Ξανά πρόεδρος ο Ανδρουλάκης με 20 μονάδες διαφορά από Δούκα – H δεύτερη «ευκαιρία» στην επόμενη μέρα
Το πρώτο τηλεφώνημα παραδοχής της ήττας από τον Δήμαρχο της Αθήνας, ήρθε νωρίς – νωρίς, δίνοντας τα συγχαρητήρια στον αντίπαλό του, αλλά και περνώντας του το μήνυμα ότι «στην επόμενη μέρα θα είμαστε μαζί».
Αυτό είναι ίσως και το σημείο – κλειδί, για τον θριαμβευτή Ανδρουλάκη που πλέον έχει μπροστά του το «στοίχημα» της αλλαγής στρατηγικής και πολιτικής με δεδομένο ότι τα προηγούμενα εκλογικά αποτελέσματα δεν τον δικαίωσαν. Είναι ενδεικτικό ότι ο Ανδρουλάκης κέρδισε κατά κράτος τον Δούκα, όχι μόνο στην επαρχία και την Αττική, αλλά και στον Δήμο της Αθήνας και μέσα σε τρεις μήνες, όταν το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε να ψάχνει νέο αρχηγό ως τρίτο κόμμα, πλέον αναθέτει στον Ανδρουλάκη να… προβάρει τα παπούτσια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ τον εμπιστεύτηκαν και είδαν στο πρόσωπό του τον ηγέτη που μπορεί να καθοδηγήσει το κόμμα στην επόμενη κρίσιμη μέρα με την προσδοκία ότι θα αλλάξει πορεία. Πλέον, ο κ. Ανδρουλάκης μοιάζει να κινείται στον μονόδρομο του να αξιοποιήσει τη νέα αυτή ευκαιρία με σκοπό το ΠΑΣΟΚ να παίξει ξανά σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Την ίδια στιγμή, το κόμμα πρέπει να αποδείξει ότι δεν αναλώθηκε σε μια διαδικασία μηνών για να βρεθεί ξανά… εκεί απ’ όπου ξεκίνησε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Πρωτίστως ο Νίκος Ανδρουλάκης, οφείλει να αποδείξει ότι είναι έτοιμος να ανανεώσει το κόμμα του, αφού οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολύ διαφορετικές από τα δεδομένα που ίσχυαν λίγους μήνες πριν.
Τα αίτια για την ήττα του Δούκα
Ο Χάρης Δούκας μπορεί να υπερασπίστηκε σθεναρά τη δυνατότητά του να είναι και δήμαρχος και πρόεδρος, αναφέροντας μάλιστα το προηγούμενο συναδέλφων του από το ιστορικό παρελθόν, όπως ο Βίλι Μπραντ και ο Φρανσουά Μιτεράν, δεν κατάφερε ωστόσο να πείσει ούτε εντός των ορίων του Δήμου του.
Μπορεί ο ίδιος όλο το προηγούμενο διάστημα να είχε δεσμευθεί ότι θα παραμείνει στον Δήμο Αθηναίων, όμως έδειχνε να κουβαλάει το «ηθικό μειονέκτημα» μιας πρόωρης εγκατάλειψης του πόστου του, ενώ δεν κέρδισε πόντους ούτε στο ντιμπέιτ των «6». Πάντως, αμέσως μετά την αποδοχή της ήττας του δήλωσε στη διάθεση Ανδρουλάκη για τη μετάβαση του κόμματος στη νέα εποχή.
Το «πράσινο» restart
Μέσα από αυτή την εσωκομματική μάχη που κρίθηκε εύκολα, στη Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι από αύριο κιόλας ξεκινάει το «πράσινο» restart με τη συμμετοχή νέων προσώπων, την αξιοποίηση ανενεργών δυνάμεων, την οργανωτική αναδιάρθρωση, τη διαμόρφωση νέων πολιτικών που θα γίνουν αποδεκτές από την κοινωνία και γενικώς τον εκσυχρονισμό του παλιού ΠΑΣΟΚ που «δεν άρεσε», όπως φάνηκε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Στις πιο σημαντικές διαφορές σε σχέση με τη βραδιά των ευρωεκλογών -όταν και τέθηκε για πρώτη φορά θέμα ηγεσίας- είναι ότι το κόμμα διαθέτει πλέον εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά και το γεγονός ότι ενώ στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ ήρθε τρίτο, πλέον δημοσκοπικά έχει εδραιωθεί δεύτερο.
