Νέα εξέταση αίματος διαγιγνώσκει τη νόσο Αλτσχάιμερ με ακρίβεια 90%
Μια νέα εξέταση αίματος για τη γνωστική έκπτωση έχει ποσοστό ακρίβειας 90% στον προσδιορισμό του κατά πόσον η απώλεια μνήμης οφείλεται στη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Συγκριτικά, οι νευρολόγοι και άλλοι ειδικοί σε θέματα μνήμης διέγνωσαν σωστά τη νόσο Αλτσχάιμερ στο 73% των περιπτώσεων. Οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης είχαν ακόμη μικρότερη επιτυχία, με ποσοστό ακρίβειας μόνο 61%, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Neurology.
Ένα μέρος της εξέτασης αίματος – που ονομάζεται φωσφορυλιωμένη tau 217 στο πλάσμα, ή εν συντομία p-tau217 – μετρά την πρωτεΐνη tau 217, η οποία αποτελεί εξαιρετικό δείκτη της παθολογίας του αμυλοειδούς, δήλωσε στο CNNi ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Sebastian Palmqvist, αναπληρωτής καθηγητής και ανώτερος σύμβουλος νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία.
«Οι αυξήσεις των συγκεντρώσεων της p tau-217 στο αίμα είναι αρκετά μεγάλες στη νόσο Αλτσχάιμερ. Στο στάδιο της άνοιας, τα επίπεδα είναι περισσότερο από 8 φορές υψηλότερα σε σύγκριση με ηλικιωμένους χωρίς νόσο Αλτσχάιμερ», σημείωσε ο Palmqvist.
Στη νέα μελέτη, η εξέταση p-tau217 συνδυάστηκε με έναν άλλο βιοδείκτη αίματος για τη νόσο Αλτσχάιμερ που ονομάζεται αναλογία αμυλοειδούς 42/40, η οποία μετρά δύο τύπους αμυλοειδών πρωτεϊνών.
«Θα θέλαμε πολύ να έχουμε μια εξέταση αίματος που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο γραφείο ενός γιατρού πρωτοβάθμιας περίθαλψης, λειτουργώντας όπως η εξέταση χοληστερόλης αλλά για τη νόσο Αλτσχάιμερ», δήλωσε η Δρ. Maria Carrillo, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Ένωσης Αλτσχάιμερ.
«Η εξέταση αίματος p-tau217 αποδεικνύεται ως αυτή με τη μεγαλύτερη εγκυρότητα για τη νόσο Αλτσχάιμερ», δήλωσε η Carrillo, η οποία επιβλέπει τις ερευνητικές πρωτοβουλίες της ένωσης, στις οποίες περιλαμβάνεται και η μερική χρηματοδότηση της νέας μελέτης.
Μόλις ελεγχθούν πλήρως, οι υψηλής ακρίβειας εξετάσεις αίματος θα μπορούσαν «να αλλάξουν το παιχνίδι όσον αφορά την ταχύτητα με την οποία μπορούμε να διεξάγουμε δοκιμές για τη νόσο Αλτσχάιμερ και να φτάσουμε στο επόμενο νέο φάρμακο», είπε.
Ακρίβεια 90% έναντι 61% και 73%
Η μελέτη παρακολούθησε 1.213 άτομα με μέση ηλικία 74 ετών, τα οποία υποβλήθηκαν σε γνωστικές αξιολογήσεις τόσο σε πρωτοβάθμια περίθαλψη όσο και σε εξειδικευμένες κλινικές στη Σουηδία.
Το αίμα κάθε ατόμου εξετάστηκε με τη χρήση του p-tau217 και τα αποτελέσματα συνδυάστηκαν με μετρήσεις στο αίμα του β-αμυλοειδούς 40/42 για την ανάπτυξη μιας τελικής βαθμολογίας.
«Όταν χρησιμοποιείτε έναν συνδυασμό της αναλογίας αμυλοειδούς 42/40 και του p-tau217, αυξάνεται η διαγνωστική ακρίβεια του p-tau217», δήλωσε ο προληπτικός νευρολόγος Δρ. Richard Isaacson, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων στη Φλόριντα.
Η ακρίβεια 90% της συνδυασμένης εξέτασης αίματος της μελέτης επιβεβαιώθηκε μέσω μιας οσφυονωτιαίας παρακέντησης, η οποία μαζί με την τομογραφία PET αμυλοειδούς είναι επί του παρόντος η μόνη αξιόπιστη επιστημονική μέθοδος εκτός από τη νεκροψία για τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων συγκρίθηκαν στη συνέχεια με τις διαγνώσεις των ασθενών που παρείχαν οι Σουηδοί γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης και οι ειδικοί. Το σχετικά χαμηλό ποσοστό ακρίβειας – 61% και 73% αντίστοιχα – υπογραμμίζει πόσο δύσκολο είναι για τους γιατρούς να εντοπίσουν σωστά την παθολογία του Αλτσχάιμερ με τα σημερινά εργαλεία: μια σύντομη συνέντευξη με τον ασθενή, ένα σύντομο γνωστικό τεστ και μια αξονική τομογραφία του εγκεφάλου.
Με πληροφορίες από: Alzheimer’s blood test catches 90% of early dementia cases, study finds by Sandee LaMotte, CNN