Κόσμος

Λιβύη: Συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με σκοπό την επίλυση της κρίσης της κεντρικής τράπεζας

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 02/09 ότι οργάνωσε έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δυο αντίπαλες κυβερνήσεις της Λιβύης, οι διαφορές των οποίων πυροδότησαν κρίση στη διοίκηση του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας και ανησυχία εντός και εκτός χώρας για τον πετρελαϊκό της τομέα.

Η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (MANUL στα γαλλικά, UNSMIL στα αγγλικά) εξήγησε πως διεξήχθησαν χωριστά συναντήσεις με τα μέρη και διεξήχθη «ανοικτός και τίμιος διάλογος».

Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση και τον θάνατο του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη έχει δυο αντίπαλες κυβερνήσεις, αυτήν του πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, επισήμως αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, και ανταγωνιστική στο ανατολικό της τμήμα, που υποστηρίζεται από τον ισχυρό στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Οι «προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης» καταγράφονται μετά την απόφαση των αρχών στην Τρίπολη να απομακρύνουν από τη θέση του τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης (ΚΤΛ)· ο ελιγμός καταδικάστηκε από την κυβέρνηση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που βλέπει σ’ αυτόν απόπειρα της άλλης πλευράς να πάρει τον έλεγχο του θεσμού.

Η πλευρά του στρατάρχη Χάφταρ αντέδρασε σταματώντας την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου.

Από τις αρχές Αυγούστου, οι εντάσεις είχαν αυξηθεί κατακόρυφα· η έδρα του κεντρικού πιστωτικού θεσμού πολιορκήθηκε από πλήθος ανθρώπων, ορισμένοι από τους οποίους ήταν οπλισμένοι, με κύρια απαίτηση να παραιτηθεί ο διοικητής, Σαντίκ ελ Καμπίρ.

Ο τελευταίος δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times ότι ο ίδιος και άλλα κορυφαία στελέχη του διοικητικού συμβουλίου του θεσμού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα της βόρειας Αφρικής εξαιτίας «απειλών» παραστρατιωτικών οργανώσεων — για να «προστατεύσουμε τη ζωή μας».

Η αποστολή του ΟΗΕ ανέφερε πάντως χθες μέσω X ότι οι αντίπαλες πλευρές δέχθηκαν να υποβληθεί σχέδιο συμφωνίας στα κοινοβούλιά τους αντίστοιχα, ενόψει της υπογραφής της σήμερα.

Ο διοικητής ελ Κεμπίρ, στη θέση από το 2012, επικρινόταν το τελευταίο διάστημα από το περιβάλλον του κ. Ντμπάιμπα για τον τρόπο που διαχειριζόταν το πετρελαϊκό μάννα: κατηγορήθηκε πως επεδείκνυε υπερβολική εύνοια στο στρατόπεδο του στρατάρχη Χάφταρ.

Την περασμένη Δευτέρα 26η Αυγούστου, εισήλθε στην έδρα της ΚΤΛ νέο διοικητικό συμβούλιο, όμως αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι σε θέση να διευθύνει με επάρκεια τον θεσμό, η λειτουργία του οποίου σταμάτησε τελείως μετά την αποχώρηση του κ. Κεμπίρ.

Σχεδόν το σύνολο των δημοσίων εσόδων της Λιβύης οφείλεται στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου, η παραγωγή του οποίου έφθασε πρόσφατα τα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα (έναντι 1,5 ως 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα πριν από την εξέγερση του 2011).




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button