Κόσμος

Κυκλώνας Όσκαρ: Επτά νεκροί και αγνοούμενοι – Στο σκοτάδι ακόμη περιοχές της Κούβας

Αγώνα δρόμου να εντοπίσουν όσους αγνοούνται μετά τον καταστροφικό κυκλώνα «Όσκαρ» δίνουν οι Αρχές στην Κούβα, την ώρα που η χώρα σιγά – σιγά προσπαθεί να βγει από το σκοτάδι, μετά από τέσσερις ημέρες που υπέστη μπλακάουτ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, τα θύματα του φαινομένου ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους στην επαρχία Γουαντάναμο.

Οι έξι έχασαν τη ζωή τους στην κοινότητα Σαν Αντόνιο ντελ Σουρ και ακόμη ένας στην Ιμίας μια γειτονική κοινότητα.

Στο σκοτάδι η Κούβα λόγω του κυκλώνα Όσκαρ

AP Photo/Ramon Espinosa

Οι ζημιές που άφησε πίσω του το φαινόμενο δεν έχουν προηγούμενο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, με 366 χιλιοστά βροχής να κατακλύζουν τη χώρα της λατινικής Αμερικής σε ένα μόλις 24ωρο.

Οι δύο αυτές πόλεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των πλημμυρών. Σφοδροί άνεμοι διέλυσαν οροφές κτηρίων, έκαναν σκόνη σπίτια, ξερίζωσαν στύλους του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού και δέντρα.

Την ίδια ώρα, οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στη νήσο. Χθες το πρωί «το 70,89% των πελατών» είχε ρεύμα, ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας της Κούβας μέσω X.

Ο κυκλώνας Όσκαρ, που έφθασε το βράδυ της Κυριακής (20/10) πάνω από το έδαφος της Κούβας, με ριπαίους ανέμους που έφθαναν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, υποβαθμίστηκε κατόπιν σε τροπική καταιγίδα και τελικά απομακρύνθηκε από την κουβανική επικράτεια προχθές Δευτέρα το βράδυ.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η Κούβα βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων τριάντα χρόνων, με ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό, αποτελέσματα του εμπάργκο που επί σειρά δεκαετιών έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στη χώρα.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button