρέμεινε κοντά στον Τραμπ και θεωρείται ευρέως ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για ένα κορυφαίο οικονομικό πόστο, ιδίως καθώς ο Trump υπόσχεται να προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερους δασμούς σε μια δεύτερη θητεία.

Τζέι Κλέιτον

Ο Κλέιτον, βετεράνος δικηγόρος της Wall Street και των επιχειρήσεων, ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ. Επιβεβαιώθηκε από τη Γερουσία με ψήφους 61-37 το 2017.

Λάρι Κούντλοου

Ο μακροχρόνιος τηλεοπτικός οικονομικός αναλυτής ήταν διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Τραμπ και σημαντικό πρόσωπο της οικονομικής πολιτικής που οικοδόμηση ο Λευκός Οίκος κατά την διάρκεια του Covid.

Έκτοτε ο Κούντλοου διετέλεσε αντιπρόεδρος του America First Policy Institute, μιας εξωτερικής ομάδας που δημιουργήθηκε για να προωθήσει τις πολιτικές του Τραμπ και να προετοιμάσει μια δεύτερη κυβέρνηση.

Τζον Πόλσον

Ο επιφανής δισεκατομμυριούχος χρηματοδότης είναι σύμμαχος του Τραμπ και τον υποστηρίζει από το 2016. Το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα φέτος ότι ο Τραμπ είχε προτείνει τον Paulson σε ιδιωτικές συζητήσεις ως πιθανό υπουργό Οικονομικών σε ένα υπουργικό συμβούλιο δεύτερης θητείας.

Σκοτ Μπέσεντ

Ο διαχειριστής hedge fund και χρηματοδότης του Τραμπ, ο οποίος υπήρξε ανεπίσημος σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας, θεωρείται ευρέως ως υποψήφιος για μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Τραμπ έχει επαινέσει δημοσίως τις προβλέψεις του Bessent για τη Wall Street και είναι επίσης σύμμαχος του JD Vance.

Μπιλ Χάγκερτι

Όπως και ο Λαϊτχάιζερ, ο γερουσιαστής του Τενεσί είναι ένα από τα σπάνια στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ που εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στο παλιό αφεντικό του και απολαμβάνει τον σεβασμό και των δύο κομμάτων στο Καπιτώλιο.

Ο ίδιος χαίρει μεγάλης εκτίμησης για το έργο του ως πρεσβευτής στην Ιαπωνία επί Τραμπ, όπου βοήθησε στη διαπραγμάτευση μιας επικαιροποιημένης εμπορικής συμφωνίας με το Τόκιο και εξομάλυνε τις δηλώσεις εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ για έναν από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ.

Είναι επικρατέστερος υποψήφιος για μια σειρά θέσεων στο υπουργικό συμβούλιο, όπως το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Εμπορίου και το υπουργείο Εσωτερικών και είναι πολύ πιθανό να εγκριθεί από τη Γερουσία για οποιαδήποτε από αυτές.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button