Γεγονός που από μόνο του αυξάνει τις απαιτήσεις και καλεί τον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να μπει… απευθείας σε θέση μάχης, αφού και οι συγκυρίες στον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτουν στους ώμους του και τη δουλειά της αξιωματικής Αντιπολίτευσης μέχρι οι συντεταγμένες να δείξουν πορεία για νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Τα πρώτα βήματα στην επόμενη μέρα
Ο Νίκος Ανδρουλάκης γνωρίζει την ανάγκη για βαθιές αλλαγές στο κόμμα, ενώ ήδη οι συνεργάτες του άφηναν να εννοηθεί ότι θα αξιοποιήσει όλους τους συνυποψηφίους του στις εκλογές. Όπως ανέφεραν από το επιτελείο του το βράδυ της Κυριακής (13/10), η εξωστρέφεια θα αποτελέσει κομβικό στοιχείο. Οι πρώτες κινήσεις έχουν να κάνουν με την οργάνωση ομάδων που θα εργάζονται για το πρόγραμμα, την παραγωγή κοινοβουλευτικού έργου, την οργάνωση της αντιπολιτευτικής στρατηγικής κ.λπ.
Στους άμεσους στόχους βέβαια είναι η διεύρυνση από τη βάση, αλλά και η ριζική ανασυγκρότηση της νεολαίας, προκειμένου το κόμμα να επανασυνδεθεί με ένα ολόκληρο σώμα ψηφοφόρων που γνώρισαν το ΠΑΣΟΚ μακριά από την εποχή που ήταν κυρίαρχη πολιτική δύναμη και με την πάροδο του χρόνου στράφηκαν σε άλλα κόμματα.
Επίσης, βέβαιο θεωρείται ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η διοργάνωση Συνεδρίου, προκειμένου να αποτυπωθεί ο νέος συσχετισμός δυνάμεων και να τεθούν οι βασικές αρχές με τις οποίες θα πορευθεί το κόμμα στη συνέχεια.
Τα στελέχη – κλειδιά και η ανασυγκρότηση
Σημαντικά στοιχεία των συσχετισμών αυτών, αποτελούν τόσο ο Παύλος Γερουλάνος, όσο και η Άννα Διαμαντοπούλου που κατέγραψαν ισχυρή επίδοση στην εσωκομματική κάλπη, γεγονός που τους βάζει αυτομάτως στο «κάδρο» των στελεχών που θα λάβουν θέσεις – κλειδιά.
Εξάλλου, η ανάγκη για βαθιές αλλαγές σε πρόσωπα, δομές, οργάνωση και λειτουργία δεν αφήνουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου στον Νίκο Ανδρουλάκη. Παράλληλα, από το επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη έγινε λόγος για αλλαγές και στο επικοινωνιακό κομμάτι, με στόχο οι παρεμβάσεις και οι πολιτικές προτάσεις του κόμματος να φθάνουν άμεσα στην εκλογική βάση.
Την ίδια στιγμή, από το επιτελείο Ανδρουλάκης ανέφεραν ως πλεονέκτημα ότι το κόμμα αφήνει πίσω του την τελευταία διετία που πέρασε μέσα από ένα κύκλο διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων, λιγοστεύοντας τα περιθώρια για ουσιαστικές παρεμβάσεις. Πλέον με δεδομένο ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027 -εκτός απροόπτου- το ΠΑΣΟΚ έχει τον χρόνο να ρίξει στο τραπέζι όλα εκείνα τα ζητήματα που θα αποτελέσουν «πυξίδα» για την έντονη κριτική που θα ασκηθεί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Τα μηνύματα της κάλπης
Σε στρατηγικό επίπεδο, το ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει μπροστά του ένα ξεκάθαρο μήνυμα που έλαβε από την κάλπη: Να αξιοποιήσει το «μομέντουμ» και να κινηθεί σε μια πιο κεντρώα κατεύθυνση αντί να περιοριστεί στην επαναδιεκδίκηση παλαιών ψηφοφόρων του που τον εγκατέλειψαν για χάρη του ανερχόμενου τότε ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι στα πολιτικά ανοίγματα που θα κάνει, ίσως κρύβονται και οι απαντήσεις στην αναδιαμόρφωση της κεντροαριστεράς.
Παράλληλα, τα περίπου 100.000 χιλιάδες νέα μέλη που εγγράφηκαν στο κόμμα από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, αλλά και η αυξημένη συμμετοχή στον Α’ γύρο (όπου και ξεπέρασε τις 300.000), στέλνουν μηνύματα ανάκαμψης στο ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με τη δημοσκοπική άνοδο του τελευταίου διαστήματος.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, φαίνεται ότι πιστώθηκε τον ομαλό εσωτερικό διάλογο και την αποφυγή ακροτήτων -όπως για παράδειγμα στον ΣΥΡΙΖΑ- και καλείται να δικαιώσει παλαιούς και νέους φίλους του ΠΑΣΟΚ για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν.
Συνοψίζοντας, τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ τη δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζουν να δίνουν τη θέση τους σε καλύτερες μέρες. Ωστόσο, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πολλή δουλειά μπροστά για να κάνει ξανά το κόμμα του αντάξιο της παρακαταθήκης που άφησε ο Ανδρέας Παπανδρέου.