Κυνήγι της Χεζμπολάχ με πολλαπλά χτυπήματα του IDF στον Λίβανο – Θέμα ωρών η επίθεση και στο Ιράν
Μετά το νέο μπαράζ ρουκετών σε πόλεις του Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε το έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας. Τα πυρά στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, αφού την ώρα που το Ισραήλ δεχόταν επιθέσεις από την Υεμένη και τη Χεζμπολάχ, παράλληλα ανταπέδιδε με πυραυλικές επιθέσεις στη Βηρυτό.
Εκεί ηχούν συνεχώς βόμβες, με τους κατοίκους να ζουν καθημερινά μέσα στον φόβο και την αγωνία, ενώ στόχος των επιθέσεων φέρεται να ήταν ένα μέλος της επίλεκτης μονάδας της Χεζμπολάχ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι χερσαίες δυνάμεις της χώρας μεταφέρονται δυτικότερα από τα σημεία που επιχειρούν σήμερα και αναμένεται να ξεκινήσουν από αύριο, Τρίτη, επιχειρήσεις που θα φτάνουν πλέον μέχρι και το θαλάσσιο μέτωπο.
Δείτε live εικόνα:
Τα χτυπήματα του IDF στη Βηρυτό
Έξι διαδοχικά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού εξαπέλυσαν το βράδυ της Δευτέρας (7/10) οι ισραηλινές δυνάμεις. Η ζώνη αυτή βομβαρδίζεται καθημερινά από τις 23 Σεπτεμβρίου, όπως επίσης και ο νότιος και ανατολικός Λίβανος. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε ότι 2.083 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 9.869 τραυματιστεί στη χώρα. Από τις μάχες και τα αεροπορικά πλήγματα εκτοπίστηκαν 1,2 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή το ένα έκτο του πληθυσμού.
Σημειώνεται ότι την πρόσβαση σε πέντε περιοχές στα βορειοδυτικά του Ισραήλ που συνορεύουν με τον Λίβανο απέκλεισε ο IDF, καθώς προετοιμάζεται να δώσει σφοδρές μάχες με δυνάμεις της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για τις πόλεις Σλόμι, Ρος Χανίκρα, Χανίτα, Άραμπ αλ Αρμάμσε και Ανταμίτ.
Πολλές περιοχές του βόρειου Ισραήλ έχουν εκκενωθεί λόγω των ρουκετών που εκτοξεύονται από τον Λίβανο σε αντίποινα των ισραηλινών πυρών. Νωρίτερα, ο στρατός είχε αναφέρει ότι χαλαρώνει ορισμένους περιορισμούς για τους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ και πως τα σχολεία θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Υλικό από τις επιχειρήσεις
Στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι επιχειρήσεις της πολεμικής αεροπορίας στον Λίβανο έδωσαν για πρώτη φορά οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Σε σχετική ανάρτηση αναφέρεται ότι τα αεροσκάφη ολοκλήρωσαν μια μεγάλης κλίμακας εναέρια επιχείρηση στον νότιο Λίβανο.
Ειδικότερα, «υπό την καθοδήγηση της Διεύθυνσης Πληροφοριών, της Βόρειας Διοίκησης και της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων, 100 μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν για μία ώρα σε πάνω από 120 τρομοκρατικούς στόχους μονάδων της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων στόχων γεωγραφικών μονάδων του νότιου μετώπου», της συστοιχίας πυραύλων και ρουκετών και του αρχηγείου πληροφοριών της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.
«Οι επιθέσεις αυτές προστίθενται σε μια σειρά επιθέσεων που αποσκοπούν στην εμβάθυνση της ζημιάς στις δυνατότητες διοίκησης, ελέγχου και βολής της Χεζμπολάχ και στην υποβοήθηση των χερσαίων δυνάμεων ελιγμών για την επίτευξη των στόχων τους», αναφέροουν οι IDF.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Περιορισμένης έκτασης οι χερσαίες επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο
Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο εξακολουθούν να είναι περιορισμένης έκτασης, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ανήμερα της πρώτης επετείου από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις εμφανίζονται έτοιμες να επεκτείνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους στον νότιο Λίβανο.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον αναμένει ότι το Ισραήλ θα πλήξει την οργάνωση Χεζμπολάχ κατά τρόπο που θα συνάδει με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θα ελαχιστοποιεί τις απώλειες αμάχων.
