Κόσμος

«Μεταφέρθηκε ενέργεια από τα 7,7 Ρίχτερ του Φεβρουαρίου», εξηγεί Τούρκος σεισμολόγος

Τη δική του ανάγνωση για τη σεισμική δόνηση εντάσεως 5,9 βαθμών που σημειώθηκε με επίκεντρο την περιοχή Κάλε της επαρχίας Μαλάτια, στην ανατολική Τουρκία έδωσε ο  καθηγητής σεισμολογίας Νατζί Γκιορούρ. 

«Υπήρξε σεισμός μεγέθους 6,0 βαθμών στο Κάλε / Μαλάτια. Βρίσκεται στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας. Όπως γνωρίζετε, το ρήγμα αυτό έσπασε σε μεγάλο βαθμό λόγω του σεισμού του Έλαζιγ το 2020. Πιθανώς ο σημερινός σεισμός είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς ενέργειας των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου 2023 σε αυτό το ρήγμα. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μέχρι στιγμής αναφέρεται επισήμως κατάρρευση μερικώς τριών κτηρίων, ενώ γίνεται λόγος για τέσσερις τραυματίες, ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από επίσημες πηγές.

Σε ανακοίνωση της AFAD σημειώνεται ότι έχουν γίνει 374 κλήσεις στον τηλεφωνικό αριθμό εκτάκτων καταστάσεων 112. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων, δεν αναφέρεται απώλεια ζωής.

Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 10,07 χλμ. Η δόνηση έγινε αισθητή κυρίως στους γειτονικούς νομούς του Έλαζιγ και του Ντιγιαρμπακίρ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, στο Καχραμάνμαράς, το Ερζιντζάν, το Τούντζελι, και το Αντίγιαμάν, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους.

Η μετασεισμική ακολουθία βρίσκεται σε εξέλιξη με δονήσεις που η έντασή τους φτάνει τους τρεις βαθμούς.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί τρεις καταρρεύσεις κτηρίων μερικώς στις επαρχίες Έλαζιγ, Μαλάτια και Σανλίουρφα. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι ομάδες αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων κάνουν επιτόπιες έρευνες στην περιοχή μετά τον σεισμό. «Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις σχετικά με τον σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός και σε γειτονικές επαρχίες» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Η περιοχή είχε πληγεί στις 6 Φεβρουαρίου 2023 από δίδυμους σεισμούς 7,7 και 7,6 βαθμών, με επίκεντρο το Καχραμάνμαράς της Ανατολικής Τουρκίας που ισοπέδωσαν 13 επαρχίες, σε μία έκταση που ξεπερνά την ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτός ήταν ο χειρότερος σεισμός που βίωσε η Τουρκία τον τελευταίο αιώνα.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button