135 πύραυλοι της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ
Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «σχεδόν 135 βλήματα» που εκτοξεύθηκαν από την Χεζμπολάχ του Λιβάνου εισήλθαν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ σήμερα, την ώρα που η χώρα τιμά την πρώτη επέτειο της άνευ προηγουμένου επίθεσης της παλαιστινιακής Χαμάς στο έδαφός του.
«Στις 17.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) σχεδόν 135 βλήματα που εκτοξεύθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση της Χεζμπολάχ πέρασαν στο ισραηλινό έδαφος από τον Λίβανο», ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού.
«Ένα σημείο καμπής στην ιστορία» λέει το Ιράν
Από την πλευρά του, το Ιράν χαιρέτισε την 7η Οκτωβρίου 2023 ως ένα «σημείο καμπής στην ιστορία» του αγώνα των Παλαιστινίων εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, πρώτη επέτειο της φονικής επίθεσης της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος.
«Η δράση που έγινε στις 7 Οκτωβρίου 2023 σηματοδότησε μια καμπή στην ιστορία του νόμιμου αγώνα του παλαιστινιακού έθνους ενάντια στην κατοχή και την καταπίεση του σιωνιστικού καθεστώτος», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιράν στην ανακοίνωσή του.
Βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη, απειλές από τη Χαμάς
Ένας πύραυλος εδάφους-εδάφους από την Υεμένη εκτοξεύτηκε προς το κεντρικό Ισραήλ, σήμερα το απόγευμα και αναχαιτίστηκε, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
Ο πύραυλος καταρρίφθηκε με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς Arrow, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να εξουδετερώνει βαλλιστικούς πυραύλους ενώ βρίσκονται ακόμη εκτός ατμόσφαιρας.
Από την επίθεση ενεργοποιήθηκαν σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων που ήχησαν σε πολλές περιοχές του κεντρικού Ισραήλ, στέλνοντας τους κατοίκους γρήγορα στα καταφύγια.
Παράλληλα, η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να διεξάγει μια «μακρά μάχη φθοράς» κατά του Ισραήλ, έναν χρόνο μετά την πολύνεκρη επίθεσή του την 7η Οκτωβρίου κατά του ισραηλινού εδάφους.
«Η επιλογή μας είναι να συνεχίσουμε την αναμέτρηση με μια μακρά, επώδυνη και δαπανηρή μάχη φθοράς για τον εχθρό», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ο Αμπού Ομπέιντα, σε βίντεο που προβλήθηκε από το Al Jazeera, το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ.
Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για δύο πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ
Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για δύο πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, όπου ο στρατός ανέφερε νωρίτερα ότι αναχαίτισε έναν πύραυλο.
Οι Χούθι, οι οποίοι στηρίζονται από το Ιράν και ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, εκτόξευσαν δύο πυραύλους εναντίον «στρατιωτικών στόχων του εχθρού» στο Τελ Αβίβ, είπε ο εκπρόσωπός τους, ο Γιαχία Σαρί.
Έκανε επίσης λόγο για μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έπληξαν «πολλούς στόχους» στο Εϊλάτ και τη Γιάφα νωρίτερα.
Νέες επιθέσεις και «μέτωπα αντίστασης»
Ο Χάλεντ Μεσάαλ, πρώην ηγέτης της Χαμάς, κάλεσε σήμερα τις αραβικές και τις μουσουλμανικές χώρες να ανοίξουν «νέα μέτωπα αντίστασης κατά του Ισραήλ για χάρη της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας των Παλαιστινίων».
Νωρίτερα, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν μεγάλης κλίμακας αεροπορικά πλήγματα εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.
Σήμερα ισραηλινά άρματα μάχης προέλασαν στην Τζαμπάλια, τον μεγαλύτερο από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, με τον ισραηλινό στρατό να δηλώνει ότι σκότωσε δεκάδες μαχητές και εξάρθρωσε στρατιωτικές υποδομές, λέγοντας ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί για να αποφευχθεί η ανασύνταξη της Χαμάς.
Στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, στο κεντρικό τμήμα του θύλακα, όπου έχουν καταφύγει ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι, ισραηλινή αεροπορική επίθεση έπληξε σκηνές εντός του χώρου του νοσοκομείου Αλ-Άκσα, τραυματίζοντας 11 ανθρώπους, δήλωσαν Παλαιστίνιοι υγειονομικοί.
Οι επιλογές του Ισραήλ για αντίποινα
Από εκεί και πέρα, πολλά είναι τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει σχετικά με το ποια θα είναι η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου.
Το γεγονός ότι δεν έχει συμβεί ακόμη δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβεί, αναφέρει το BBC. Tην ίδια ώρα, τα σενάρια για πιθανή ισραηλινή επίθεση εντός των επόμενων ωρών ενισχύονται από πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Τον Απρίλιο, το Ιράν περίμενε 12 ημέρες μετά την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο προξενείο του στη Δαμασκό πριν εκτοξεύσει 300 drones αλλά και πυραύλους στο Ισραήλ.
Άλλωστε, για το Ισραήλ και τον διπλωματικό σύμμαχό του, τις ΗΠΑ, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για κάθε στόχο που θέτει το Ιράν.
Το Ιράν με τη σειρά του έχει προειδοποιήσει πως αν υπάρξει νέα ισραηλινή επίθεση, θα απαντήσει ξανά.
«Τεμαχισμός» του Ιράν και εφιαλτικά σενάρια για πυρηνικά
Ο στρατηγικός στόχος του Ισραήλ είναι να καταφέρει να «τεμαχίσει» το Ιράν σε τέσσερα κρατίδια, κάτι που βέβαια θα πάρει πολύ χρόνο σύμφωνα με αναλυτές. Συγκεκριμένα, το ιρανικό Αζερμπαϊτζάν, το Κουζεστάν στον Κόλπο, το Μπαλουχιστάν και ένα Κουρδιστάν.
Ένας προφανής στόχος για την «απάντηση» του Ισραήλ θα ήταν να γίνουν στόχος οι βάσεις από τις οποίες το Ιράν εκτόξευσε τους βαλλιστικούς πυραύλους. Αυτό σημαίνει λοιπόν χτυπήματα σε επιφάνειες εκτόξευσης, κέντρα διοίκησης και ελέγχου, δεξαμενές ανεφοδιασμού και αποθήκες. Επίσης, θα μπορούσε να χτυπήσει βάσεις που ανήκουν στους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, ενώ θα μπορούσε ακόμη και να προσπαθήσει να δολοφονήσει βασικά άτομα που εμπλέκονται στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.
Οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν στόχο, κάτι που θα έπληττε το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) στην τσέπη, βλάπτοντας την ικανότητά του να χρηματοδοτεί τους αντιπροσώπους του και την προμήθεια όπλων. Αλλά θα υπήρχαν πιθανότατα απώλειες μεταξύ των αμάχων και η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να εκτοξευθεί προσωρινά, κάτι που δεν επιθυμεί διόλου η Ουάσινγκτον.
Τέλος, η πιο ριψοκίνδυνη κίνηση από όλες, θα ήταν η επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, κάτι που θα ήταν ό,τι χειρότερο για την Τεχεράνη. Είναι γνωστό και έχει διαπιστωθεί άλλωστε και από τον Οργανισμό Πυρηνικής Επιθεώρησης των Ηνωμένων Εθνών, τον ΔΟΑΕ, ότι το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο πολύ περισσότερο από το 20% που απαιτείται για την πολιτική πυρηνικής ενέργειας.
Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν το Ιράν ανταποδώσει πιθανές ισραηλινές επιθέσεις σε ιρανικές εγκαταστάσεις, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετικότητα από το Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες.
«Αυτή είναι μόνο μια γεύση από τις δυνατότητές μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν. Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ενίσχυσε αυτό το μήνυμα, δηλώνοντας πως «εάν το σιωνιστικό καθεστώς απαντήσει στις επιχειρήσεις του Ιράν, θα έρθει αντιμέτωπο με συντριπτικές επιθέσεις».
Αγρυπνίες σε όλο τον κόσμο
Σχεδόν 42.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, ενώ περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, την ώρα που εκδηλώσεις μνήμης από εβραϊκές κοινότητες πραγματοποιούνται παγκοσμίως στη μνήμη των νεκρών και των ομήρων.
Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τον Λίβανο προς τη Συρία το διάστημα μεταξύ 23ης Σεπτεμβρίου, την ημέρα κατά την οποία το Ισραήλ και η λιβανική Χεζμπολάχ εισήλθαν σε πόλεμο, και 5ης Οκτωβρίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές του Λιβάνου.
Παγκόσμιοι ηγέτες ζητούν να σταματήσει ο αντισημιτισμός και να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άναψε κερί στη μνήμη των θυμάτων.
Στην Ελλάδα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη συναγωγή Μπεθ Σαλώμ, στο κέντρο της Αθήνας.